Duhovna skrb

Priča o povijesti Hrvatske katoličke misije Göttingen i Braunschweig

Foto: Adolf Polegubić
1/5
21.12.2018.
u 09:17

S obzirom na nastale veće pastoralne potrebe, iz domovine je kao pomoć o. Šimiću 1972. pristigao također dominikanac o. Dražan Bagić

Hrvatska katolička misija Göttingen i Braunschweig nalazi se u Sjevernom pastoralnom području, a djeluje u sklopu Biskupije Hildesheim. Područje Göttingena i Braunschweiga na početku se nalazilo u sklopu Hrvatske katoličke misije Hannover, osnovane 1969. godine, koju je tada vodio dominikanac o. Josip Šimić (postavio je temelje hrvatskom dušobrižništvu u tome području). 

Hrvatima katolicima koji su se uglavnom okupljali u središtu misije u Hannoveru dolazio je o. Šimić služiti mise i u Göttingenu i Braunschweigu. S obzirom na nastale veće pastoralne potrebe, iz domovine je kao pomoć o. Šimiću 1972. pristigao također dominikanac o. Dražan Bagić, koji je preuzeo duhovnu skrb za Hrvate katolike na području Braunschweiga, Göttingena i okolnih mjesta. 

U početku je stanovao u Hannoveru, a kasnije se nastanio u Braunschweigu u kojem je ostao do 1974. godine. S o. Draženom su do 1974. djelovale i dvije časne sestre dominikanke: s. Emanuela Škarica (kao socijalna radnica) i s. Dijana Baćak (kao pastoralna suradnica). S obzirom na to da uprava Hrvatske dominikanske provincije nije mogla poslati novoga svećenika, u veljači 1974. pastoralnu skrb na tome području preuzima svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije vlč. Josip Ivanković, koji je ubrzo središte prenio iz Braunschweiga u Göttingen. 

Biskup Hildesheima mons. Heinrich Maria Janssen 1. travnja 1974. osnovao je Hrvatsku katoličku misiju za Göttingen i Braunschweig sa sjedištem u Göttingenu. Kroz nekoliko sljedećih godina vlč. Josip Ivanković redovito je dolazio u Braunschweig, u kojem je pastoralno djelovao među Hrvatima. 

Od velike pomoći bio mu je socijalni radnik Ivan Bošnjak. Tako je to bilo do 1978., kada je 7. rujna spomenute godine mostarski biskup dr. Petar Čule, na traženje vlč. Ivankovića odlučio da se vlč. Ante Kutleša, također svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije, iz Südlohna u biskupiji Münster, gdje je od jeseni 1976. obnašao službu župnog vikara u njemačkoj župi sv. Vida, stavi na raspolaganje Hrvatima katolicima na području tadašnje Hrvatske katoličke misije Göttingen i Braunschweig. 

Tako se dogodilo i vlč. Ante Kulteša došao je u misiju 1. prosinca 1978. Nakon toga biskup Janssen imenovao ga je 1. siječnja 1979. godine voditeljem Hrvatske katoličke misije Braunschweig te je odredio da se istog dana novoosnovana misija odvoji od dotadašnje misije Göttingen. 

Od tada Hrvatska katolička misija Göttingen i Hrvatska katolička misija Braunschweig djeluju samostalno. Hrvatsku katoličku misiju Göttingen nastavio je voditi vlč. Ivanković (1974. – 1993.), a katoličku misiju Braunschweig vlč. Ante Kutleša (1978. – 2006.). 

Od 1994. do 1998. Hrvatsku katoličku misiju Göttingen vodio je vlč. Drago Ćurić. Od 1998. do 1. rujna 2006. na njezinom čelu je vlč. Ante Ivančić, a od 1. rujna 2006., nakon ponovnog spajanja misija Göttingen i Braunschweig, do danas vlč. Ivančić. Sjedište  misije je u Göttingenu.

Hrvatska katolička misija Braunschweig uz Braunschweig obuhvaćala je mjesta Alfeld-Gronau, Borsum, Bockenem-Detfurth, Dinklar, Förste, Goslar, Helmstedt, Hildesheim, Peine, Salzgitter, Wolfenbüttel i Wolfsburg, a misa se nedjeljom služila u crkvi sv. Godeharda u Braunschweigu. Nakon mise vjernici se redovito zadrže u razgovoru i druženju u župnoj dvorani. 

Misija je u povodu 25. obljetnice postojanja objavila spomen-knjigu: Ante Kutleša (priredio), Hrvatska katolička misija Braunschweig – Kroatische katholische Mission Braunschweig, Biblioteka Crkve na kamenu – knjiga br. 77, Hrvatska katolička misija Braunschweig/Crkva na kamenu Mostar, Mostar – Braunschweig, 2003.

Vjernici su na čelu s vlč. Kutlešom, posebno za vrijeme Domovinskog rata, bili aktivni na humanitarnom području, o čemu svjedoče brojne zahvalnice i priznanja.

Kao pastoralni suradnici u Hrvatskoj katoličkoj misiji Göttingen su djelovali s. Cecilija Firić (1984. – 1990.) i Ivan Ivanković (1990. – 1991.), a u Braunschweigu Ružica Galić (1988. – 1994.) Danas se u Göttingenu i Braunschweigu mise nedjeljom i zapovjednim blagdanom služe u Göttingenu u crkvi sv. Pavla i nedjeljom i zapovjednim blagdanom u crkvi sv. Kristofora u Braunschweigu. 

U misiji se drži vjeronauk u Göttingenu četvrtkom i petkom, a u Braunschweigu nedjeljom. U misiji je danas oko 1300 vjernika. Postoji skupina čitača i ministranata u obje zajednice. Nema zbora, ali vjernici rado pjevaju na misama. Aktivna je u pjevanju skupina djevojaka. Pastoralno vijeće postoji u obje zajednice. 

Hrvatska katolička misija Göttingen i Braunschweig za vjernike iz Sjevernoga pastoralnog područja organiziraju godišnje hodočašće na Duhovski ponedjeljak u Hildesheim, a vjernici rado idu na hodočašća i druga svetišta. Suradnja s mjesnom crkvom je dobra, posebno s njemačkim zajednicama, u kojima se vjernici okupljaju na misna slavlja. 

Suradnja s hrvatskim misijama također je dobra. U vrijeme Domovinskog rata u misijama Braunschweig i Göttingen bilo je smješteno više stotina prognanika. Najviše ih je bilo iz Bosanske Posavine. Samo u gradiću Uslaru, nedaleko od Göttingena, bilo ih je više od 700. 

Kada su morali napustiti Njemačku, veći broj njih potražio je mjesto ostanka u Americi, Kanadi i u Švedskoj. Vlč. Ivančić s njima je slavio misu u Uslaru subotom navečer godinu dana. Oni koji su ostali u Uslaru danas su potpuno uklopljeni u njemačku zajednicu. Povremeno dolaze i na misu u Göttingen. 

U Mündenu je oko 25 hrvatskih obitelji, uglavnom iz Unsko-sanskog kantona. Neki od njih pohađaju misna slavlja u misiji u Kasselu.

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017.

Komentara 1

RE
RebeccaGeorge
11:10 29.12.2018.

Donosim 86 dolara na sat radeći od kuće. Bio sam šokiran kad mi je susjed rekao da je u prosjeku 95 dolara, ali vidim kako sada radi. Osjećam toliko slobode sada da sam svoj šef. učini to..........>>>>> www.WebJob33.Com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije