Naslovnica Vijesti

Šezdeseta obljetnica HKM-a Stuttgart

Osvrćući se na slogan proslave, kardinal Bozanić proširio je njegovu poruku stavljajući u središte obitelj
07. svibnja 2018. u 10:32 0 komentara 873 prikaza
Stuttgart
Foto: IKA

Pod sloganom "Bogu i rodu vjerni" dvodnevna svečanost proslave kanonskog utemeljenja Hrvatske katoličke misije Stuttgart počela je kulturnim programom u subotu 5. svibnja u katedralnoj crkvi St. Eberhard. 

Nürnberg Susret ministranata iz hrvatskih katoličkih župa i misija

Proslavu 60. obljetnice postojanja Hrvatske katoličke misije u Stuttgartu svojim je dolaskom uzveličao zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. 

Nakon uvodne molitve i izvedbe dviju nacionalnih himni, hrvatske i njemačke, voditelji svečanog programa Ružica Mickan i Marko Vidaković izrazili su uime domaćina posebnu dobrodošlicu kardinalu Bozaniću i provincijalu Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Jošku Kodžomanu te među brojnim uzvanicima posebice pozdravili veleposlanika Republike Hrvatske u Njemačkoj Gordana Grlića Radmana, generalnog konzula Bosne i Hercegovine Zvonka Miškovića, zastupnika u njemačkom parlamentu Josipa Juratovića, ravnatelja za Hrvatsku inozemnu pastvu dr. Tomislava Markića i voditelja Hrvatskog dušobrižničkog ureda u Frankfurtu Ivicu Komadinu. 

Na početku svečanog programa domaćinima i njihovim gostima obratio se kardinal Bozanić, rekavši: "Iznimno mi je drago da sam večeras ovdje s vama. Obljetnice su zgodne prilike da se okupimo, da Bogu zahvalimo, da svoj pogled bacimo unatrag i nađemo nadahnuće za ono što nam je činiti danas i sutra." 

Kardinal Bozanić istaknuo je da Hrvatska katolička misija Stuttgart slavi svoju obljetnicu u danima u kojima se "na poseban način prisjećamo blaženog Alojzija Stepinca". 

"U utorak 8. svibnja spomenut ćemo se i 120. obljetnice rođenja blaženoga Alojza Stepinca, a ove godine spominjemo se i 20. obljetnice njegova proglašenja blaženim. Na neki način i ova zajednica koja ga posebno časti, ovu obljetnicu slavi s njim. Stoga vas pozivam da usmjerimo svoj pogled prema njemu moleći ga za pomoć u ovom specifičnom vremenu. Uz obljetnicu ove proslave stoji natpis 'Bogu i rodu vjerni'", rekao je kardinal. 

Osvrćući se na slogan proslave, kardinal Bozanić proširio je njegovu poruku stavljajući u središte obitelj. 

"Bogu, rodu i obitelji vjerni! Izgleda da je to bilo davno, ali nije to tako davno bilo kada je Engels pisao da se treba boriti protiv naroda, vlasništva i obitelji, da to treba razoriti jer to predstavlja otuđenje. Ta revolucija traje i danas, premda se ona odvija na jedan drukčiji, suptilniji, nevidljiviji način, ali se događa. Zato mi je drago da smo ovdje večeras zajedno: i djeca i mladež i roditelji, u zajedništvu sa svojim svećenicima jer osjećamo da je ovakvo okupljanje itekako potrebno i važno svima nama, a osobito našim obiteljima. Pa neka i ova proslava bude u znaku toga da želimo u ovo vrijeme staviti jači naglasak na to da trebamo bolje čuvati obitelji i da obitelji budu one za koje se isplati raditi i žrtvovati. Stoga od srca želim mnogo Božjeg blagoslova vašim obiteljima i molim bl. Alojzija da ih uvijek zagovara", naglasio je kardinal Bozanić i pozdravio sve nazočne, posebno voditelja HKZ-a Stuttgart-Centar fra Zvonka Tolića i odao priznaje Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja koja već 50 godina duhovno skrbi za hrvatske katoličke vjernike u Stuttgartu.

Uz želje svojim sunarodnjacima da im i sljedeća desetljeća budu plodonosna kao što su i dosadašnja, uime svih franjevaca prisutne je pozdravio provincijal Kodžoman te izrazio svoju zahvalnost aktualnom vodstvu – fra Zvonku Toliću i fra Miji Šabiću, kao i naraštajima franjevaca koji su prije njih duhovno izgrađivali tamošnju zajednicu. 

Nakon toga u svečarskom duhu kao 12. voditelj i 25. svećenik u Hrvatskoj katoličkoj misiji Stuttgart-Centar, fra Zvonko je zahvalio svim svojim kolegama svećenicima, redovnicama, pastoralnim, administrativnim i socijalnim suradnicima te vjernicima koji su svojim angažmanom pripomogli razvoju misije. 

"Hvala svim onim vrijednim ljudima, našim dragim vjernicima, bez kojih ne bismo bili ovo što jesmo! Oni su nosili ovu misiju, oni su izlagali svoje živote za zajedničko i opće nam crkveno i nacionalno dobro. Oni su bili i jesu naša radost, naš ponos, naša nada da će u nama i dalje plamtjeti srce katoličko i srce hrvatsko, odgajajući svoju djecu da budu ponosni zbog onoga što jesu, da ih odgoje u školi evanđelja za dobre i plemenite ljude, da jezikom roda svoga mole, pjevaju, sanjaju, da se nadaju jednom, i to brzo, vidjeti domaju kojoj se djeca s daleka puta vraćaju i raduju", napomenuo je fra Zvonko, izrazivši posebnu dobrodošlicu gostima iz Hrvatske.

Ispred Župnoga vijeća zajednice bl. Alojzija Stepinca okupljene je pozdravio Mario Perić koji se u govoru osvrnuo na povijest misije i iz perspektive mladih na zanimljiv način izdvojio najvažnije događaje. 

U svom pozdravnom obraćanju veleposlanik Grlić Radman istaknuo je koliko je važnu ulogu imala Katolička Crkva u očuvanju hrvatskoga identiteta, kulture i jezika te poručio nazočnima da ih vode riječi Silvija Strahimira Kranjčevića:

A ja vatrom žarke snage
Do zadnjega bit ću dana:
List hrvatske lipe drage
I slavenskog debla grana!

Čestitajući visoku obljetnicu Hrvatskoj katoličkoj misiji Stuttgart, njemački zastupnik hrvatskog podrijetla i povjerenik za integraciju Josip Juratović istaknuo je da je bogatstvo njemačkog društva upravo u raznolikosti te poželio okupljenima puno uspjeha, sloge i da budu korisni članovi tog društva. 

Za vrijeme programa pročitan je i isječak iz čestitke predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović koja je zbog svojih državničkih obveza bila spriječena doći na proslavu. Predsjednica je napisala: "Svima vama čestitam na predanom radu, okupljanju vjernika, poticanju na zajedništvo i međusobnu solidarnost članova ove zajednice koja je ostala poveznica iseljeništva s domovinom!"

Nakon pozdravnih i čestitarskih govora uslijedio je kulturni program tijekom kojega su nastupile sve glazbeno-scenske skupine aktivne pri misiji. U program je uvela pijanistica Ivana Štimac Agius, a uz nju su se nadalje svojim repertoarom predstavili: dramska grupa "Putujuća scena" pod vodstvom Gordane Bećirović, Mješoviti crkveni zbor i klapa "Filiae Croatiae" pod ravnanjem Marije Thiel, Djeca koja pohađaju Hrvatsku nastavu pod mentorstvom učiteljice Renate Stjepanović, Dječji zbor "Anđeli" pod dirigentskom palicom Martine Krajina, KUD "Krešimir" na čelu s voditeljicom Ivankom Kamenšek, klapa "Stella Maris" uz vodstvo Ivice Luburića, Dječji zbor i Mješoviti crkveni zbor "Bad Cannstatt" pod ravnanjem Ivana Bošnjaka i KUD "Tomislav" kojim rukovodi Marjana Grgić. 

Na samu obljetnicu u nedjelju 6. svibnja u 15 sati misu zahvalnicu u crkvi St. Eberhard predvodio je kardinal Josip Bozanić u koncelebraciji s katedralnim kanonikom Paulom Hildebrandom, voditeljem HKZ-a Stuttgart-Centar fra Zvonkom Tolićem i brojnim svećenicima hrvatskih katoličkih misija u Njemačkoj te Katoličke Crkve u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. 

Tomislav Markić Potrebe misije U Dublinu će uskoro biti osnovano posebno vijeće Geislingen Malo nas je al' nas ima Hrvatska večer u Geislingenu za pomoć školi iz Kutjeva Kehl Poseban događaj Prvi put održana prva pričest u Kehlu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.