Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Beč kao magnet

Prof. Smiljka Malinar navela je kako je hrvatski postao službeni jezik u upravi i sudstvu 1883., a da je talijanski ukinut 1909. godine
24. lipnja 2017. u 16:56 1 komentara 1951 prikaza
Smiljka Malinar
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/2

"Habsburška Dalmacija kao stjecište kultura" naziv je predavanja koje je u hrvatskom veleposlanstvu u Beču održala prof. dr. sc. Smiljka Malinar.

Koncert u Beću Godina kulture Austrija – Hrvatska 'Iako sam sada silom prilika u Austriji, želim promovirati svoju domovinu'

Predavačica je istaknula kako je dolazak Habsburgovaca u Dalmaciju značio uključivanje tada zaostale pokrajine Mletačke Republike u strukture modernoga društva.

"Usredotočila sam na organizaciju školstva i dominaciju talijanskog jezika za vrijeme habsburške uprave", otkrila je prof. Malinar. 

Ujedno je podsjetila kako je trebalo čekati pobjedu Narodne stranke na izborima za Pokrajinski parlament 1870. godine da bi se hrvatski uveo kao nastavni jezik u osnovne i srednje škole na području Dalmacije.

"Hrvatski u tom razdoblju prolazi kroz fazu emancipacije jer nije imao dovoljno riječi da bi mogao služiti kao jezik opremljen za sva područja izražavanja, što je postao tek krajem 19. stoljeća", napomenula je naša sugovornica.

Ukazala je i na činjenicu potpore tadašnje austrijske uprave hrvatskom jeziku kao pokušaju uspostave "ravnoteže dominantnom talijanskom kulturnom elementu".

Gošća iz Zagreba navela je kako je hrvatski postao službeni jezik u upravi i sudstvu 1883., a da je talijanski ukinut 1909. godine. 

Prof. Malinar zahvalila je Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Austriji i Hrvatskom institutu u Beču na organizaciji predavanja, održanog u sklopu projekta "Beč kao magnet".

"Ovakve inicijative doprinose boljem upoznavanju kultura, a smatram da je potrebno ukazati na doprinos habsburških institucija poboljšanju uvjeta života i demokratizaciji društva u tim pokrajinama", zaključila je predavačica.

Predsjednica Hrvatskog instituta dr. Nevenka Petković, koja je uvodno pozdravila brojne Hrvate i njihove austrijske prijatelje, naglasila je kako je "Beč kao magnet", središnji projekt ovog društva.

"On se bavi hrvatskim jezikom i kulturom: dvojezično i interaktivno, uz pomoć akademika Radoslava Katičića i prof. Smiljke Malinar, a u njemu sudjeluju Hrvati i Austrijanci koji poznaju naš jezik ili s njime dolaze u doticaj", istaknula je dr. Petković.

Austrijsko-hrvatsko društvo u Beču Partner svih naroda Austrijsko-hrvatskom društvu u Beču uručena prestižna nagrada Simpozij u Beču Reformacija i obljetnice Simpozij i spomen-ploča u čast Grguru Mekiniću Gala večer Udruge hrvatskih poduzetnika Važna poveznica Austrijski ministar zahvalio hrvatskim poduzetnicima što pridonose otvaranju radnih mjesta
  • Avatar whack.tack
    whack.tack:

    u austriji hrvatsko veleoposlanstvo ne radi nista. pokusajte dobiti bilo kakvu informaciju ili neku "Pomoc" kao noov doseljeni hrvat...zao mi je. graidscanski hrvati samo broju na onajsvoj jezik i opet pomoci nema. a ako ne vjerujete pokusajte googlati da nadjete ... prikaži još! neke informacija. od austriojske vlade da on nase (veleposlanstva) nista.