Naslovnica Vijesti

Sve bolja suradnja Makedonije i Hrvatske u zaštiti prava manjina

Makedonski predsjedatelj ministar Ademi zahvalio se hrvatskom izaslanstvu na uspješnoj suradnji u pripremi i tijekom ove sjednice
21. lipnja 2018. u 09:49 0 komentara 63 prikaza
Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

U Skopju je održana treća sjednica Međuvladina mješovitog odbora za praćenje provedbe sporazuma između Republike Hrvatske i Republike Makedonije o zaštiti prava hrvatske manjine u Republici Makedoniji i makedonske manjine u Republici Hrvatskoj.

Ljerka Toth Naumova, Diana Mašala Perković i Božidar Brezinščak Bagola Ljerka Toth Naumova Nagrada 'Književni most' hrvatsko-makedonskoj pjesnikinji

Sjednica hrvatsko-makedonskog MMO-a za zaštitu nacionalnih manjina održana je u dvorani Kluba zastupnika parlamenta Republike Makedonije. Hrvatsko izaslanstvo predvodio je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i predsjedatelj hrvatskog dijela MMO-a, a makedonsko izaslanstvo Edmond Ademi, ministar u vladi Republike Makedonije zadužen za dijasporu i predsjedatelj makedonskog dijela MMO-a. 

Tijekom sjednice analizirana je provedba usvojenih preporuka s prethodne sjednice koja je održana u listopadu 2010. u Zagrebu te su razmotrena aktualna pitanja od važnosti za obje manjine. Posebno je istaknuta važnost aktivnog sudjelovanja predstavnika obje manjine u radu MMO-a. Po završetku sjednice i usklađivanju zapisnika na hrvatskom i makedonskom jeziku, supredsjedatelji Zvonko Milas i Edmond Ademi potpisali su zapisnik o trećoj sjednici hrvatsko-makedonskog MMO-a. Dogovoreno je da će obje strane dostaviti zapisnike svojim vladama, koji bi služili kao instrument za daljnje unaprjeđenje položaja nacionalnih manjina te sveukupnom razvoju suradnje između dviju država.

Makedonski predsjedatelj ministar Ademi zahvalio je hrvatskom izaslanstvu na uspješnoj suradnji u pripremi i tijekom ove sjednice te Republici Hrvatskoj na potpori koju pruža Makedoniji u procesu pristupanja euroatlantskim integracijama.

Hrvatski predsjedatelj Zvonko Milas iste želje uputio je svom makedonskom kolegi Edmondu Ademiju i svim članovima hrvatsko-makedonskog MMO-a. Milas je otkrio kako će se sljedeća, 4. sjednica hrvatsko-makedonskog MMO-a održati kroz godinu dana u Zagrebu.

Zbirka Pojedinac i njegov intimni svijet Mladi Hrvati u Makedoniji pišu pjesme Croatia Wollongong Croatia Wollongong Osim Hrvata za ovaj nogometni klub igrali su i Makedonci Harvard Društvo Južnih Slavena Na Harvardu nema podjela: Studenti iz Hrvatske, BiH, Makedonije i Srbije - zajedno!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.