Bill Belichick

Potomak hrvatskog iseljenika ušao u povijest američkog nogometa: Počeo je raditi za 25 dolara tjedno, a noćas je osvojio peti naslov

Bill Belichick
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
06.02.2017.
u 12:12

Stručnjak hrvatskih korijena već je sada najuspješniji trener u povijesti NFL-a jer je postigao 26 pobjeda u doigravanju, a drugi je Tom Landry s 20

Momčad New England Patriotsa noćas je u Houstonu ispred  73 tisuće gledatelja pobijedila Atlanta Falconse i osvojila 51. Super Bowl, ujedno i svoj peti naslov.

Rezultat našim čitateljima možda ne bi bio toliko zanimljiv da tim ne vodi Bill Belichick, američki Hrvat i jedan od najboljih trenera u povijesti američkog nogometa.

"Ponosan sam na porijeklo svojih roditelja i jako cijenim obiteljske korijene. Posjetio sam nekoliko puta Hrvatsku i to je prekrasna zemlja, uistinu jest. Ali, nisam znao da smo ovim dvobojem ispisali povijest", uz osmijeh je rekao Belichick pretprošle godine uoči Super Bowla koji će ostati zapamćen po tome što su treneri obje momčadi porijeklom Hrvati. 

Njegov suparnik bio je Pete Carroll, voditelj Seattle Seahawksa.

Belichick je naglasio da mu to nije jedini trenerski dvoboj s nekim hrvatskih korijena.

"Imao sam malo hrvatsko rivalstvo s Nickom Sabanom dok je vodio Miami Dolphinse (sezonu 2005./2006., op. a.)", napomenuo je.

Belichick je druga generacija američkih Hrvata. Rođen je 1952. godine u Nashvilleu kao jedino dijete Jeannette i Stevea Belichicka. Strast za nogometom naslijedio je od svoga oca, dugogodišnjeg igrača i trenera.

Nakon završene akademije Phillips u Andoveru (Massachusetts), Belichick je na sveučilištu Wesleyan u Middletownu (Connecticut), 1975. diplomirao ekonomiju.

Nogometnu karijeru počeo je ubrzo nakon studija kao pomoćni trener u momčadi Baltimore Colts, za samo 25 dolara tjedno.

Godine 1979. New York Giantsi dali su mu posao posebnog trenera tima s kojim je ostao sljedećih 12 sezona.

Nakon što su Giantsi osvojili svoj drugi Super Bowl, vlasnik Cleveland Brownsa zaposlio je Belichicka kao glavnog trenera. No, ovaj američki Hrvati nije uspio ostvariti očekivanja pa je 1995. napustio momčad. Brzo je pronašao posao sa svojim starim mentorom, Billom Parcellsom, koji je tada bio trener New England Patriotsa. 

Godine 2000. počeo je nagovještaj strelovitog uspona Belichickove karijere, što se na kraju i dogodilo. New England Patriotsi pod njegovim vodstvom osvojili su pet puta naslov: 2002., 2004., 2005., 2015. i 2017. godine. 

Stručnjak hrvatskih korijena već je sada najuspješniji trener u povijesti NFL-a jer je postigao 26 pobjeda u doigravanju, a drugi je Tom Landry s 20. Čak je tri puta proglašen "trenerom godine", 2003., 2007. i 2010.

Ovo mu je bio rekordni sedmi put da vodi momčad u finalu (Don Shula je drugi sa šest), a sada je postao i rekorder s pet naslova prvaka. 

Osim Billa Belichicka, i linebacker Patriotsa Rob Ninkovich vuče korijene iz Hrvatske.

"Jednog dana upitao sam baku i djeda odakle potječem. Budući da ne govorim hrvatski, ubrzo sam zaboravio što su mi odgovorili. Znam samo da grad nije na obali. Nakon što sam vidio da je Dubrovnik jedno od pet najljepših mjesta na svijetu, odlučio sam ubuduće govoriti da sam iz njega", istaknuo je Ninkovich.

Komentara 4

SV
stjepan v.
16:29 06.02.2017.

Cestitke nasem Americkom Hrvatu na pobjedi Super bowla 51.

JP
josip.pivar11
17:00 06.02.2017.

A naši antife počnu raditi za 20.000 kuna, državu zaduže za milijarde i onda odu na višemjesečno ladanje.

KO
komando
08:47 07.02.2017.

Ovaj gospodin je (njegovi roditelji) na vrijeme napustio Hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije