Ponosni što su Hrvati

Naši ljudi u Luksemburgu bogatim programom obilježili Dan neovisnosti

Foto: Ljubica Karaman
1/19
08.10.2018.
u 10:34

Povodom 125. godišnjice rođenja Miroslava Krleže publici je o velikom djelu i životu vjerojatno najpoznatijeg hrvatskog književnika govorio Marin Marinović, profesor hrvatskog jezika i dužnosnik Europskog suda

Prikazivanjem dviju izložbi, obilježavanjem 125. godišnjice rođenja Miroslava Krleže, predstavljanjem kajkavskog narječja i glazbenog opusa te lansiranjem hvalevrijedne akcije "Čitajmo hrvatski", u Luksemburgu je obilježen Dan neovisnosti Republike Hrvatske, odnosno već tradicionalni "Hrvatski dan" u organizaciji Hrvatskog društva Luksemburg. 

Bogat i raznovrstan program Hrvati u Velikom Vojvodstvu započeli su izložbom naše naivne umjetnosti u tri tematske cjeline: hrvatsko naivno slikarstvo, odabrana djela kajkavske poezije, te hrvatski naivci ilustriraju Balade Petrice Kerempuha. Kao kuriozitet spomenimo da su djela umjetnika iz Luksemburga i Hrvatske (uime tadašnje Jugoslavije), uz Norvešku, predstavljena na 1. Međunarodnom salonu suvremene umjetnosti u Parizu održanom 1976. godine. 

Mnogobrojni vrijedni eksponati dio su privatne zbirke Maje Orač, dugogodišnje djelatnice u hrvatskim udrugama u Luksemburgu. 

"Posebno mi je drago što su Hrvatskom danu u Luksemburgu ove godine prisustvovala mnoga djeca. Sretna sam što se time i novim naraštajima prenosi kulturno i umjetničko bogatstvo Hrvatske. Ovo nije moja zbirka, nego su sva izložena djela istodobno djela svih nas Hrvata", rekla je Maja Orač. 

Za drugu izložbu pod naslovom "Slavonski Brod – Luksemburg" zaslužan je član predsjedništva HDL-a i dužnosnik Europskog suda Danijel Stanković koji je istražio povezanost spomenuta dva grada kroz povijesne i urbane elemente, a ponajprije tvrđave. U kratkoj prezentaciji Stanković je govorio o sličnostima u strukturi, bastionskom sustavu, pa čak i nazivima pojedinih dijelova tvrđava u Slavonskom Brodu i Luksemburgu. Osim toga, sa suprugom Katarinom pobrinuo se za prigodan glazbeni program, u kojem je gostima u do kraja ispunjenoj dvorani CLAE dočaran kajkavski glazbeni izričaj.

Pjesme Miroslava Krleže, Dragutina Domjanića, Frana Galovića i Ivana Gorana Kovačića čitali su Maja Emeršić, profesorica hrvatskog jezika u Europskoj školi te Anđelko Markulin, predsjednik HDL-a, koji je ujedno održao prezentaciju o kajkavskom jeziku kao književnom jeziku te je vodio kroz program dana. 

Povodom 125. godišnjice rođenja Miroslava Krleže publici je o velikom djelu i životu vjerojatno najpoznatijeg hrvatskog književnika govorio Marin Marinović, profesor hrvatskog jezika i dužnosnik Europskog suda. 

"Smatram da ne pretjerujem kada kažem da je Miroslav Krleža vjerojatno jedan od tri najznačajnija europska književnika. Njegovo djelo je posebno i mi Hrvati možemo biti ponosni što smo imali takvog autora koji je obilježio europsko kulturno stvaralaštvo", otkrio je Marinović.

Kao šlag na kraju "Hrvatskog dana u Luksemburgu" započeo je projekt "Čitajmo hrvatski" u okviru kojeg su se hrvatskoj djeci u Luksemburgu, zahvaljujući donacijama i dijelom uplaćenih članarina HDL-a, kupile i podijelile prigodne knjige na hrvatskom jeziku. Djeca od 1 do 18 godina s oduševljenjem su primila knjige na hrvatskom jeziku koje će im, imajući u vidu cilj očuvanja i znanja hrvatskog jezika, posebno dobro doći u multikulturalnom i višejezičnom okružju kao što je luksemburško. Na kraju, zahvalnice za svoj dugogodišnji rad i angažman primili su djelatnici i osnivači Hrvatskog kulturnog sportskog kluba Croatia Luxembourg iz 2006. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije