Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Ružić novi predsjednik Austrijsko-hrvatske zajednice u Beču: Cilj je zadržati sve što je hrvatsko

Od 101 zastupnika s pravom glasa, njih 99 je glasalo za Ružića, a dvoje je bilo suzdržano
25. lipnja 2019. u 08:47 0 komentara 366 prikaza
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/8

Na izbornoj sjednici održanoj u nedjelju u Beču, Austrijsko-hrvatska zajednica za kulturu i šport za novog predsjednika s dvogodišnjim mandatom izabrala je dipl. oec. Matu Ružića, Slavonca s bečkom adresom, rođenog 1966. godine u srijemskom selu Perak, nedaleko od Vukovara.

Miroslav Piplica Beč Piplica ponovno izabran za predsjednika Austrijsko-hrvatske zajednice

Od 101 zastupnika s pravom glasa, njih 99 je glasalo za Ružića, a dvoje je bilo suzdržano. Ružić nije imao protukandidata, nakon što predloženu kandidaturu nije prihvatio dosadašnji predsjednik AHZ-a Miroslav Piplica, koji se nakon 13 godina sam odlučio povući s predsjedničkog mjesta.

"Hvala svima koji su glasali za mene, hvala prije svega dosadašnjem predsjedniku Piplici, koji me i predložio", rekao je Ružić, dodavši: "Obećavam da ćemo iznjedriti dobru ekipu, kako bi svi zajedno mogli uspješno nastaviti raditi u sklopu naše zajednice. Cilj je da kroz kulturu, tradiciju, običaje i sport zadržimo sve što je hrvatsko".

Istaknuo je kako je već više od 30 godina aktivan u raznim društvenim aktivnostima u Hrvatskoj i Austriji te da će mu to iskustvo dobro doći i na kormilu AHZ-a. Predstavivši se prisutnima, između ostalog, otkrio je kako je od pete godine živio u Otoku u Slavoniji, da je ekonomiju diplomirao u Osijeku, te da je oženjen i otac četvero djece. 

Glasanju je prethodilo podnošenje izvještaja o dosadašnjem radu koja su podnijeli sada već bivši predsjednik AHZ-a Miroslav Piplica, rizničarka Jadranka Vincek o stanju blagajne i predsjednica Nadzornog odbora Ana Vranić, zaključivši da je vođenje poslovnih knjiga bilo točno i uredno.

Milas i Piplica Nakon sastanka Milas: Moramo imati čvršću suradnju sa zajednicama u iseljeništvu

U svom izvješću Piplica se osvrnuo na posljednjih 13 godina otkako je predsjednik AHZ-a.

"Hvala vam svima na velikoj potpori. Ponosan sam na sve vas! Vi ste svjedoci mog i svog rada, otkako sam postao predsjednik zajednice 2006. godine, kada sam je preuzeo u lošem stanju i s vrlo malim brojem članova i udruga. Zato sam posebno ponosan na ono što je zajednica danas, najbrojnija i najaktivnija zajednica Hrvata ne samo u Austriji, nego i u Hrvatskoj i svijetu", istaknuo je Piplica napomenuvši: "Okupio sam veliki broj novih članova, organizirali smo brojne kulturne i sportske udruge i folklorna društva. Na početku ih je bilo svega tri, četiri, a tijekom godina čak 22 i preko pet tisuća članova. Tu još treba spomenuti brojne druge manifestacije i priredbe zajednice, među kojima i naš već tradicionalni Hrvatski bal, prvi puta održan 1991. godine. Organizirali smo i brojne promocije knjiga i humanitarne akcije, za poplavljene u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, liječenje bolesnih iz domovine u Austriji, za obnovu Vukovarskog tornja, za koji su nas neki, koji ništa ne rade nego stalno kritiziraju sve što je hrvatsko, pokušali uništiti, optužbama da prikupljeni novac nismo na vrijeme predali".

Piplica je govorio i o simboličnim sredstvima koje je zajednica dobila iz Austrije i Hrvatske, ustvrdivši kako se uglavnom sama financirala, što od sponzora, što od prihoda od raznih priredbi te vlastitog novca. Kritizirao je hrvatske udruge koje samo čekaju da im Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske dodijeli neka sredstva, a sami ne čine ništa. Dodao je kako je AHZ godišnje trošila oko milijun eura na sve svoje aktivnosti. Napomenuo je kako je osobno, kao i neki drugi članovi, financijski potpomagao aktivnosti udruga okupljenih u zajednici.

"Svakoj sam udruzi davao 100 eura godišnje i za sve ostalo što sam financirao u tih 13 godina, sigurno sam iz vlastitog džepa dao oko 100 tisuća eura. Zato valjda nemam ni vlastite kuće u rodnom kraju, niti apartmana na moru, kao neki drugi", istaknuo je Piplica. 

Mini-Metron za 25. rođendan Oni su odgojili brojne naraštaje hrvatske djece u Austriji: Rekli smo, ili sada, ili nikada

Napomenuo je kako će i dalje pomagati zajednici, ali da je došlo vrijeme da se malo odmori i posveti sebi i svojoj obitelji, koja je zbog njegovog do 12-satnog rada dnevno za zajednicu svih tih godina bila potisnuta u drugi plan. Zaželio je puno uspjeha svom nasljedniku Ružiću, obećavši mu savjetodavnu pomoć.

"Do daljnjeg ostajem predstavnik austrijskih Hrvata u Savjetu Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Hrvatske. Ovo je moj drugi mandat, koji ističe za dvije godine", naglasio je Piplica, zahvalivši na povjerenju svojim Hrvatima u AHZ-u koji su mu, kako je istaknuo, vjerovali i cijenili ga kao europskog i svjetskog prvaka u kick boxingu, branitelja Domovinskog rata, dopisnika Slobodne Dalmacije iz Austrije, predsjednika austrijskog ogranka HDZ-a i običnog čovjeka, uvijek spremnog za pomoć ljudima u nevolji.

Na izbornoj sjednici dodijeljena su i posebna priznanja, odnosno "Pohvale AHZ-a za doprinos u promicanju športa i očuvanju hrvatske kulturne baštine, te povezivanju iseljene i domovinske Hrvatske, kao i jačanju prijateljstva s drugim narodima u Europi".

Pohvale su, između ostalih, dobili i urednik Inozemnog izdanja Večernjeg lista Stipe Puđa, moja malenkost, bivša austrijsko-hrvatska plivačica i olimpijka Mirna Jukić, glavni urednik Hrvatskih novina Petar Tyran, operni pjevač Luka Gudelj i zamjenik hrvatske veleposlanice u Austriji Branimir Lončar, koji je također bio prisutan izbornoj sjednici.

Miss Supranational hrvatskog iseljeništva Amalija Zagorčak najljepša je Hrvatica izvan domovine

Članovi zajednice koji će činiti novo Predsjedništvo i Nadzorni odbor AHZ-a, bit će izabrani narednih dana. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.