Naslovnica Vijesti

Poznate hrvatske marijanske pjesme izvedene u središtu Luksemburga

Među hodočasnicima bili su i članovi Hrvatske katoličke misije Luksemburg koji su, predvođeni dušobrižnikom don Frokom Zefiqom, sudjelovali na završnoj procesiji u središtu grada
08. svibnja 2018. u 10:13 0 komentara 672 prikaza
Foto: Ljubica Karaman
Pogledajte galeriju 1/19

U slavu Majke Božje u Luksemburgu se svake godine od trećeg do petog tjedna nakon Uskrsa slavi takozvana oktava, odnosno "Oktav". Riječ je o najvažnijem vjerskom događaju. U katedralu Notre Dame hodočastilo je više stotina vjernika iz cijele zemlje, susjedne njemačke regije Eifel, francuske Lorene i belgijske regije Province de Luxembourg.

Nova prijateljstva Između umjetnika iz Petrinje i Hrvata u Luksemburgu stvorena posebna veza

Među hodočasnicima bili su i članovi Hrvatske katoličke misije Luksemburg koji su, predvođeni dušobrižnikom don Frokom Zefiqom, sudjelovali na završnoj procesiji u središtu grada. Poseban gost svečanosti u povodu oktave bio je i bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak koji je došao na poziv nadbiskupa Jean-Claudea Hollericha.

Tradicija oktave započela je još 1666., kada je tadašnje provincijalno vijeće izabralo svetu Mariju Majku Božju kao zaštitnicu Luksemburga. Svečana procesija održava se s kipom Majke Božje, a u njoj su sudjelovali vojvotkinja Maria Teresa, vojvoda Henri s obitelji, apostolski nuncij u Luksemburgu Augustine Kasujja, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i drugi uzvanici iz parlamenta te predstavnici sudskih vlasti. Svečanu misu u katedrali predvodio je poljski nadbiskup iż Krakova Marek Jędraszewski.

Vjernici Hrvatske katoličke misije tijekom procesije istaknuli su platno Gospe Karmelske, narodne nošnje te su molili krunicu i pjevali poznate hrvatske marijanske pjesme. Tom su im se prigodom priključili i članovi albanske katoličke zajednice iz Bruxellesa koji su istaknuli platno sv. Majke Terezije.

Posljednje dane vremena oktave Hrvati u Luksemburgu ujedno su iskoristili kao uvod u obilježavanje blagdana sv. Leopolda Mandića, drugog kanoniziranog hrvatskog sveca Rimokatoličke Crkve. U povodu obljetnice rođenja svog suzaštitnika, Hrvatska katolička misija Luksemburg priredila je izložbu "Hrvatska sakralna umjetnost". Događaj je održan u predvorju crkve svetog Petra i Pavla u Belvauxu i može se razgledati do 13. svibnja 2018., kada će se održati i svečano misno slavlje. Tu se nalaze brojni eksponati koji svjedoče o višestoljetnoj povijesti hrvatske sakralne umjetnosti. Iz izloženih knjiga svatko će moći udovoljiti svojoj znatiželji i doznati mnogo detalja te pronaći izvore za daljnje istraživanje i upoznavanje tisućljetne kulture hrvatskog naroda.

Lutke Luksemburg Na zanimljiv način potaknut interes djece za učenjem hrvatskog jezika u inozemstvu Splitski gitaristički kvartet Splitski gitaristički kvartet 'U Luksemburgu se zapravo osjećamo kao kod kuće' Luksemburg Bazar International Vojvotkinja posjetila hrvatski štand u Luksemburgu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.