Emotivan dan

Šest desetljeća hrvatske župe u Hamiltonu. Koliko je značila našim iseljenicima?

IKA
12.11.2018.
u 09:30

Biskup je uime Hamiltonske biskupije biskupijsku medalju zahvalnosti predao dosadašnjoj dugogodišnjoj orguljašici i voditeljici župnog pjevanja Andreji Mahovlich Rački, koja se ovom proslavom oprostila od te zadaće

U hrvatskoj crkvi u Hamiltonu 10. studenoga večernjom misom zahvalnicom proslavljena je posveta crkve Sv. Križa te ujedno zaključena jubilarna godina 60. obljetnica te hrvatske župe.

Misu je predvodio hamiltonski biskup Douglas Crosby, a koncelebrirali su gost, umirovljeni mađarski svećenik Subotičke biskupije i bivši župnik mađarske župe sv. Stjepana u Hamiltonu, vlč. Bela Pesznyak te domaći župnik vlč. Marijan Mihoković. Na proslavi je bio i Matthew Griffin, pastor susjedne anglikanske crkve sv. Marije, jedan od susjednih pastora koji zajedno već više od 30 godina pripremaju ekumensku korizmu na tim prostorima.

Biskup je u propovijedi podsjetio koliko je hrvatskoj zajednici Hamiltona, ali i široj kanadskoj zajednici ovih prostora značila ova župa, koliko je traga Božje i ljudske dobrote ona omogućila i pružila kroz tih 60 godina postojanja, od onih tipično vjerskih kao što su sakramenti do onih duboko ljudskih jer je omogućila druženje jednoj zajednici u potrazi za novom domovinom. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni mješoviti zbor s dosadašnjom voditeljicom Andrejom Mahovlich-Rački te župni folklorni ansambl "Zlatni pajdaši" sa svojim dugogodišnjim maestrom Michaelom Šavorom. Liturgijski prostor uredila je Ana Juraj, a uključene su bile i župne udruge, među njima osobito zapažani članovi župnog folklornog ansambla "Hrvatsko selo", "Zlatni pajdaši" te svečana garda Kolumbovih vitezova, članovi župnog ogranka sa svojim suradnicima u gradu. Misa je slavljena dvojezično, na engleskom i hrvatskom jeziku, a pjevalo se samo na hrvatskom. Na misi su bili i predstavnici drugih vjerskih zajednica te drugi uzvanici.

Poslije mise druženje je nastavljeno banketom u velikoj župnoj dvorani, koja je na ranijoj crkvi sagrađena prije 49 godina zajedno sa sadašnjom župnom crkvom Sv. Križa. Svake godine slavlje u dvorani posvećeno je nekoj temi. Ove godine tema je bila uloga laika u 60-godišnjem životu župne zajednice. Istaknute su udruge koje su nekoć postojale i zamrle, ali i nove i sadašnje koje i sada u župi djeluju. Posebno je istaknuta važna uloga pojedinaca koji su u sebi nosili vjerski i nacionalni duh i dali truda u radu za zajedničko dobro. Tu je naglašena uloga mladih, nekad i sad. Neki od tih mladih koji su stasali u ovoj zajednici i od malena se kao djeca družili u sjeni križa na Kingu kao ministranti, učenici Hrvatske župne škole, pripadnici folklornih skupina i nogometnih timova, bili su i poimence spomenuti. Među njima su Andreja Mahovlich Rački, Michael Šavor te Ivan Lukšić, predsjednik Hrvatskog narodnog doma u Hamiltonu, najstarije hrvatske udruge u Kanadi, koji je nekada također bio ministrant ,a sada je izvanredni pričestitelj.

Biskup je uime Hamiltonske biskupije biskupijsku medalju zahvalnosti predao dosadašnjoj dugogodišnjoj orguljašici i voditeljici župnog pjevanja Andreji Mahovlich Rački koja se ovom proslavom oprostila od te zadaće. Predstavnica Župnog odbora predala joj je uime svih župljana prigodni dar zahvalnosti – uokvirenu sliku "Sv. Cecilija s tamburicom", rad Bramante Studija iz Waterlooa. Župnik je, objašnjavajući simboliku slike, takav dar zahvalnosti predao i Michaelu Šavoru, nekadašnjem ministrantu i kroz sve vrijeme voditelju glazbe vezanom uz crkvu, folklor i tamburicu.

U kratkom prigodnom programu sudjelovali su župni zbor, župna folklorna skupina Hrvatsko selo te župna folklorna skupina odraslih "Zlatni pajdaši". Govornici su bili Blaž Bratina i hamiltonski biskup Crosby. Proslavu su priredili Župni odbor sa župnim ograncima Kolumbovih vitezova "Mon. Stjepan Šprajc" pod vodstvom Bosiljka Borosa i Hrvatske katoličke žene "Katarina Zrinska" pod vodstvom Kate Abramović. Time je zaključena godina 60. obljetnice župe i otvorena godina 60. obljetnice posvete prve i 50. obljetnice posvete sadašnje crkve Sv. Križa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije