Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

U Beču održan 73. bal gradišćanskih Hrvata u znaku hrvatskog predsjedanja EU-om i multikulturalnosti

Među brojnim uzvanicima iz austrijskog političkog, kulturnog i gospodarskog života bio je i ministar financija Republike Austrije, pučanin (ÖVP) Gernot Blümel i državna tajnica za umjetnost i kulturu iz redova Zelenih Ulrike Lunacek, te austrijski veleposlanik u Hrvatskoj Markus Vuketić
19. siječnja 2020. u 15:07 0 komentara 174 prikaza
plesni podij
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/14

Tradicionalni 73. Hrvatski bal gradišćanskih Hrvata, u organizaciji Hrvatskog centra i Hrvatsko-gradišćanskog kulturnog društva u Beču, održan je u subotu u prestižnom bečkom Parkhotelu Schönbrunn. Ove je godine bal održan u znaku hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije i 25. obljetnice ulaska Austrije u EU. I to pod svojim već uobičajenim geslom „Hrvati meet Schönbrunn“ i dodatnim sloganom „Na poprik-Crossover“, kako bi se stavio poseban naglasak na multikulturalnost i multijezičnost ove međunarodne priredbe koja iz godine u godinu privlači sve veću pozornost ne samo austrijske i hrvatske javnosti nego i europske i šire.

Beč - sajam turizma BEČKI SAJAM TURIZMA 2020. Tončinić: Hrvatska je uz Italiju i ove godine među najtraženijim destinacijama

Bal je otvoren impresivnim glazbeno scenskim programom s posebnim balskim aranžmanom u izvedbi glazbene skupine „Da Blechhaufen“ zajedno s domaćim muškim vokalnim kvartetom / kvintetom  „Basbaritenori“ i „Družicama“ uz višejezično moderiranje novinara i voditelja austrijskog ORF-a Petra Rešetarića te asistenciju ženskog dijela balskog tima Agnes Linhart i Nicol Zeichmann-Omischl.

Ta najveća i najvažnija godišnja kulturna manifestacija gradišćanskih Hrvata koja posebno ističe integrativnu i interkulturalnu komponentu bala, ove je godine okupila oko 1300 Hrvata iz Beča i Gradišća i njihove goste iz Hrvatske i  Bosne i Hercegovine te austrijskog susjedstva i drugih europskih, ali i prekomorskih zemalja.

CRO VIENNE BD Ruža Stjepanović: Čestitke svima, ove je godine turnir zaista bio sjajan!

Među brojnim uzvanicima iz austrijskog političkog, kulturnog i gospodarskog života bio je i ministar financija Republike Austrije, pučanin (ÖVP) Gernot Blümel i državna tajnica za umjetnost i kulturu iz redova Zelenih Ulrike Lunacek, te austrijski veleposlanik u Hrvatskoj Markus Vuketić.

„Hrvatski bal je lijepa, duga tradicija i već je postao institucija. Šarolik je i veseo kao i Hrvati“, rekao je ministar Blümel za Večernji list, izrazivši zadovoljstvo da je ponovno pozvan na bal. Zamoljen da ocijeni austrijsko-hrvatske odnose, Blümel je kazao kako su oni tradicionalno dobri i da „ne mogu biti bolji nego jesu“.

„Austrija i Hrvatska imaju izvrsne odnose, a Hrvatska odlično radi svoj posao predsjedateljice Vijećem Europske unije i na tome joj čestitam“, rekao je Blümel, dodavši kako Hrvatska „može računati na potporu Austrije“.

POHVALE Hrvatskom centru u Beču još uvijek stižu čestitke za dojmljivu dječju priredbu

Istog je mišljenja bila i austrijska državna tajnica za umjetnost i kulturu Lunacek, koja je istaknula kako je i sama bila u Europskom parlamentu kada je Hrvatska primljena u EU.

„Veseli me da je upravo najmlađa članica EU-a sada na čelu Unije. To je izuzetno važno za sve nas, pogotovo jer je hrvatski prioritet ojačati europsku perspektivu ostalim zemljama u jugoistočnoj Europi, da što je moguće prije uđu u EU, gdje im je i mjesto“, rekla je Lunacek. Vezano uz bal, koji je kao kulturni događaj u njenoj ingerenciji, ustvrdila je kako su multikulturalnost i multijezičnost „bogatstvo“ Austrije a narodne manjine, bez obzira radi li se o gradišćanskim Hrvatima, koruškim Slovencima ili nekoj drugoj austrijskoj manjini „važna, međusobna poveznica“.

plesni podij
1 / 14
Lunacek, austrijska državna tajnica za umjetnost i sport

Balu su bili nazočni i brojni hrvatski i austrijski veleposlanici u Austriji susjednim i ostalim europskim zemljama. 
S hrvatske strane na Balu je bio novi veleposlanik RH u Austriji Daniel Glunčić sa svojim diplomatskim timom u kojem su, između ostalih,  bili njegov zamjenik Branimir Lončar i  opunomoćeni ministar Silvio Kus.

Koordinator bala Petar Tyran i Gabriela Novak Karall GRADIŠĆANSKI HRVATI 73. Hrvatski bal u Beču ove godine i u znaku predsjedanja Hrvatske Vijećem EU

„Prvi sam put na ovom balu, važnom kulturno društvenom događaju, koji ima snažnu potporu i austrijskog političkog vrha, čiji su predstavnici također bili ovdje. Ovdje se prekrasno i osjećaju se čari i tradicija Beča“, rekao je veleposlanik Glunčić. Istakao je posebno važnu ulogu gradišćanskih Hrvata kao „poveznice između Austrije i Hrvatske“, posebice na kulturnom području.
Nazočan je bio i zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Dario Magdić sa suradnicama, a izaslanstvo Grada Zagreba predvodila je zamjenica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje Katarina Milković, kao posebna izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

„I ovaj bal u Beču pokazao je vrijednost Hrvata u svijetu, bez obzira da li su manjina, staro ili novo iseljeništvo. Sve to nam može biti na čast i ponos, pa tako i gradišćanski Hrvati koji su već pet stoljeća očuvali svoj  jezik, kulturu i tradiciju u austrijskom prostoru“, rekao je Magdić.

„Grad Zagreb ima izuzetno dobru suradnju s gradišćanskim i svim ostalim Hrvatima u Austriji, kao i s našim dragim prijateljem, gradišćanskim biskupom mons. Egidijem Živkovićem. Gradišćanski Hrvati su što se tiče očuvanja njihovog jezika, običaja i hrvatskog kulturnog identiteta već dugih pet stoljeća, ne samo fenomen nego i perjanica na ovim prostorima i šire“, zaključila je Milković.

Izaslanstvo Varaždinske županije, čiji je partner 24. siječnja na Drugom svečanom balu u Varaždinu 73. bal gradišćanskih Hrvata, predvodila je Natalija Martinčević posebna izaslanica župana Radimira Čačića i predsjedavajuća TZ Varaždinske županije.
„Ovdje smo već treći put na balu naših prijatelja gradišćanskih Hrvata s kojima imamo sjajne odnose, a koji su nam bili inspiracija i za organizaciju našeg Svečanog bala Varaždinske županije. Povezanost naše županije i pokrajine Gradišće sve je snažnija, ne samo na kulturnom nego i na gospodarskom području“, rekla je Martinčević.

AUSTRIJA Veleposlanik RH izvijestio hrvatsku zajednicu o dolasku na veleposlaničku dužnost u Beč

Na balsku svečanost su došli i neki od zastupnika bečkog Gradskog i pokrajinskog parlamenta te austrijskog saveznog Parlamenta, među njima i bivši austrijski ministar poljoprivrede Niki Berlaković. Ali i gosti iz Francuske, Belgije, Norveške, Švedske i drugih europskih zemalja. Po prvi put na balu je bila i predstavnica Hrvatske zajednice u Norveškoj Terezija Turkalj sa svojim izaslanstvom. 
U sjajnoj atmosferi i zanimljivom šarolikom programu uživali su i brojni predstavnici hrvatskih udruga u Beču i Austriji.

Glazbeni program do sitnih jutarnjih sati glazbeno su oblikovali Revijski orkestar Zagrebačke filharmonije s  pjevačima Đanijem Stipančićem i Renatom Sabljak, a posebna atrakcija večeri bio je ženski kvartet The Frajle iz Vojvodine. Nastupili su i nezaobilazni domaći Paxi iz Gradišća, glazbeni sastav moliških Hrvata „KroTarantata“ iz Italije, tamburaški sastav „Koprive iz Petrovog sela i bend What`sUpCi iz Koljnofa kraj Šoprona u Mađarskoj, te Cimbalovka Kuštarovci iz slovačkog  Devinskog Novog Sela kraj Bratislave.

Sve goste i uzvanike pri dolasku na bal zabavljali su fileški „Graničari“, a u baru o mladom naraštaju brinuo je DJ „Scooby Duo“.
Kako su uvodno najavili organizatori su za posjetitelje organizirali i ekskluzivnu tombolu s bogatim nagradama, a za sve one koji su željeli plesati, a bili su bez partnera na raspolaganju su im bili tzv. taxi plesači, te mnogi drugi zanimljivi sadržaji.

U svakom slučaju jedan izuzetno uspio i profesionalno odrađen bal za čiju su organizaciju pregršt pohvala dobili predsjednik Hrvatskog centra i HGKD-a Tibor Jugović, glavni koordinator bala Petar Tyran i glavna tajnica Hrvatskog centra Gabriela Novak-Karall s članovima balskog tima.

„Bal je naša najveća i najvažnija kulturna priredba koju jednom godišnje organiziramo prvenstveno za običan narod da se svi skupa uz glazbu i ples dobro zabavimo. Naravno, počašćeni smo i ponosni da imamo potporu i austrijskog političkog vrha“, istakao je Tyran. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.