Naslovnica Vijesti

Naši ljudi u Luksemburgu bogatim programom obilježili Dan neovisnosti

Povodom 125. godišnjice rođenja Miroslava Krleže publici je o velikom djelu i životu vjerojatno najpoznatijeg hrvatskog književnika govorio Marin Marinović, profesor hrvatskog jezika i dužnosnik Europskog suda
08. listopada 2018. u 10:34 0 komentara 344 prikaza
Foto: Ljubica Karaman
Pogledajte galeriju 1/19

Prikazivanjem dviju izložbi, obilježavanjem 125. godišnjice rođenja Miroslava Krleže, predstavljanjem kajkavskog narječja i glazbenog opusa te lansiranjem hvalevrijedne akcije "Čitajmo hrvatski", u Luksemburgu je obilježen Dan neovisnosti Republike Hrvatske, odnosno već tradicionalni "Hrvatski dan" u organizaciji Hrvatskog društva Luksemburg. 

Oktav Poznate hrvatske marijanske pjesme izvedene u središtu Luksemburga

Bogat i raznovrstan program Hrvati u Velikom Vojvodstvu započeli su izložbom naše naivne umjetnosti u tri tematske cjeline: hrvatsko naivno slikarstvo, odabrana djela kajkavske poezije, te hrvatski naivci ilustriraju Balade Petrice Kerempuha. Kao kuriozitet spomenimo da su djela umjetnika iz Luksemburga i Hrvatske (uime tadašnje Jugoslavije), uz Norvešku, predstavljena na 1. Međunarodnom salonu suvremene umjetnosti u Parizu održanom 1976. godine. 

Mnogobrojni vrijedni eksponati dio su privatne zbirke Maje Orač, dugogodišnje djelatnice u hrvatskim udrugama u Luksemburgu. 

"Posebno mi je drago što su Hrvatskom danu u Luksemburgu ove godine prisustvovala mnoga djeca. Sretna sam što se time i novim naraštajima prenosi kulturno i umjetničko bogatstvo Hrvatske. Ovo nije moja zbirka, nego su sva izložena djela istodobno djela svih nas Hrvata", rekla je Maja Orač. 

Lutke Luksemburg Na zanimljiv način potaknut interes djece za učenjem hrvatskog jezika u inozemstvu

Za drugu izložbu pod naslovom "Slavonski Brod – Luksemburg" zaslužan je član predsjedništva HDL-a i dužnosnik Europskog suda Danijel Stanković koji je istražio povezanost spomenuta dva grada kroz povijesne i urbane elemente, a ponajprije tvrđave. U kratkoj prezentaciji Stanković je govorio o sličnostima u strukturi, bastionskom sustavu, pa čak i nazivima pojedinih dijelova tvrđava u Slavonskom Brodu i Luksemburgu. Osim toga, sa suprugom Katarinom pobrinuo se za prigodan glazbeni program, u kojem je gostima u do kraja ispunjenoj dvorani CLAE dočaran kajkavski glazbeni izričaj.

Pjesme Miroslava Krleže, Dragutina Domjanića, Frana Galovića i Ivana Gorana Kovačića čitali su Maja Emeršić, profesorica hrvatskog jezika u Europskoj školi te Anđelko Markulin, predsjednik HDL-a, koji je ujedno održao prezentaciju o kajkavskom jeziku kao književnom jeziku te je vodio kroz program dana. 

Nova prijateljstva Između umjetnika iz Petrinje i Hrvata u Luksemburgu stvorena posebna veza

Povodom 125. godišnjice rođenja Miroslava Krleže publici je o velikom djelu i životu vjerojatno najpoznatijeg hrvatskog književnika govorio Marin Marinović, profesor hrvatskog jezika i dužnosnik Europskog suda. 

"Smatram da ne pretjerujem kada kažem da je Miroslav Krleža vjerojatno jedan od tri najznačajnija europska književnika. Njegovo djelo je posebno i mi Hrvati možemo biti ponosni što smo imali takvog autora koji je obilježio europsko kulturno stvaralaštvo", otkrio je Marinović.

Splitski gitaristički kvartet Splitski gitaristički kvartet 'U Luksemburgu se zapravo osjećamo kao kod kuće'

Kao šlag na kraju "Hrvatskog dana u Luksemburgu" započeo je projekt "Čitajmo hrvatski" u okviru kojeg su se hrvatskoj djeci u Luksemburgu, zahvaljujući donacijama i dijelom uplaćenih članarina HDL-a, kupile i podijelile prigodne knjige na hrvatskom jeziku. Djeca od 1 do 18 godina s oduševljenjem su primila knjige na hrvatskom jeziku koje će im, imajući u vidu cilj očuvanja i znanja hrvatskog jezika, posebno dobro doći u multikulturalnom i višejezičnom okružju kao što je luksemburško. Na kraju, zahvalnice za svoj dugogodišnji rad i angažman primili su djelatnici i osnivači Hrvatskog kulturnog sportskog kluba Croatia Luxembourg iz 2006. godine.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.