Croatian Cup

Doznajte zašto nogomet postaje sve popularniji u Americi i Kanadi

Croatian Cup
02.08.2017.
u 11:31

Najvažnija sporedna stvar na svijetu u Sjedinjenim Američkim Državama krčila je svoj put polako jer je često bila potiskivana u stranu zbog drugih popularnih sportova. Čekalo se na priliku i trenutak

U subotu i nedjelju 22. i 23. srpnja 2017. održan je "Croatian Cup" Hrvatske bratske zajednice u Americi. Podsjetimo, ovo nogometno natjecanje utemeljeno je prošle godine u Pittsburghu.

Povijest

Zajednica je uvela sportske programe u svoje aktivnosti još prije jednog stoljeća i već na samom početku bilo je vidljivo da je to korak u dobrom smjeru s obzirom na to da su mladi odmah pokazali zanimanje.

Tih godina natjecalo se u softballu, košarci, kuglanju, golfu, boćanju i zimskim sportovima, a posebno u skijanju. 

O sportu se raspravljalo na mnogim Nacionalnim konvencijama Hrvatske bratske zajednice pa je 1943. osnovano Prosvjetno i sportsko odjeljenje, dok je na razinama odsjeka utemeljen Odbor za prosvjetu i sport.

I danas se sportskim aktivnostima posvećuje velika pažnja jer mladi u njima vide zabavu, priliku za upoznavanje i druženje te njegovanje hrvatskih vrijednosti. 

Sve ove manifestacije uvijek su dobro posjećene, a organiziraju se svake godine u drugom gradu.

Dolazak nogometa

Nakon višegodišnjeg planiranja, u sportske programe prošle godine uključen je i nogomet. Najvažnija sporedna stvar na svijetu u Americi je krčila svoj put polako jer je često bila potiskivana u stranu zbog drugih popularnih sportova. Čekalo se na priliku i trenutak.

Svjetsko i europsko nogometno prvenstvo, uspjesi naše reprezentacije i klubova te sportske zvijezde koje su stizale ovdje iz Europe i Južne Amerike, utjecali su na popularnost nogometa u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi.

Niknuli su mnogi hrvatski klubovi, školovana su stručna vodstva, tako da je nogomet trenutačno u velikom usponu. Isto tako, gledateljima postaje sve dopadljiviji. 

Roditelji su također uočili da djeca rado dolaze na travnate terene i vide u nogometnoj igri zabavu, a oprema je mnogo povoljnija u usporedbi s drugim sportovima.

Ne tako daleka prošlost

Prvi "Croatian Cup" otvoren je prošle godine u strogom središtu Pittsburgha, na otmjenom "Highmark" stadionu. Pobjednik natjecanja bio je tamošnji Hrvatski nogometni klub "Croatia".

Ovogodišnje kupsko natjecanje održano je u Washingtonu, u Pennsylvaniji, pod pokroviteljstvom Odsjeka 354 i njegovog nogometnog tima "Sv. Juraj".  

U finalu su snage odmjerili Američko-hrvatski nogometni klub "Zrinski" iz Clevelanda i Hrvatski nogometni klub "Croatia" iz Pittsburgha.
 
Nakon rezultata 2:2 uslijedila su dva produžetka. U tako uzbudljivoj igri pobijedili su sretniji i spretniji s 3:2 te odnijeli kup u državu Ohio. 

Slavljenici "Zrinski" rado su prihvatili pokroviteljstvo ovog turnira koji će se 2018. održati u Clevelandu.

Svi su bili pobjednici

U dvorani DoubleTree hotela duh veselja i zajedništva prožimao je prisutne. Svi su se osjećali kao pobjednici, a druženje je nastavljeno do ranih jutarnjih sati. 

Nogometni klub "Društvo prijatelja Hajduka" iz New Yorka bio je jakom zadovoljan turnirom te je najavio svoj dolazak i sljedeće godine. 

Tako je još jedna sportska priredba uspješno privedena kraju. Čestitke pobjednicima i zahvala svim sudionicima i organizatorima.

Komentara 2

HA
hammer95
13:45 02.08.2017.

Lijepo je da Hrvatska Bratska Zajednica ukljucuje nogomet u svoj bogati program. Clanak ipak moze navesti na pogresno misljenje da se nogomet u Sjevernoj Americi nije igrao do ovih dana. Htio bih spomenuti da najstariji nogometni klub u Sjevernoj Americi su Hrvatski Orlovi iz Millwaukee od 1922. godine, a Hrvatski Nacionalni Nogometni Savez Kanade i SAD je osnovan davne 1963. godine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije