Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Veleposlanica Cvjetković: Austrija je odigrala ključnu ulogu za Hrvatsku

Napomenula je i kako 25. godišnjica međunarodnog priznanja za našu domovinu ima posebno značenje te da zalaganje Aloisa Mocka i Helmuta Kohla "obvezuje hrvatski narod na veliku zahvalnost"
07. srpnja 2017. u 09:41 0 komentara 2599 prikaza
Prijem u Beču
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/8

"Austrija je imala ključnu ulogu kao zagovornica samostalnosti i neovisnosti Hrvatske te njezina međunarodnog priznanja. Prije svega za to je zaslužan bivši i nažalost nedavno preminuli austrijski potkancelar i ministar vanjskih poslova dr. Alois Mock. No sudbina je htjela da nam je pomogao još jedan veliki europski političar, odnedavno pokojni bivši njemački kancelar Helmut Kohl, zato im obojici velika hvala", rekla je hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković na svečanom prijamu održanom u Beču u povodu obilježavanja 25. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, Dana državnosti i Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Miroslav Piplica Beč Piplica ponovno izabran za predsjednika Austrijsko-hrvatske zajednice

Napomenula je kako 25. godišnjica međunarodnog priznanja za našu domovinu ima posebno značenje te da zalaganje Aloisa Mocka i Helmuta Kohla "obvezuje hrvatski narod na veliku zahvalnost".

"Hrvatska je od tada do danas, unatoč mnogim izazovima, mnogo toga postigla. Osigurala si je mjesto na političkoj karti Europe i vratila se u nju prije četiri godine, kao punopravna članica Europske unije", istaknula je hrvatska veleposlanica ispred gotovo 200 visokih uzvanika.

Ustvrdila je kako je domovina "ostvarila svoje ciljeve zacrtane devedesetih godina prošlog stoljeća". 

Domaćini prijama bili su Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Austriji na čelu s veleposlanicom dr. Vesnom Cvjetković, stalna predstavnica Republike Hrvatske pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS), UN-u i drugim organizacijama u Beču, veleposlanica dr. Dubravka Marković i vojni izaslanik u Austriji, brigadir Davor Kopanji. 

Na svečanosti je bio, među ostalima, i msgr. dr. Peter Zurbriggen, apostolski nuncij u Austriji.

Događaj je uljepšala mlada hrvatska sopranistica na studiju u Beču Josipa Bainac, uz pratnju pijanista Davida Hausknechta.  

Smiljka Malinar Predavanje Beč kao magnet Linz Linz Osječani fotografijama o Hrvatskoj oduševili Austrijance Simpozij Beč Za 300. rođendan simpozij i kazališna premijera
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.