Oktav

Poznate hrvatske marijanske pjesme izvedene u središtu Luksemburga

Foto: Ljubica Karaman
1/19
08.05.2018.
u 10:13

Među hodočasnicima bili su i članovi Hrvatske katoličke misije Luksemburg koji su, predvođeni dušobrižnikom don Frokom Zefiqom, sudjelovali na završnoj procesiji u središtu grada

U slavu Majke Božje u Luksemburgu se svake godine od trećeg do petog tjedna nakon Uskrsa slavi takozvana oktava, odnosno "Oktav". Riječ je o najvažnijem vjerskom događaju. U katedralu Notre Dame hodočastilo je više stotina vjernika iz cijele zemlje, susjedne njemačke regije Eifel, francuske Lorene i belgijske regije Province de Luxembourg.

Među hodočasnicima bili su i članovi Hrvatske katoličke misije Luksemburg koji su, predvođeni dušobrižnikom don Frokom Zefiqom, sudjelovali na završnoj procesiji u središtu grada. Poseban gost svečanosti u povodu oktave bio je i bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak koji je došao na poziv nadbiskupa Jean-Claudea Hollericha.

Tradicija oktave započela je još 1666., kada je tadašnje provincijalno vijeće izabralo svetu Mariju Majku Božju kao zaštitnicu Luksemburga. Svečana procesija održava se s kipom Majke Božje, a u njoj su sudjelovali vojvotkinja Maria Teresa, vojvoda Henri s obitelji, apostolski nuncij u Luksemburgu Augustine Kasujja, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i drugi uzvanici iz parlamenta te predstavnici sudskih vlasti. Svečanu misu u katedrali predvodio je poljski nadbiskup iż Krakova Marek Jędraszewski.

Vjernici Hrvatske katoličke misije tijekom procesije istaknuli su platno Gospe Karmelske, narodne nošnje te su molili krunicu i pjevali poznate hrvatske marijanske pjesme. Tom su im se prigodom priključili i članovi albanske katoličke zajednice iz Bruxellesa koji su istaknuli platno sv. Majke Terezije.

Posljednje dane vremena oktave Hrvati u Luksemburgu ujedno su iskoristili kao uvod u obilježavanje blagdana sv. Leopolda Mandića, drugog kanoniziranog hrvatskog sveca Rimokatoličke Crkve. U povodu obljetnice rođenja svog suzaštitnika, Hrvatska katolička misija Luksemburg priredila je izložbu "Hrvatska sakralna umjetnost". Događaj je održan u predvorju crkve svetog Petra i Pavla u Belvauxu i može se razgledati do 13. svibnja 2018., kada će se održati i svečano misno slavlje. Tu se nalaze brojni eksponati koji svjedoče o višestoljetnoj povijesti hrvatske sakralne umjetnosti. Iz izloženih knjiga svatko će moći udovoljiti svojoj znatiželji i doznati mnogo detalja te pronaći izvore za daljnje istraživanje i upoznavanje tisućljetne kulture hrvatskog naroda.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije