Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Za 300. rođendan simpozij i kazališna premijera

Večer uoči simpozija hrvatsko veleposlanstvo u Beču upriličilo je scensko izvođenje kazališnog komada "Stranac u Beču", autora Mire Gavrana
04. srpnja 2017. u 11:21 0 komentara 211 prikaza
Simpozij
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/9

"Kraljica Marija Terezija i Hrvati", naziv je znanstvenog simpozija koji su u petak u Beču organizirali Hrvatski povijesni institut i Hrvatska akademska zajednica, pod pokroviteljstvom veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji, u povodu 300. obljetnice rođenja Marije Terezije (1717. – 1780.). 

Austrijsko-hrvatsko društvo u Beču Partner svih naroda Austrijsko-hrvatskom društvu u Beču uručena prestižna nagrada

Prisutne je uvodno pozdravio dekan Fakulteta filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu prof. dr. Ivan Koprek, koji je najavio govornike i potpisivanje sporazuma o znanstvenoj suradnji navedenog Fakulteta i Hrvatskog povijesnog instituta u Beču.

Program simpozija imao je dva dijela i obuhvaćao je pet predavanja. 

Završno predavanje nosilo je naslov "Marija Terezija i bečki Hrvati", a niz zanimljivosti iznio je povjesničar dr. Josip Seršić, koji već godinama neumorno istražuje višestoljetnu povijest naših ljudi u glavnom gradu Austrije.

Svi govornici iznijeli su niz povijesnih podataka o ovoj, kako su istaknuli, omiljenoj češko-ugarsko-hrvatskoj kraljici, austrijskoj nadvojvotkinji i prvoj ženi vladarici Habsburške Monarhije. Četrdesetgodišnje razdoblje njezine utjecajne i upečatljive vladavine obilježilo je i hrvatsku povijest. 

Nazočni su mogli čuli zanimljivosti o vanjskoj politici te manje lijepu stranu vladanja Marije Terezije, odnosno četiri rata koja je vodila od 1740. do 1763. godine. Oni su doveli do teritorijalnih gubitaka, prije svega Šleske, ali i talijanskih zemalja.

Večer uoči simpozija hrvatsko veleposlanstvo u Beču upriličilo je scensko izvođenje kazališnog komada "Stranac u Beču", autora Mire Gavrana, prvi put na njemačkom jeziku, koji je oduševio publiku. Riječ je o susretu i razgovoru Marije Terezije i Ruđera Boškovića. 

Premijernu izvedbu djela ovog našeg u inozemstvu najizvođenijeg kazališnog pisca odigrali su Samantha Anušić i David Amster, studenti slavistike na sveučilištu u Beču.

Smiljka Malinar Predavanje Beč kao magnet Miroslav Piplica Beč Piplica ponovno izabran za predsjednika Austrijsko-hrvatske zajednice Pavao Ritter Vitezović Beč Spomen-ploča u čast Pavlu Ritteru Vitezoviću
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.