Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Na zanimljiv način potaknut interes djece za učenjem hrvatskog jezika u inozemstvu

Projekt-radionica cjeloživotnog učenja Hrvatskog društva Luksemburg nastavlja se još do travnja, uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i mjerodavnih luksemburških institucija
05. veljače 2018. u 09:20 0 komentara 413 prikaza
Lutke
Foto: A. Markulin/HDL
Pogledajte galeriju 1/8

U sklopu projekta "Potpora razvoju ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje kod hrvatske djece i mladeži u Luksemburgu", održana je još jedna zanimljiva radionica. Ovaj put su djeca u Luksemburgu pod stručnim vodstvom profesorica Mirele Marković-Zirdum i Matije Manenice-Ilić pripremila i izvela lutkarsku predstavu "Žabica djevojka".

Splitski gitaristički kvartet Splitski gitaristički kvartet 'U Luksemburgu se zapravo osjećamo kao kod kuće'

"Bajka predstavlja jedan od najstarijih oblika usmenog narodnog stvaralaštva koji i nakon nekoliko tisuća godina još uvijek potiče razvoj dječje mašte, ispunjava djetetovu potrebu za čarolijom, oblikuje njegovu osobnost, obraća mu se koristeći slike i simbole. Imajući sve to na umu, u ovoj radionici odlučile smo djecu upoznati s hrvatskom narodnom bajkom 'Žabica djevojka', koju smo prikazali lutkarskom kazališnom predstavu", rekla je Mirela Marković-Zirdum, nastavnica engleskog kao stranog jezika u Europskoj školi u Luksemburgu. 

"Pri izradi lutaka, s učenicima smo prošle kroz karakterizaciju likova. Razgovor o likovima pomaže im shvatiti glavnu misao teksta, ali ih i potiče na slobodnije izražavanje vlastitog dojma. Jezičnim i govornim vježbama učenici uz lutku poboljšavaju svoje usmeno izražavanje, vježbaju intonaciju i kontroliraju tijek vlastitih misli. Neprestano moraju koristiti svoj kreativni i imaginacijski potencijal te tako razviti maštu", dodala je Matija Manenica-Ilić koja od rujna 2016. radi kao nastavnica hrvatskoga jezika u Europskoj školi u Luksemburgu.

"Živjeli su tako jedan muž i žena bez djece, i već su bili gotovo ostarjeli. Stalno su se molili i nadali da će ipak dobiti dijete, no ništa nije pomagalo. Naposljetku žena reče: 'Kad bih bar rodila dijete, makar bila i žabica!'" Tim su riječima oduševljena djeca započela svoju predstavu u kulturnom centru Norbert Sassel u Bettangeu i zaslužila snažan pljesak prisutnih roditelja. 

Ciljevi radionice potpuno su ostvareni: predstavljanje hrvatske narodne bajke, temeljita dramaturška priprema, izrada lutki i izvedba predstave. Na zanimljiv način potaknut je interes djece za učenjem hrvatskog jezika u inozemstvu. Projekt-radionica cjeloživotnog učenja Hrvatskog društva Luksemburg nastavlja se još do travnja, uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i odgovornih luksemburških institucija.

Luksemburg Bazar International Vojvotkinja posjetila hrvatski štand u Luksemburgu Paprenjaci Humanitarna priredba Neretvanske mandarine i domaći paprenjaci u Luksemburgu Anđelko Markulin Serija radionica Evo zašto Hrvati u Luksemburgu potiču svoju djecu na kreativnost
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.