Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Hrvatskom centru u Beču još uvijek stižu čestitke za dojmljivu dječju priredbu

Bio je to pravi praznik veselja i nade u očuvanje hrvatskog jezika, kulture i identiteta u višejezičnom austrijskom prostoru.
09. siječnja 2020. u 23:11 0 komentara 193 prikaza
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/6

Hrvatskom centru u Beču još uvijek stižu čestitke za dojmljivu Božićnu priredbu djece koja okuplja ova važna kulturno-odgojna institucija gradišćanskih Hrvata u austrijskom glavnom gradu. Bio je to pravi praznik veselja i nade u očuvanje hrvatskog jezika, kulture i identiteta u višejezičnom austrijskom prostoru.

Koordinator bala Petar Tyran i Gabriela Novak Karall GRADIŠĆANSKI HRVATI 73. Hrvatski bal u Beču ove godine i u znaku predsjedanja Hrvatske Vijećem EU

Prigodnim recitacijama, pjesmom i plesom djeca gotovo svih uzrasta iz Dječjeg vrtića „Viverica“, „Jezične hiže“, jezičnih tečajeva i radionica, folklora te udruge „Obzor“ za poticanje kreativnog razvoja djece i mladih na hrvatskom jeziku, pokazala su, uz buran aplauz nazočne publike, koliko je čelnicima Hrvatskog centra važno prenijeti bogatstvo hrvatskog i gradišćanskohrvatskog jezika i kulture na mlade naraštaje.

„Zahvalni smo roditeljima na potpori i pomoći što redovito dovode svoju djecu na naše programe, a odgojiteljicama, učiteljicama i voditeljicama jezičnih i kreativnih radionica te jezičnih tečajeva na njihovu izuzetno stručnom i profesionalnom doprinosu očuvanju hrvatskog jezika u Beču da ne izumre, već ga njeguju i dalje razvijaju", rekla nam je glavna tajnica Hrvatskog centra Gabriela Novak-Karall, i sama dirnuta impresivnim nastupima mališana. Dodala je da u Centar dolaze uglavnom djeca gradišćanskih Hrvata i suvremenih hrvatskih doseljenika te Austrijanaca čiji je jedan od roditelja hrvatskog porijekla. 

1 / 6

„Djeca rado dolaze na naše radionice, stručno prilagođene dječjim uzrastima i njihovoj  jezičnoj kompetenciji. Uglavnom dolaze da što bolje nauče hrvatski i steknu nove prijatelje s kojima mogu razgovarati na materinskom jeziku. Uz jezik, djecu potičemo kreativnom izražavanju na području umjetnosti, književnosti, filma, kazališta, fotografija i medijske kulture. Izložbe njihovih likovnih radova najbolja su potvrda njihove kreativnosti“, rekla je za Večernji list voditeljica udruge „Obzor“ i kreativnih radionica, profesorica hrvatskog jezika i književnosti iz Zagreba Adrijana Markon Jurčić. Posebno je zahvalila Hrvatskom centru u Beču i Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske na financijskoj i ostaloj potpori te hrvatskom veleposlanstvu u Beču na sjajnoj suradnji.

Djeca iz Obzora – Emil Čeović, Jan Žagrović, Filian Mitro, Aleksandra Vujović, Slaven i Jakov  Jurčić te Petar Vujović – izrekla su mnoštvo pohvala za svoju „učiteljicu“ Adrijanu Markon Jurčić, istaknuvši kako je „stroga, ali dobra“. Svima im je, kako su napomenuli, najvažnije druženje s prijateljima. Pokazali su to i kao sudionici igrokaza „Sastanak na snježnom vrhu“, zimske komedije za djecu i odrasle, autorice Sunčane Škrinjarić, koji su uvježbali sa svojom učiteljicom Markon Jurčić.

AUSTRIJA Veleposlanik RH izvijestio hrvatsku zajednicu o dolasku na veleposlaničku dužnost u Beč

„Voditeljica „Jezične hiže“, subotnje radionice Hrvatskog centra za djecu gradišćanskih i ostalih Hrvata, Nika Račić rekla nam je kako svatko govori hrvatski kako zna i umije, gradišćanski Hrvati na gradišćanskohrvatskom, a ostali Hrvati na svom materinskom jeziku .

„Mi ne radimo nikakve razlike između gradišćanskohrvatskog i standardnog hrvatskog jezika. Jer svi smo mi Hrvati i jedan je hrvatski jezik, važno je da se djeca od malih nogu vesele svom materinskom jeziku koji uče kroz igru“, rekla je Račić. Istaknula je kako se vidi na djeci da jedva čekaju subotu da sretnu svoje prijatelje i igrajući se uče hrvatski jezik. Napomenula je kako, uz nju, o djeci brinu i njene kolegice Ines Krizmanić i Anita Sabljić.

„I roditelji rado dolaze k nama. Sve više ih ostaje u Centru pa razgovaraju, nešto popiju ili pročitaju dok čekaju na djecu“, rekla je voditeljica „Jezične hiže“, dodavši kako „uživa raditi s djecom“.

Čestitke s hrvatske i austrijske strane, koje i nekoliko tjedana poslije Božića još uvijek stižu Hrvatskom centru i njegovu visoko motiviranom stručno-odgojiteljskom osoblju, najbolja su potvrda da su djeca i mladi naraštaji jedan od prioriteta Hrvatskog centra u Beču koji bi mnogima u Austriji i izvan nje mogao i morao biti uzor. Jer, na mladima svijet ostaje!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.