Ljerka Toth Naumova

Nagrada 'Književni most' hrvatsko-makedonskoj pjesnikinji

Ljerka Toth Naumova, Diana Mašala Perković i Božidar Brezinščak Bagola
Foto: Matica
1/2
03.04.2018.
u 10:24

Nagrada je dodijeljena za zbirku pjesama „Nevidljiva vrata“ tiskanu u nakladi HMI-ja i Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji, koja je ocijenjena najboljom knjigom tiskanom u 2017. godini na jezicima nacionalnih manjina u Makedoniji

Društvo pisaca Republike Makedonije obilježilo je u 2017. godini jubilarnu 70. obljetnicu djelovanja. Za tu godinu dodijeljena je nagrada Ljerki Toth Naumovoj za zbirku pjesama „Nevidljiva vrata“ tiskanu u nakladi Hrvatske matice iseljenika i Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji. Hrvatsko-makedonska pjesnikinja pobijedila je u konkurenciji za najbolju knjigu tiskanu u 2017. godini na jezicima nacionalnih manjina u Makedoniji.

Nagrada je dodijeljena 13. veljače u Skoplju u prepunoj dvorani u Društvu pisaca RM. Na svečanoj dodjeli nagrade Ljerki Toth Naumovoj bila je prisutna veleposlanica RH u Republici Makedoniji Danijela Barišić, predstavnica HMI-ja tajnica Diana Mašala Perković, predstavnik Društva hrvatskih književnika iz Zagreba, predsjednik Povjerenstva za međunarodne književne veze Božidar Brezinščak Bagola, predstavnici Katoličke crkve u Skoplju, kao i mnogi članovi Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji.

Upravo je ova nagrada simboličnog naziva „Književni most“ došla u prave ruke i to osobi koja je kao književnica priznata u obje države, gradila mostove suradnje u oba naroda, hrvatskome i makedonskome, koja uživa veliki ugled, a svojom je pjesničkom riječju, čuvajući hrvatsku kulturu, desetljećima pridonosila bogatstvu različitosti u Republici Makedoniji.

Svečano ozračje nastavilo se istoga dana u prostorijama Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji u Skoplju, gdje je v.d. predsjednika Nevenka Kostovska organizirala prigodno druženje uz pjesničku večer.

Nakon pozdravnoga govora v. d. predsjednika Zajednice Nevenke Kostovske, u kojem je izvijestila prisutne o planovima, aktivnostima i nastavku rada, prisutnima se obratila veleposlanica Danijela Barišić te tajnica HMI-ja Diana Mašala Perković, zaželjevši članstvu uspješan nastavak 22-godišnjeg rada na očuvanju hrvatskoga identiteta u Republici Makedoniji, kao i potporu Hrvatske matice iseljenika na tom putu. Mnogi članovi izrazili su svoju zahvalnost Matici na dugogodišnjoj suradnji, a posebno tajnici HMI-ja na njezinim trajnim nastojanjima u održavanju suradnje i potpore njihovu radu.

Za kraj, prisutni su se prepustili stihovima koje su čitali Božidar Bezinščak Bagola i slavljenica Ljerka Toth Naumova iz svojih zbirki.

U povodu nadolazećeg Valentinova, prisutnima se prigodnim riječima obratio don Davor Topić, skopljanski župnik.

Gosti iz Hrvatske posjetili su i J.U. Dom kulture „Kočo Racin“ u Skoplju s kojim Zajednica Hrvata u Makedoniji već dugo surađuje u mnogobrojnim projektima.

Uz stručnu pratnju povjesničarke umjetnosti, članice Zajednice Hrvata u Makedoniji Violete Kalić, pogledali su dio izložbe Ismeta Ramičevića posvećene Koči Racinu, izložbu maturantice Škole primijenjenih umjetnosti u Skoplju Marije Bojkovske, kao i multimedijalnu izložbu „Tango jalousie“.

Diana Mašala Perković

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije