Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Njemačka misli desetljećima unaprijed, Hrvatska ne vidi ni prst pred nosom

Jedan se iseljenik pita: "Zar mi je tata poginuo zato da bih ja služio Nijemcu? Ali, eto, hvala Bogu, bolje je služiti Nijemcu i biti sit nego Hrvatu i biti gladan"
27. studenoga 2018. u 09:05 24 komentara 7386 prikaza
Autobusi
Foto: Ivica Galović/PIXSELL

U Njemačkoj živi pola milijuna Hrvata, a prema Saveznom uredu za statistiku Njemačke, od ulaska Hrvatske u EU u Njemačku se do 2017. uselilo oko 200 tisuća hrvatskih državljana. Razmjer iseljavanja iz Hrvatske nezabilježen je u EU jer se u minule tri godine iseljavalo više od 50.000 tisuća ljudi godišnje. Istina, Poljska i Rumunjska imale su po 100.000 iseljenih godišnje, ali te zemlje imaju deset, odnosno šest puta više stanovnika od nas. 

Gradilište Rezultati studije Većina doseljenika smatra da suživot u Njemačkoj vrlo dobro ili odlično funkcionira

Na iseljavanje iz Hrvatske više su utjecali korupcija, pravna nesigurnost i nemoral političkih elita, nepotizam nego težnja za boljom zaradom te percepcija iseljenika da se hrvatsko društvo moralno urušilo. Prije iseljenja 55,3% iseljenih bilo je zaposleno. Danas se najviše iseljavaju najproduktivniji građani od 25 do 40 godina. Neke su to od teza iz knjige povjesničara i doktora političkih znanosti Tade Jurića "Iseljavanje Hrvata u Njemačku" s dramatičnim podnaslovom "Gubimo li Hrvatsku?" u izdanju Školske knjige.

Usisavanje radnika tek slijedi

Prema studiji Zaklade Bertelsmann Stiftung, Njemačka mora svake godine uvesti pola milijuna radnika da bi održala tržište rada i mirovinski sustav. Hrvati su joj kao odlično integriran narod idealni i tek ih 16.000 prima pomoć od države. Njemačka je 2013. imala rekordnih 300 tisuća useljenika iz država EU, a do 2050. mogu računati na godišnji prosjek od 70.000 imigranata iz EU. 

Imigranti budućnosti će biti iz Indije, Pakistana do Afrike, zemalja s velikim kulturološkim razlikama i u pravilu slabog obrazovanja s iznimkom indijskih IT stručnjaka. Zato će Njemačkoj u idućem razdoblju, piše Jurić, biti važno uvesti što veći broj radnika iz EU i Europe. Stoga će se, navodi, u sljedećem razdoblju dogoditi veliko usisavanje radnika iz Hrvatske i jugoistočne Europe. A Hrvatska ne samo da nema strategiju kako zadržati svoje građane nego nema ni migracijsku politiku.

Berlin Pedeset godina poslije. Što smo naučili od gastarbajtera u Njemačkoj?

Istraživanje koje je Jurić proveo lani na 1200 hrvatskih državljana, iseljenih u Njemačku u tri godine pokazuje da ih tek 15,4% razmišlja o povratku. Među iseljenima su bili Hrvati iz Hrvatske i BiH i hrvatski državljani. Udio iseljenih Hrvata s VSS-om u Njemačku je 37,8%, što znači da je u ukupnom broju iseljenih u protekle tri godine 12% veći nego u Hrvatskoj u dobi do 40 godina! Koji gubitak za Hrvatsku koja ih je školovala pa isporučila Njemačkoj. 

Mladi su Hrvati po pohađanju gimnazija i realki bolji od njemačkog prosjeka, a govore dva, a često i tri jezika. Da Njemačka pazi koga useljava, pokazuje i podatak da je posljednjih pet godina udio visokokvalificiranih doseljenika među useljenicima iz EU jednak broju visokokvalificiranih Nije maca u domaćem stanovništvu.

Što su iseljeni Hrvati, od kojih ih je više od polovice otišlo s obiteljima, poručili Vladi i Saboru o migraciji Hrvata? 

"Pitam se razmišlja li itko o tome tko će financirati državni aparat i vraćati dugove kad u zemlji ostane samo socijala i umirovljenici? Toliko smo dugo težili samostalnosti, a rasprodali su nas za mrvice! Čemu žrtve u ratu, čemu trud, rad, znanje kad ne možemo nahraniti lakome političare i 'privrednike'?” 

Dosta im je nesređene države: "Svi mi koji smo otišli učinili smo to jer smo umorni od slušanja laži i ispraznih obećanja, od minimalaca i ostatka na ruke, od prijave na četiri mjeseca u sezoni iako radiš gotovo cijelu godinu, od komunjara, četnika, fašista, ustaša i partizana i stalnog pozivanja na Domovinski rat: kad političari nemaju ideje o napretku gospodarstva, kreni s navedenim i zabavljaj ljude... (svi su isti – crveni, crni, lijevi, desni, centar)." 

Jedan se iseljenik pita: "Zar mi je tata poginuo zato da bih ja služio Nijemcu? Ali, eto, hvala Bogu, bolje je služiti Nijemcu i biti sit nego Hrvatu i biti gladan."

U šest pastoralnih područja U Njemačkoj danas djeluje 97 hrvatskih katoličkih misija i zajednica

Mirovinski sustav će puknuti

Prosječna plaća 2015. u Njemačkoj bila je 1850 eura, u Hrvatskoj 6025 kn (802 eura), cijena benzina u Njemačkoj i u nas je podjednaka, hrana isto ili povoljnija kao i tehnička roba i odjeća. PDV u Njemačkoj je 7% na gotovu svu hranu, a u nas 25%, osim na kruh i mlijeko. Prosječna cijena kvadrata stana u Njemačkoj je 10,43 eura, no u Münchenu je, Stuttgartu, Berlinu, Frankfurtu, Hamburgu, Hrvatima omiljenim gradovima, 21,63 eura po kvadratu. 

No, Hrvati su, prema istraživanju, zadovoljni jer u Hrvatskoj nisu mogli s plaćom platiti najam stana i nešto uštedjeti, što mogu u Njemačkoj.

Jurić citira demografa Stjepana Šterca "da se u Hrvatskoj rad produlji do 75., to neće osigurati građanima pristojan standard i mirovine jer zemlja s omjerom radnika i umirovljenika 1,16:1 iz koje se iseljava mlado stanovništvo i u kojoj se rađa sve manje djece tako ne može riješiti probleme." 

Mostar BiH Napuštaju Njemačku i u domovini pokreću vlastite poslove

Ako se to nastavi, imat ćemo tri neaktivna na jednog aktivnog osiguranika, što mirovinski sustav, prema Štercu, može izdržati pet, šest godina.

 | Autor : VL Foto: VL Dok Njemačka misli desetljećima unaprijed, Hrvatska ne vidi prst pred nosom. Jurić zaključuje da je izgledan nastavak iseljavanja iz Hrvatske i, kad se sve uzme u obzir, čini mu se da je riječ o strateškom pomicanju Hrvata iz etničkih hrvatskih krajeva u etnički njemačke krajeve. Ima li nade da ga neka odgovorna vlast demantira?

 • Avatar zagorac2
  zagorac2:

  njemacka misli desetljrcima u napred kako da porobi ostali svijet ili u najbolju ruku kako da proguta te male drzavice bez kicme poiput Hrvatske i Plenkija i dok Plenki razmisja kak da udomi sebe i svoju familiju njemacka razmislja kak ... prikaži još! da obezbjedi kruh svom narodu slijedecih milijun godin

 • Tomisl:

  Nigdje u svijetu se uz malo rada i truda , roditelje, rodbinu , prijatelje ne zivi tako dobro kao u nasoj ljepoj Hrvatskoj. A onaj kome to nije dosta neka ide " robovat", ja se u njemacku vise ne vracam.

 • žuti:

  Pozdrav Mesiću 2 puta, Josipoviću, Račanu, Milanoviću, gđi Kosor.........., a dakako šečer na kraju je trenutni anemični predsjednik Vlade dijete odgojeno u istom kumrovečko-partizansko-kozaračkom diječjem vrtiču, da bude tragedija veća ispred Tuđmanova HDZ-a! Punih je 28 godina prošlo od demokratskih ... prikaži još! izbora, a u demokratski celofan umotane silnice proteklog vremena podmeću nam tamburaše iz istog "crvenog orkestra" kao Mesije koje će nas odvesti u bolju budućnost! Mesije iz loše i antihrvatske prošlosti to nemogu! Lažne su to Mesije!