Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Između umjetnika iz Petrinje i Hrvata u Luksemburgu stvorena posebna veza

ALF acoustic band s prigodnim programom predstavio se i nakon nedjeljne svete mise u Hrvatskoj katoličkoj misiji Luksemburg, gdje su voditelju don Froku Zefiqu predani molitvenici i udžbenici za vjeronauk
07. ožujka 2018. u 10:35 0 komentara 462 prikaza
Foto: Hrvoje Dominić/HDL
Pogledajte galeriju 1/13

Festival migracija, kultura i građanstva potvrdio je da je multikulturalnost jedan od najvažnijih aspekata (su)života u Luksemburgu. Naglasili su to tamošnji premijer Xavier Bettel, ministrica obitelji Corinne Cahen i gradonačelnica Luksemburga Lydie Polfer tijekom otvaranja popularne manifestacije na kojoj je Lijepa Naša, zahvaljujući angažmanu Hrvatskog društva ''Luksemburg'', imala vrlo zapažen nastup. 

Luksemburg Luxexpo Vrijedni Hrvati iz Luksemburga sudjelovat će na velikom događaju

Na čak četiri štanda predstavljena je kulinarska, turistička, literarna i umjetnička raznovrsnost Hrvatske. Neposredno prije službenog otvorenja manifestacije, sjajnim nastupom na velikoj pozornici na velesajmu Luksemburga publiku je oduševio ALF acoustic band iz Petrinje. Pjevačica Antonija Kihalić, uz pratnju Leona Rokića (gitara), Franje Ivišića (bas gitara) i Damira Prskala (violina) održala je koncert u Bosso Baru, gdje je publika uživala u trosatnoj večeri upotpunjenoj čitanjem proze i poezije autora Maje Šiprak, Ivane Švragulja, Siniše Matasovića i Marija Lovrekovića.

Festival migracija u Luksemburgu iskorišten je i za pravi festival predstavljanja hrvatske kulture i umjetnosti, što pokazuju brojne aktivnosti u izložbenom prostoru LuxExpoa. 

U sklopu umjetničkog salona ARTSmanif Hrvatsku je predstavljala Ivana Švragulja. Osim što je posjetiteljima pokazala vlastita djela i sjajne radove učeničke zadruge "Lovreki", svoje veliko iskustvo u organizaciji radionica likovnosti i aktivnog građanstva primijenila je i u radu s hrvatskom djecom u Luksemburgu. 

"Sva djeca znaju crtati! Ne vjerujte nikome tko vam kaže drukčije", naglasila je Ivana Švragulja, a 15-ero oduševljene djece u dobi od šest do 16 godina uz odličnu mentoricu napravilo je i svoje prve slikovnice.

Treba napomenuti da su u realizaciji gostovanja umjetnika i glazbenika iz Petrinje u Luksemburgu sudjelovali i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Turistička zajednica Grada Petrinje, Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja te Narodna knjižnica i čitaonica "Vlado Gotovac" Sisak. 

Turistička zajednica grada Petrinje pripremila je promotivne materijale, dok su petrinjska i sisačka knjižnica Hrvatima u Luksemburgu darovale više od stotinu knjiga na hrvatskom jeziku i to Hrvatskoj sekciji u europskoj školi, odnosno profesoricama hrvatskog jezika Maji Emeršić i Matiji Manenica te Hrvatskom književnom klubu voditeljice Mirjane Kačavenda. 

ALF acoustic band s prigodnim programom predstavio se i nakon nedjeljne svete mise u Hrvatskoj katoličkoj misiji Luksemburg, gdje su voditelju don Froku Zefiqu predani molitvenici i udžbenici za vjeronauk.

"Dugo ćemo pamtiti gostovanje naših umjetnika i glazbenika iz Petrinje. Između njih i Hrvata u Luksemburgu uspostavljena je posebna veza. Uživali smo u glazbi i umjetnosti, a stvorena su i nova prijateljstva. Posebno zahvaljujemo svim vrijednim pomagačima na našim štandovima, bez kojih ovako uspješan nastup ne bi bio ostvariv", zadovoljno su napomenuli iz vodstva Hrvatskog društva Luksemburg.

Splitski gitaristički kvartet Splitski gitaristički kvartet 'U Luksemburgu se zapravo osjećamo kao kod kuće' Luksemburg Bazar International Vojvotkinja posjetila hrvatski štand u Luksemburgu Paprenjaci Humanitarna priredba Neretvanske mandarine i domaći paprenjaci u Luksemburgu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.