Bazar International

Vojvotkinja posjetila hrvatski štand u Luksemburgu

Luksemburg
Foto: HDL i Ivan Radman
1/16
27.11.2017.
u 11:56

Vrijedne ruke hrvatskih volontera ogulile su čak 700 kilograma mandarina i cijedile svježi sok tijekom oba dana sajma. Ukupno je prodano 1500 kilograma voća, dok su pravi hit uoči početka adventa bili domaći božićni kolačići

U Luksemburgu je protekli vikend održan Bazar International, jedan od najpopularnijih godišnjih događaja i multikulturalni festival na kojem sudjeluje više od 60 zemalja koje su postavile nacionalne štandove. Cilj je manifestacije prikupljanje humanitarne pomoći za stotinjak projekata u cijelom svijetu. Vjerojatno nema boljeg mjesta na svijetu za ovakav događaj od zemlje u kojoj je svaki drugi stanovnik stranac. 

Popularni Bazar održava se pod visokim pokroviteljstvom luksemburške vojvotkinje Marije Terese, a ove godine u velikim dvoranama sajma sudjelovalo je više od 1500 volontera, među njima i vrijedna ekipa Hrvatskog društva ''Luksemburg'' predvođena voditeljicom projekta Ivanom Schumacher Filipović. 

"Kao i prijašnjih godina, na hrvatskom štandu predstavili smo mnogobrojne domaće specijalitete, ukrase i detalje. Tijekom dva dana Bazara našim je štandom prošlo nekoliko tisuća ljudi. Odlična je to promocija Hrvatske za koju su zaslužni svi vrijedni ljudi i donatori. Ostvarili smo znatan doprinos humanitarnoj prirodi ove manifestacije. U ponudi smo imali i narukvice prijateljstva koje smo dobili iz sirotišta Mali dom iz kenijske pokrajine Subuki, koje vodi hrvatski misionar fra Miro Babić", rekla je Schumacher Filipović. 

Tako su se na hrvatskom štandu, uz veliku pomoć Andreje Sunjke, mogli naći i adventski vijenci od vinove loze koje izrađuje teško bolesni 16-godišnji dječak Ante Mučić iz Žaborića pomažući prihodom od prodaje ostaloj bolesnoj djeci.

Prava atrakcija među posjetiteljima bile su mandarine i naranče iz Opuzena koje su u Luksemburg, s ostalim proizvodima obiteljskog gospodarstva "Mama Organica", dopremili Ana i Ivan Aničić. 

"U Opuzenu proizvodimo tridesetak tona različitih agruma, pretežno mandarina i drugog voća. Zauzimamo se za poljoprivredu na ekološki prihvatljiv način, a s našim hrvatskim prijateljima u Luksemburgu surađujemo svake godine zbog Bazara", napomenula je obitelj Aničić. 

Vrijedne ruke hrvatskih volontera ogulile su čak 700 kilograma mandarina i cijedile svježi sok tijekom oba dana sajma. Ukupno je prodano 1500 kilograma voća, dok su pravi hit uoči početka adventa bili domaći božićni kolačići.

Za vrhunac prezentacije Hrvatske pobrinuli su se Nikola Sunjka i Veljko Beader iz šibenske klape "Brodarica" te Anđela Zelić, mnogima poznata po velikom hitu "Ima li nade za nas".

Svi oni na hrvatskom štandu uz gitaru su otpjevali naše poznate pjesme te stvorili odličnu atmosferu kojoj nije odoljela ni vojvotkinja Maria Teresa. U pratnji princeze Stephanie i luksemburškog premijera Xaviera Bettela, vojvotkinja je posjetila hrvatski štand i probala cijeđeni sok od mandarina iz doline Neretve.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije