Od 1969.

Hrvatska katolička misija Hannover i četiri tisuće naših ljudi

Foto: Adolf Polegubić
1/12
28.12.2018.
u 10:52

Vjernici iz misije redovito na Duhove i Tijelovo sudjeluju na slavljima s Nijemcima i drugim katolicima u Hannoveru

Hrvatska katolička misija Hannover nalazi se u sjevernom pastoralnom području, a djeluje u sklopu Biskupije Hildesheim. Nakon što je Hrvatska katolička misija Hameln prestala sa samostalnim djelovanjem 31. ožujka 2008., njezino područje pripojeno je misiji u Hannoveru, tako da od tada na području bivših dviju misija djeluje samo jedna. 

Misiju, koja broji oko četiri tisuće vjernika, vodi dominikanac o. Anastazio Perica Petrić. U početku, od 1969. na području Hannovera i okolice među Hrvatima, koji su pristizali u velikom broju, počeo je djelovati dominikanac o. Josip Šimić (1969. – 1975.). Okupljao je vjernike i s njima počeo pastoralno djelovanje. 

Biskupski ordinarijat 1974. u Hildesheimu osniva Hrvatsku katoličku misiju Hannover, a o. Šimić postaje njezin prvi voditelj. U Hannoveru od početka do danas pastoralno skrbe dominikanci Hrvatske dominikanske provincije sa sjedištem u Zagrebu. Nakon o. Šimića, zajednicu su vodili o. Nikola Mioč (1975. – 1981.), o. Josip Ljudevit Jeđud (1981. – 1997.) te o. Mario Roko Marinov (1997. – 2003.). Voditelj misije u drugom mandatu od 2003. do 2009. bio je o. Nikola Mioč. Od 2009. do danas čelna osoba je o. Anastazio Perica Petrić, dok dužnost tajnice obnaša Ružica Perković. Od 1974. kao pastoralne suradnice u misiji su djelovale sestre Družbe Marijinih sestara od Čudotvorne medaljice s provincijalnim sjedištem u Osijeku: s. Edita Udovičić, s. Katarina Gečević, s. Anastazija Fiškuš, s. Kleofina Lekić i s. Leopoldina Glasnović.

Mise se slave svake nedjelje u crkvi sv. Marije u Hannoveru i svake druge nedjelje i zapovjednog blagdana u crkvi sv. Augustina u Hamelnu. Ovdje djeluje i pastoralno vijeće, a redovito se drži vjeronaučna pouka. Djeca i mladi pripremaju se za sakramente prve pričesti i potvrde. Djeluje i skupina čitača i pjevača, kao i folklorna skupina "Tin", koja je nakon duljeg prekida ponovno počela djelovati 2014.

Vjernici iz misije redovito na Duhove i Tijelovo sudjeluju na slavljima s Nijemcima i drugim katolicima u Hannoveru. Pastoralno osoblje odaziva se i na zajedničke sastanke, a također sudjeluju i na ekumenskim susretima u gradu. Vjernici hodočaste na Duhovski ponedjeljak u Hildesheim. Svake godine organizira se izlet za ministrante, a često se sudjelovalo i na susretima mladih u Njemačkoj. 

Ističe se važnost okupljanja mladih koji tako njeguju svoju vjersku i nacionalnu pripadnost. U usporedbi sa stanjem u njemačkim zajednicama, sudjelovanje Hrvata u liturgijskom životu misije relativno je dobro. Veće proslave organiziraju se za blagdan sv. Nikole, Božić i poklade. 

U početku je izlazilo misijsko glasilo "Zov", a kasnije "Odraz". Danas te listove nastoji zamijeniti misijska internetska stranica i Facebook stranica.

U socijalnoj službi pri Caritasu u Hannoveru djeluje socijalni radnik Rudolf Kopjar. Prije je ta služba bila u sklopu misijskih prostorija, a danas se nalazi u sklopu "Caritasverbanda". U Hannoveru dulji niz godina postoji i Hrvatsko kulturno-športsko društvo "Croatia". U sklopu njega djeluje i hrvatski nogometni klub "Croatia". Ovdje postoji i Hrvatska dopunska nastava. 

Misija je u povodu 25. obljetnice djelovanja objavila spomen-knjigu koju je priredio Mario Marinov "25 jähriges Bestehen und 30 Jahre des Wirkens der Kroatischen katholischen Mission in Hannover" – "25 godina od osnutka i 30 godina Hrvatske katoličke misije u Hannoveru", Hrvatska katolička misija Hannover, Hannover, 1999.

Hrvatska katolička misija Hameln u biskupiji Hildesheim utemeljena je 1984. godine. Od njezina osnutka pa do odlaska u mirovinu 30. ožujka 2008. vodio ju je svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije vlč. Mile Miljko. 

Misija je 31. ožujka 2008. prestala sa samostalnim djelovanjem, a njezino područje pripojeno je misiji u Hannoveru. Misna slavlja služila su se svake nedjelje u crkvi sv. Augustina (St. Augustinus) u Hamelnu i u filijalama – u Rintelnu u crkvi sv. Sturmiusa i u Stadthagenu u crkvi sv. Josipa. 

U misiji su kao pastoralne suradnice djelovale Ruža Petković te časne sestre Družbe Marijinih sestara od Čudotvorne medaljice: s. Cecilija Firić i s. Kleofina Lekić. Misija je posebno bila aktivna u vrijeme Domovinskog rata kada je prikupljana pomoć za domovinu. U misiji su se susretali mladi, obitelji, vjeronaučne skupine, a održavale su se i prigodne zabave, susreti pred Božić, poklade, Majčin dan i Dan državnosti. 

Vjernici su redovno sudjelovali na zajedničkom hodočašću u Hildesheimu. Mladi iz misije više puta nastupali su i na biblijskim olimpijadama.

 

Adolf Polegubić, "Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj", Hrvatski dušobrižnički ured – Niz "Diaspora croatica" knj. 24, Frankfurt am Main, 2017.

Komentara 1

RE
RebeccaGeorge
11:03 29.12.2018.

Donosim 86 dolara na sat radeći od kuće. Bio sam šokiran kad mi je susjed rekao da je u prosjeku 95 dolara, ali vidim kako sada radi. Osjećam toliko slobode sada da sam svoj šef. učini to..........>>>>> www.WebJob33.Com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije