Veliko slavlje

Ovako izgleda hrvatsko vjenčanje u Kanadi

Sveti Ante u Norvalu
Foto: Ana Bačić
1/5
23.06.2017.
u 17:46

Roberta Plantić i Ante Skoko poznati su u hrvatskoj zajednici po svome radu, ali i šire kao predani aktivisti u katoličkoj organizaciji mladih Torontske nadbiskupije. Kako je Ante slavio svoj imendan, upriličila su se dva slavlja, ono imendansko i svadbeno

Sredinom lipnja uvijek je živo u Hrvatskom franjevačkom središtu Kraljice Mira u Norvalu. To je obično vrijeme kada se okupi velik broj vjernika kako bi proslavili svetoga Antu.

Tradicionalni piknik ovdje se održava već dugi niz godina prve nedjelje uz blagdan sv. Ante. Najviše posjetitelja dolazilo je na proslavu devedesetih godina, u vrijeme Domovinskog rata, i to iz cijele Kanade, ali i Sjedinjenih Američkih Država.

Nekad su te svetkovine prilika da se narodu pridruže političari i drugi javni djelatnici, no ove godine sve je bilo u znaku ljubavi. 

A slavlje, ono svadbeno, započelo je u subotu 17. lipnja 2017.

Roberta Plantić i Ante Skoko poznati su u hrvatskoj zajednici po svome radu, ali i šire kao predani aktivisti u katoličkoj organizaciji mladih Torontske nadbiskupije. Kako je Ante slavio svoj imendan, upriličila su se dva slavlja, ono imendansko i svadbeno. 

Mladoženjin bratić, don Damir Stojić predvodio je vjenčanje na kojem je bilo desetak svećenika, uglavnom iz okolice Toronta.

Mladi pastoralni aktivisti spontanim su pljeskom ispratili Robertu i Antu nakon izlaska iz crkve. U predvorju se okupio velik broj uzvanika s mnoštvom dobrih želja. Uz njih su došli i bivši učenici vjeronauka koje su mladenci podučavali proteklih godina.

Foto: Ana Bačić

Sutradan je vrijeme bilo promjenljivo i dosta kišovito u rano jutro, no svejedno je prodano 2600 ulaznica. Središnje je slavlje započelo koncelebriranom svetom misom u crkvi Kraljice Mira. 

Uime domaćina, norvalskih fratara, fra Marko Puljić pozdravio je prisutne riječima: "Kako je sv. Ante bio svetac koji je okupljao ljude i približavao ih Bogu, i mi se danas okupljamo da proslavimo zajedništvo. Tako smo danas ovdje u prisutnosti naših svećenika hrvatskih župa da zajedno izmolimo zagovor ovoga velikog sveca".
 
U nastavku mise glavni je propovjednik bio gost iz domovine don Stojić. Poznati svećenik salezijanac, studentski kapelan u Zagrebu potječe iz hrvatske obitelji iz Toronta, a svećeničko zvanje ga je odvelo u domovinu. Tako ga smatramo našim "povratnikom".

"Sv. Ante već 800 godina privlači narod svojom svetosti, a ta svetost dolazi od bliskosti s Isusom, kao i sve njegove čudotvorne moći. Sv. Ante bio je najveći u svome svećenstvu kroz koje je približavao ljude Bogu. I zato vas pozivam da molite za naše svećenike tako da se i u ovoj zajednici iznjedri još njih. Uistinu smo sretni da imamo uzorite i vrijedne pastire u našim hrvatskim župama. Sv. Ante isto je poznat po tome da mu se utičemo kad izgubimo neku stvar. Bog je uslišao mnoge zagovore sv. Ante po gubitku stvari i osoba", naglasio je don Stojić.

U nastavku je pozvao na molitvu za sve one članove župe ili obitelji koje su se možda "izgubile" da se po zagovoru sv. Ante vrate Bogu.  

"Drago mi je što smo u prilici okupiti se na misi koja se održava na hrvatskom jeziku da proslavimo svetkovinu ovoga, u narodu tako dragog sveca. Zahvaljujem našim svećenicima koji nas drže u zajedništvu. Ponosim se što mogu djelovati u zajednici koja njeguje ljubav prema hrvatskom jeziku i domovini Hrvatskoj", istaknula je veleposlanica Republike Hrvatske u Kanadi Zorica Matković koja je za ovu priliku doputovala iz Ottawe. 

Ujedno je podsjetila na nedavno uspješno održane radionice hrvatskog jezika koje je organizirao Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske te hrvatsko veleposlanstvo i konzulat u Kanadi. 

Okupljenima se obratila i generalna konzulica Republike Hrvatske u Kanadi Andrea Javor.

U poslijepodnevnim satima uz ručak za goste i uzvanike, održane su prijateljske utakmice. Dvije ekipe nogometnog kluba Norval, od kojih je jedna bila mlađa od 21 godine, a druga starija, nadmetale su se sa sportašima okolnih gradova, Georgetowna i Caledona. 

Piknik je posjetio gradonačelnik obližnjeg grada Halton Hillsa Rick Bonnett koji je jedini do sada izabrani katolički gradonačelnik u povijesti grada, a dolazi redovito svake godine na proslave sv. Ante u Norvalu. 

Komentara 6

KA
Kameni
11:28 25.06.2017.

Puno pozdrava don Stojicu, i moja majka je iz familije Stojica, kcerka Jovana Stojica Mitrovog iz Gubina pored Livna.

NA
narod1
22:35 26.06.2017.

od ovih petoro hrvatina na slici najmanje dvojica su potencijalni udbaši iliti doušnici. Takva nam je bila statistika, nema razloga da bi sada bilo drugačije.

Avatar salko1951
salko1951
11:05 24.06.2017.

Oni žive u 1941.godini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije