Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Pola stoljeća hrvatske crkve u Beču

Svećenici HKM-a brinu se o hrvatskim vjernicima u još 17 crkava izvan Beča, u kojima se nedjeljom na svetim misama okupi između 50 i 250 vjernika
08. svibnja 2019. u 10:01 0 komentara 160 prikaza
Foto: Hrvatska katolička misija u Beču
Pogledajte galeriju 1/5

"Početkom svibnja 1969. godine Hrvati katolici dobili su od Nadbiskupije Beč na korištenje bečku crkvu Am Hof koja je postala duhovnim centrom naše Hrvatske katoličke misije, osnovane deset godina ranije", rekao je voditelj Hrvatska katoličke misije u Beču fra Josip Koren. "Već 50 godina hrvatski se vjernici okupljaju u ovoj crkvi i taj smo jubilej proslavili u nedjelju 5. svibnja svečanim misnim slavljem koje je predvodio fra Ilija Vrdoljak, provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba. Time je i službeno otvorena ova jubilarna godina tijekom koje ćemo raznim događajima i manifestacijama obilježiti pola stoljeća prisutnosti Hrvata katolika u crkvi Am Hof u Beču, a u svibnju sljedeće godine obilježiti i 60. obljetnicu postojanja Hrvatske katoličke misije, osnovane 1960. godine u Beču".

Ljetna škola Evo kako možete učiti njemački jezik i uživati u ljepotama Beča

Fra Koren istaknuo je kako će niz predviđenih događanja vezanih uz polustoljetnu prisutnost Hrvata u crkvi Am Hof tijekom sljedeće godine koordinirati organizacijski odbor.

"Napravit ćemo izložbu fotografija koje će nas slikom vratiti u prošlost. Dana 6. listopada bit će Dan časnih sestara koje već 50 godina djeluju ovdje, a uglavnom su iz bosansko-hrvatske Franjevačke provincije. Održat ćemo i prigodni koncert, obiteljsku feštu uz nogometni turnir, a planiramo i izdati vodič kroz ovu crkvu, kao i monografiju u povodu 60. obljetnice osnutka Hrvatske katoličke misije u Beču. Sva ta događanja i jednogodišnji jubilej završit ćemo u svibnju iduće godine misom zahvalnicom", napomenuo je naš sugovornik.

Predavanje Claude Debussy i hrvatska glazba ponovno u Beču

Fra Koren posebno se zahvalio hrvatskoj veleposlanici dr. Vesni Cvjetković na "sjajnoj suradnji" veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji i HKM-a u Beču te njenoj prisutnosti na svečanom bogoslužju u crkvi Am Hof, kojim je počela jubilarna godina.

Hrvatska veleposlanica darovala je fra Josipu Korenu i HKM-u leksikon "Povijest hrvatskog jezika" u četiri sveska. Kako je istaknula u čestitci, "simboličan poklon o povijesti hrvatskog jezika daje uvid u ono najdragocjenije i najvažnije u samoodređenju jednog naroda". Izrazila je zahvalnost i ponos zbog 50 godina plodnog rada misije u Beču, koja je, kako je istaknula, od samog početka svog djelovanja pa sve do danas velika utjeha i nada iseljenicima u novoj sredini, pogotovo u teškim danima kada ih je mučila nostalgija za domovinom i kada im je upravo Crkva pružala možda jedan kutak domovine, zajedništva i utočište.

Opera Povratak Ljekarnika u Gradišće

Zahvalila je svima onima koji su pola stoljeća predano radili na dušobrižništvu: u prvom redu svećenicima, redovnicama, redovnicima i đakonima koji se požrtvovno brinu o duhovnim i pastoralnim potrebama hrvatskih vjernika. Osoblju misije dr. Cvjetković poželjela je puno uspjeha u daljnjem radu, a prisutnim vjernicima da i nadalje ustraju u svojoj vjeri i čuvaju svoj hrvatski nacionalni identitet te se ponose svojom kulturom.

Fra Koren je, kako je istaknuo, posebno ponosan na tisuće Hrvata katolika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji svake nedjelje dolaze na zajedničko misno slavlje u prepunu crkvu Am Hof, napomenuvši kako je najviše Hrvata iz BiH, a iz Hrvatske nešto manje: "U Bečkoj je nadbiskupiji oko 35 tisuća Hrvata katolika", napomenuo je voditelj misije u Beču, dodavši kako se svećenici HKM-a brinu o hrvatskim vjernicima u još 17 crkvi izvan Beča, u kojima se nedjeljom na svetim misama okupi između 50 i 250 vjernika, za razliku od Beča, gdje ih je nedjeljom nekoliko tisuća.

Beč Dva dana Cro-Vinuma: Važno je njegovati i očuvati hrvatsku tradiciju

Iz svega iznesenog vidljivo je da Hrvatska katolička misija u Beču i Hrvati katolici koji se već pet desetljeća okupljaju u bečkoj crkvi Am Hof i gotovo šest desetljeća oko misije, imaju mnogo razloga za zajedničko slavlje. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.