Göppingen-Geislingen

Objavljena monografija o pola stoljeća života naših ljudi u Njemačkoj

IKA
02.01.2019.
u 08:08

Peto poglavlje obrađuje novi val doseljavanja koji bilježi da je u odnosu na 2013. godinu broj vjernika u obje zajednice povećan više nego dvostruko

Uz proslavu 50. obljetnice djelovanja Hrvatske katoličke zajednice bl. Jakova Zadranina – Göppingen i sv. Leopolda Bogdana Mandića – Geislingen objavljena je monografija "Zajedno u vjeri – Zusammen im Glauben 1968 - 2018". Monografiju je izdao FMC Svjetlo riječi iz Sarajeva i spomenuta zajednica, a uredila ju je Marija Belošević koja je autorica i većine tekstova, kao i fotografija.

U uvodnom dijelu nalazi se pozdravno slovo voditelja zajednica fra Ivice Jurišića, slijede pozdravi i čestitke predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu biskupa Pere Sudara, pomoćnog biskupa Biskupije Rottenburg-Stuttgart Matthäusa Karrera, provincijala Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Joze Marinčića, nacionalnog ravnatelja Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislava Markića, dekana Dekanata Göppingen-Geislingen i župnika župe sv. Marije u Geislingenu Martina Ehrlera, donedavnog župnika župe Krista Kralja i sv. Marije u Göppingenu Markusa Rometscha te voditelja ureda za migracije Geislingena Rudija Eberta. 

Tu je i tekst s notnim zapisom himne "Mi smo narod Tvoj" autorice Marije Maje Perković te tumačenje loga proslave jubileja koji je prema ideji Marije Belošević izradio Marinko Nikolić. U prvom poglavlju monografije naslovljenom "Povijest koja se ne zaboravlja" dat je sažet prikaz masovnijeg dolaska Hrvata na područje zajednica te sjećanja onih koji su stigli među prvima, a ovdje još žive.

Drugo poglavlje donosi životopise dušobrižnika koji su djelovali od početka u HKM-u Göppingen, koja je prije desetak godina podijeljena na dvije današnje zajednice, kao i životopise pastoralnih suradnika te popis hrvatskih (nad)biskupa koji su pohodili misiju/zajednice i popis svećenika koji su bili na ispomoći ili propovijedali u raznim prigodama.

"U mjesnoj Crkvi" naslov je trećeg poglavlja u kojem se donosi sažeti osvrt na brojčano stanje vjernika stranaca u Biskupiji Rottenburg-Stuttgart, među kojima hrvatski vjernici zauzimaju drugo mjesto odmah nakon Talijana. Ovaj dio donosi i brojčane podatke za Dekanat Göppingen-Geislingen s naglaskom na prosjek pohađanja misa koji u Dekanatu iznosi 7,01% s tendencijom pada, dok se u hrvatskim zajednicama postotak kreće između 25 i 30%. U ovom dijelu donosi se i osvrt na tijek stvaranja novih zajednica drugoga materinskog jezika te konkretni koraci nastanka dviju zajednica u Göppingenu i Geislingenu koje su prije činile HKM Göppingen.

Četvrto poglavlje "Hod dug pola stoljeća" daje prikaz pola stoljeća dugog djelovanja prvog HKM-a, a potom zajednice. Sakramentalni život prati se prema statističkim podacima koji datiraju i od vremena prije formalnog osnivanja HKM-a, tj. od 1962. godine. Donose se i podaci o polaznicima vjeronauka, sudjelovanju u životu mjesne Crkve, hodočašćima, aktivnostima mladih, ministranata, obiteljskom pastoralu, socijalnoj službi i socijalnoj zauzetosti. Obrađen je i dio vezan uz pomoć koju je HKM prikupljao tijekom Domovinskoga, rata što je popraćeno dijelovima iz njemačkoga tiska te zahvalnicama. O proslavi 10. obljetnice HKM-a pokrenuto je glasilo, koje izlazi i danas, pa je i taj dio našao svoje mjesto na stranicama monografije. Tu je i osvrt na euharistijski kongres hrvatskih vjernika biskupije Rottenburg-Stuttgart koji je 1984. održan u Göppingenu, kao i kraći zapisi o gostovanjima, predavanjima i drugim kulturnim događanjima.

Peto poglavlje obrađuje "Novi val doseljavanja" koji bilježi da je u odnosu na 2013. godinu broj vjernika u obje zajednice povećan više nego dvostruko. Među upisanim vjeroučenicima aktualne školske godine njih je tek manji broj rođen u Njemačkoj. Najviše ih dolazi s područja Slavonije, no zastupljeni su praktički svi dijelovi Hrvatske, kao i Bosne i Hercegovine.

Šesto poglavlje "Zajednice danas" donosi statistiku za 2018. godinu, pregled aktivnosti po mjesecima u jubilarnoj godini te popis suradnika u pastoralu i članova pastoralnog vijeća obaju zajednica.

Sedmo poglavlje naslovljeno je "Otvoreni životu i zajedništvu", a predstavlja obitelji s više djece. U poglavlju "Kulturno-obrazovno-sportski život" predstavljene su skupine i udruge koje djeluju u sklopu zajednica ili usko s njima surađuju.

"Crkvi, narodu, zajednici" naslov je osmog poglavlja u kojem je predstavljena Marija od Bosne koja je obilježila ovaj kraj u drugoj polovici 14. st., a spomen na nju živi i danas.

Posljednje poglavlje donosi osvrt na proslavu zlatnoga jubileja. Uz govor fra Ivice Jurišića, tu je i propovijed krčkog biskupa Ivice Petanjka koji je u ovoj prigodi pohodio zajednice, pozdravni govor biskupa Karrera te čestitka župnika Stefana Pappelaua. Ovo poglavlje završava tekstovima koji su o proslavi objavljeni u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Njemačkoj. U prijevodu mr. Joze Bešlića na njemački jezik, monografija donosi prikaz proslave jubileja te sažetak povijesnog hoda zajednica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije