Miss Supranational hrvatskog iseljeništva

Amalija Zagorčak najljepša je Hrvatica izvan domovine

Foto: Snježana Herek
1/14
04.03.2019.
u 09:36

Glavna atrakcija večeri bile su četiri najljepše Hrvatice koje će u lipnju imati priliku sudjelovati na izboru Miss Supranational Hrvatske, čije su direktorice i vlasnice licencije Sanja Bjedov Popović i Tamara Roglić

"Hrvatski bal postao je tradicija i simbol te poveznica iseljene i domovinske Hrvatske. Njegovom organizacijom i drugim kulturnim i sportskim manifestacijama pokušavamo očuvati hrvatski jezik, kulturu i identitet i ujedno sklapati prijateljstva s drugim narodima, posebno s domaćim Austrijancima", rekao je Miroslav Piplica, predsjednik Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i sport i predstavnik Hrvata iz Austrije u Savjetu Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Hrvatske, otvarajući u subotu navečer u prekrasnom zdanju Sofiensälle u Beču 28. Hrvatski bal ove Udruge.

Piplica je istaknuo kako je AHZ Beč još uvijek najveća, najbrojnija i najatraktivnija zajednica Hrvata u svijetu, dodavši: "Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju iseljena Hrvatska, nažalost, postala je još brojnija". Napomenuo je da iseljeni Hrvati očekuju od hrvatske Vlade da stvori uvjete ostanka naših mladih u svojoj domovini.

"Iseljeni Hrvati imaju iskustvo, znanje i novac te veliku ljubav prema domovini i još uvijek čekaju da dobiju pravu šansu kako bi pomogli svojoj domovini", poručio je Piplica.

Balska svečanost započela je austrijskom i hrvatskom himnom koju je izveo hrvatski tenor u Beču Luka Gudelj. Više od 400 gostiju i uzvanika iz političkog, diplomatskog, kulturnog i gospodarskog života grada Beča i Austrije te Hrvatske i Bosne i Hercegovine pozdravila je i dr. Vesna Cvjetković, hrvatska veleposlanica u Austriji i izaslanica hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na bečkom balu, prenijevši njene pozdrave iseljenim Hrvatima.

"Kao simbol zajedništva i okupljanja Hrvata i naših dragih austrijskih prijatelja hrvatski bal postao je dio svjetski poznate bečke balske tradicije. Ove godine drugi put je uljepšan i izborom najljepše djevojke hrvatskog iseljeništva", napomenula je dr. Cvjetković, pohvalivši AHZ na čelu s Piplicom za uloženi rad i trud u organizaciji ovog već tradicionalnog hrvatskog bala.

Prisutnima se obratila i predstavnica Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Dubravka Severinski, načelnica Sektora za pravni položaj, kulturu i obrazovanje Hrvata izvan Hrvatske, u svoje ime i uime svog prisutnog kolege Darija Magdića, načelnika sektora za provedbu i nadzor programa i projekata Hrvata izvan Republike Hrvatske, koji su na balu bili izaslanici državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonka Milasa. 

Severinski je Hrvatski bal ocijenila dobrom prigodom za susret za zajedničko druženje s Hrvatima u Austriji te dogovore o budućoj suradnji na zajedničkim projektima domovinske i izvandomovinske Hrvatske.

Predsjednik Gradskog vijeća Općine Tomislavgrad Luka Krstanović rekao je kako su hrvatske udruge u inozemstvu izuzetno važna organizirana sprega iseljenih i domovinskih Hrvata, a bal i druge kulturne manifestacije dobra prigoda za upoznavanje novih ljudi i potencijalnih ulagača u domovinu odnosno kraj odakle potječu.

Zastupnik austrijske Slobodarske stranke (FPÖ) u Bečkom gradskom i pokrajinskom parlamentu Gerald Ebinger, u prisutnosti svojih stranačkih kolega Maximiliana Krausa, Paula Stadlera i drugih, prenio je Hrvatima pozdrave austrijskog potkancelara i ministra javnih službi i sporta Heinz-Christiana Strachea. Posebno je istaknuo usku povezanost i prijateljstvo Austrije i Hrvatske.

Kao uvod u zabavni dio programa 28. hrvatski bal tradicionalno su otvorili plesni parovi bečke Plesne škole "Immervoll". U zabavnom programu nastupili su Goran Karan i tamburaški sastav Šokadija te folkloraši iz Beča.

Glavna atrakcija večeri bile su četiri najljepše Hrvatice koje će u lipnju imati priliku sudjelovati na izboru Miss Supranational Hrvatske, čije su direktorice i vlasnice licencije Sanja Bjedov Popović i Tamara Roglić.

Titulu Miss Supranational hrvatskog iseljeništva 2019. ponijela je Amalija Zagorčak, 17-godišnja Hrvatica iz Ebenfurtha u Austriji. Lentu joj je predala prošlogodišnja pobjednica Tihana Babij iz Beča koja je postala i Miss Supranational Hrvatske 2018., a krunu na glavu stavio joj je suorganizator bečkog izbora i predsjednik AHZ-a Miroslav Piplica. Prva Amalijina pratilja je Arijana Bišop (27) iz Beča, porijeklom iz Novske, a druga pratilja je Tea Vlašić (19), austrijska Hrvatica rodom iz Slavonskog Broda. Miss fotogeničnosti je Marina Čabraja (17) Hrvatica porijeklom iz Slavonije i Baranje.

Manje sreće ili naklonosti žirija u finalu imale su austrijske Hrvatice Nikolina Benak (17) i Antonela Čabraja (17).

"Presretna sam i još uvijek ne mogu vjerovati da sam upravo ja nakon više pokušaja ponijela titulu ovogodišnje Miss hrvatske dijaspore. Veselim se odlasku na izbor Miss Supranational Hrvatske u lipnju u Vodice i bila bih sretna kada bih uspjela ponoviti uspjeh moje prethodnice Tihane Babij", naglasila je Amalija Zagorčak.

Dodala je kako je porijeklom iz Belog Manastira, živi u Austriji i ondje polazi Srednju medicinsku školu te kako joj je omiljeni hobi igranje odbojke.

Bal je održan pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije