Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

'Teško je dokučiti razlog zbog kojeg ste mnogi napustili svoj dom'

Čestitkama se pridružila i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poslavši prigodnu videočestitku u kojoj je naglasila važnost hrvatskih katoličkih misija i crkvi u očuvanju zajedništva u iseljenoj Hrvatskoj
29. studenoga 2018. u 09:12 1 komentara 113 prikaza
Foto: IKA
Pogledajte galeriju 1/2

Trodnevno slavlje ovog vikenda vrhunac je proslave zlatnog jubileja župe koja je započela u ožujku ove godine pučkim misijama koje je vodio pater Ike Mandurić, a nastavila se zahvalnim hodočašćem u najveća hrvatska svetišta te posjetom groba bl. Alojzija Stepinca u zagrebačkoj prvostolnici.

Emotivan dan Šest desetljeća hrvatske župe u Hamiltonu. Koliko je značila našim iseljenicima?

Koncertom vokalnog ansambla "Nonet Donum" iz Varaždina započela je trodnevna proslava. U čast 50. obljetnice postojanja Nonet Donum izveo je izbor djela iz svog repertoara koji je obuhvaćao kako klasičnu sakralnu glazbu tako i splet hrvatskih domoljubnih i tradicijskih napjeva. Mladi glazbenici pod vodstvom mo. Višeslava Jaklina oduševili su mnogobrojne župljane skladnim suzvučjem i predanošću izvedbe. 

Nakon koncerta uslijedilo je euharistijsko klanjanje kojem je prethodio duhovni nagovor mons. Richarda Gagnona, winnipeškog nadbiskupa. Vrhunac večeri bilo je klanjanje pred Presvetim u kojem je župna zajednica Kristu u Presvetom oltarskom sakramentu iznijela svoje molitve i zahvale za 50 godina postojanja.

Sljedećeg dana u večernjim satima zajednica se okupila na svečanoj večeri koja je započela zanimljivim programom. Prigodnim riječima zajednici se obratio dubrovački biskup Mate Uzinić, rekavši da iako je razlog zbog kojeg su mnogi napustili svoj dom teško dokučiti, Bog je zasigurno imao u svom planu da svojim prisustvom obogaćuju i izgrađuju mjesnu crkvu i novu domovinu, ne zaboravljajući pritom svoje korijene.

Fala Najstarije hrvatsko folklorno društvo u Švicarskoj proslavilo 40. rođendan

"Očuvanjem kulturne baštine, tradicije, jezika i vjere očuvali ste svoj nacionalni identitet te dobro znate tko ste, a osnivanjem hrvatske župe i izgradnjom crkve dobili ste i svoj drugi dom, što je prilika za veliku radost i na tome vam od srca čestitam", poručila je veleposlanica Republike Hrvatske u Kanadi Marica Zorica Matković, izrazivši oduševljenje što je u prilici sudjelovati u proslavi ovog velikog jubileja.

Hrvatsko folklorno društvo "Hrvatska zora" izvelo je potom tradicijske plesove koji su stoljetni dio hrvatske baštine, njegovanje koje pridonosi očuvanju nacionalnog identiteta iseljene Hrvatske. Ovom prigodom premijerno je prikazan i dokumentarni film "Where we are home" u kojem je retrospektivno prikazana povijest župe od njezinih začetaka do današnjih dana, a djelo je vlč. Marka Štefanca, župnika. 

"Ovo je posebna prilika da se duhovno obnovimo i podsjetimo na to što znači biti članom zajednice vjernika, da se okrijepimo svetim sakramentima i susretom, sada i za godine koje su pred nama jer svaki spomen i svako slavlje ima dvostruku svrhu: pamtiti i potaknuti. Pamtiti tko smo i što smo, odakle smo došli i s koliko truda i muke smo ostvarili ono što danas imamo, a s druge strane nas potiče da živimo radosno svoj krsni zavjet i vjernost majci Crkvi", poručio je župnik Štefanec. 

Čestitkama se pridružila i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poslavši prigodnu videočestitku u kojoj je naglasila važnost hrvatskih katoličkih misija i crkvi u očuvanju zajedništva u iseljenoj Hrvatskoj. Večer se nastavila zajedničkim objedom i druženjem.

Majčin dan Svetkovina sv. Leopolda Bogdana Mandića u Geislingenu

Vrhunac ove trodnevne proslave bilo je zahvalno euharistijsko slavlje u nedjelju 25. studenoga koje je predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić u zajedništvu s bivšim župnicima, mons. Stanislawom Jaworskim i vlč. Franjom Višatickim, vlč. Davidom Marjanovićem, svećenikom dubrovačke biskupije te prijateljima župe, kanadskim svećenicima vlč. Seanom Cahillom i vlč. Jeffryjem Burwellom.

U svojoj homiliji biskup se dotaknuo mučeništva sv. Nikole Tavelića, zaštitnika župe, stavivši ga u kontekst suvremenog mučeništva kao i "mučeništva" koje su prošli hrvatski doseljenici u Kanadu prisiljeni napustiti svoju domovinu zbog političkog režima, pozivajući pritom da u svetom Nikoli Taveliću nalazimo priliku za proslavu i nova nadahnuća. 

Biskup je također pozvao okupljene da žive logikom Isusa Krista, logikom ljubavi, logikom slabosti i služenja, a ne logikom moći i vladanja, što je jedini put da se stvari kako u privatnom tako i u životu naših obitelji, crkvenih i društvenih zajednica promijene na bolje.

Misno slavlje svojim pjevanjem uzveličao je župni zbor sv. Nikole Tavelića uz pratnju tamburaša "Hrvatske zore". Na kraju misnog slavlja okupljenima se obratio župnik čestitajući još jedanput zlatni jubilej i zahvalivši svima koji su svojim radom i zalaganjem doprinijeli da proslava ovog značajnog jubileja bude što ljepša i svečanija. 

Ovom prigodom biskup Uzinić župi je darovao srebrni medaljon s likom sv. Vlaha u znak povezanosti grada Dubrovnika i Dubrovačke biskupije sa zajednicom u Winnipegu koja je uspostavljena njegovim posjetom.

Stuttgart Bogu i rodu vjerni Šezdeseta obljetnica HKM-a Stuttgart

Nakon mise okupljena zajednica nastavila je druženje u župnoj dvorani prigodnim ručkom uz pjesmu i veselje. Nonet Donum večernjim humanitarnim koncertom u katedrali sv. Bonifacija zaključio je ovu trodnevnu proslavu, a dobrotvorni prilozi dodijeljeni su bolnici sv. Bonifacija i društvu sv. Vinka Paulskog.

  • StephanieBeverly:

    Napravit cu 86 dolara za sat od kuce. Bio sam šokiran kad je moj susjed rekao da je prosjek 95 dolara, ali vidim kako to sada radi. Osjecam se toliko slobode sada kad sam ja vlastiti šef. posjetiti==========>>>>>> www.WebJob33.Com