Naslovnica Priče

U Hamburgu je 1969. osnovana hrvatska katolička misija

U njemački lučki grad doselio se tijekom vremena i veliki broj Hrvata. U početku je u tom velegradu među našim ljudima pastoralno djelovao dominikanac o. Krešimir-Mate Vukoja
07. prosinca 2018. u 23:33 1 komentara 394 prikaza
Foto: Adolf Polegubić
Pogledajte galeriju 1/8

Hrvatska katolička misija Hamburg nalazi se u sjevernom pastoralnom području, a djeluje u sklopu Nadbiskupije Hamburg. Broji više od osam tisuća vjernika i osnovana je 1969. godine. 

Od 14. studenoga 1974. Upoznajte Hrvatsku katoličku misiju Hagen koja okuplja dvije tisuće vjernika

Misiju od početka vode hrvatski dominikanci u suradnji sa sestrama dominikankama. Najprije je bila u sklopu Biskupije Osnabrück, a od 1995., kada je osnovana Nadbiskupija Hamburg, pripala je toj nadbiskupiji. 

U njemački lučki grad doselio se tijekom vremena i veliki broj Hrvata. U početku je u tom velegradu među našim ljudima pastoralno djelovao dominikanac o. Krešimir-Mate Vukoja (1969. – 1974.). Pastoralne potrebe bile su velike, pa počinje djelovati još jedan svećenik i tri časne sestre dominikanke. 

Kao dušobrižnici djeluju dominikanci Hrvatske dominikanske provincije. Nakon o. Vukoje misiju su vodili o. Dražan Bagić (1974. – 1976.), o. Veselko Begić (1977. – 1979.), dr. o. Josip Mrkonjić (1979. – 2000.), dr. o. Vjekoslav Lasić (2000. – 2003.) te o. Mirko Jagnjić (2003. – 2016.). Od 2016. misiju vodi o. Anto Bobaš.

Kao dušobrižnici djelovali su: o. Mile Gugić, o. Mirko Šarić, o. Veselko Begić, o. Ivo Martinić, o. Mirko Jagnjić, o. Hrvoje Dominik Blaško, o. Jozo Mravak, o. Anto Bobaš, o. Marko Bijelić, o. Matijas Farkaš i o. Kristijan Dominik Gerbic. Od 2016. dušobrižnik je o. Mirko Irenej Vlk.

Krefeld Mönchengladbach Brojne poteškoće u radu zbog velike teritorijalne rasprostranjenosti

U pastoralu u misiji 70-ih godina prošlog stoljeća pomagao je i misionar za Mađare vlč. Ludwig-Lajos Cindel. Ovdje djeluju sestre dominikanke. Dosad su svoju dužnost obnašale: s. Emanuela Škarica, s. Tadeja Bošnjak, s. Dijana Bačak, s. Marija-Lurdes Bešlić, s. Andijana Zebić, s. Felicitas Vukmanić, s. Jasenka Mravak, s. Regina Vučić i s. Rahela Rukavina. Danas u misiji djeluju: s. Jasna Matić i s. Janja Martinović.

Mise se nedjeljom služe u crkvi sv. Olafa u Hamburg-Hornu i u katedrali sv. Marije u Hamburgu. Subotom se misa služi u crkvi sv. Bonifacija u Wilhelmsburgu, jedanput mjesečno u crkvi sv. Stjepana u Lüneburgu i dvaput mjesečno u Schneverdingenu. Na prve petke i blagdane u tjednu misa se slavi u misijskoj kapelici.

Aktivno je i misijsko vijeće. Uz standardni oblik dušobrižničkog rada, prakticiraju se i neki oblici kategorijalnog pastorala, npr. rad s bolesnicima, s djecom i mladima. U misiji se redovito drži vjeronaučna pouka za sve razrede, od prvog do osmog.

Djeca i mladi pripremaju se za sakramente prve pričesti i potvrde. Vjeronauk se drži u više škola i spojen je s Hrvatskom dopunskom školom. Misija ima zbor odraslih i zbor mladih. Organizira nekoliko puta godišnje priredbe, npr. za Majčin dan, Nikolinje, i brojne nastupe i koncerte. Tu su i susreti s drugim misijama. 

Misija osnovana 1970. Veći broj hrvatskih gastarbajtera dolazi u Düsseldorf krajem 19. stoljeća

Redovito svake godine na Duhovski ponedjeljak vjernici iz Hamburga hodočaste u Hildesheim. Misija je dosad organizirala i hodočašća u Rim, Svetu Zemlju, Lurd i Fatimu. Svećenici i drugi predavači također u misiji drže razna predavanja. Teme su raznolike. Govori se o hrvatskom jeziku, drogi, mladima...

Misija gaji dobru suradnju s mjesnom njemačkom Crkvom. Pritom se organiziraju zajednička njemačko-hrvatska bogoslužja. Pastoralno osoblje posjećuje obitelji, bolesnike u kućama ili u bolnici. Aktivna je i skupina čitača i ministranata. Za ministrante se posebno organiziraju izleti. Godišnje se organiziraju i tečajevi za zaručnike. 

Problem je neadekvatni misijski prostor. Ovdje se radi i na promidžbi hrvatske knjige i tiska. Misija organizira i akcije za pomoć osobama u potrebi, kako u Njemačkoj tako i u domovini. Prikupljaju se i materijalna sredstva za ostvarenje određenih projekata u domovini, kao što je primjerice dovršetak samostana i crkve bl. Augustina Kažotića u Zagrebu, Caritas u Kninu, i druge. U Hamburgu od drugih hrvatskih udruga i organizacija postoji podružnica Hrvatskog kulturnog društva "Napredak", u sklopu kojeg djeluje i folklorna skupina. U sklopu folklora djeluje odrasli, srednji i mali folklor. 

Od 1967. Danas na području Berlina živi čak 15 tisuća Hrvata

"Napredak" također organizira različita predavanja. Tu je i Hrvatska kulturna zajednica koja ima svoju sportsku sekciju za nogomet, boće i sl. Ona se također bavi i karitativnim aktivnostima. Imaju i svoje prostorije, tako da se naši ljudi u Hamburgu okupljaju i na takav način. Misija je u suradnji s tom zajednicom radila na podizanju brončanog spomenika hrvatskim iseljenicima u luci u Hamburgu. 

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017.

  • LorraineMcLemore:

    Napravit cu 86 dolara za sat od kuce. Bio sam šokiran kad je moj susjed rekao da je prosjek 95 dolara, ali vidim kako to sada radi. Osjecam se toliko slobode sada kad sam ja vlastiti šef. posjetiti=========>>>>>>> www.Trade46.Com