Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Najveća hrvatska iseljenička župa nakon 11 godina oprostila se od svog voditelja

Mons. Hoffmann u svojoj je propovijedi istaknuo kako se fra Boris cijelim svojim bićem brinuo za dobrobit svojih sunarodnjaka koji su u njemu uvijek pronalazili podršku i utjehu
18. rujna 2019. u 00:25 0 komentara 90 prikaza
Foto: IKA

U prepunoj crkvi St. Michaela u središtu Münchena vjernici i pastoralno osoblje HKŽ München oprostili su se u nedjelju 15. rujna od dugogodišnjeg voditelja župe, fra Borisa Čarića koji je od 2011. obnavljao dužnost voditelja najveće hrvatske iseljeničke župe. Fra Boris je od 2008. do 2011. obavljao ulogu dušobrižnika u ovoj župi. Na nedjeljnom misnom slavlju ujedno je u službu novog voditelja uveden dosadašnji gvardijan i upravitelj svetišta Gospe Sinjske fra Petar Klapež.

vlč. David Ryan Hrvati u Luksemburgu dobili novog voditelja katoličke misije

Više od 1500 vjernika okupilo se na misnom slavlju kako bi molitvom i pjesmom izrazili zahvalnost fra Borisu koji je proteklih 11 godina neumorno djelovao na dobrobit Crkve i hrvatskog naroda. Misno slavlje započelo je procesijom u kojoj su sudjelovali dušobrižnici župe München: fra Boris Čarić, fra Marinko Vukman, fra Jozo Župić, fra Filip Mimica, fra Petar Komljenović, novi voditelj župe fra Petar Klapež, voditelj ureda za strane vjernike pri biskupiji München-Freising mons. dr. Alexander Hoffmann, đakoni Ivica Visković i Daniel Jurić. Osim dušobrižnika u procesiji su sudjelovali i mnogobrojni ministranti kao i folkloraši iz Folklorne skupine fra Andrija Kačić Miošić koji su nosili dvije zastave – hrvatsku i bavarsku. Ujedno su mladi folkloraši bili obučeni u narodne nošnje hrvatskih regija.

Mons. Hoffmann u svojoj je propovijedi istaknuo kako se fra Boris cijelim svojim bićem brinuo za dobrobit svojih sunarodnjaka koji su u njemu uvijek pronalazili podršku i utjehu.

dr. Vinka Kraljevića Predstavljene tri knjige svećenika Hrvatske katoličke misije Mittelbaden

"Došao je kao mladi svećenik raditi na Gospodinovoj njivi i uvijek je spremno služio svojoj hrvatskoj zajednici, ali je također bio na usluzi biskupiji u provođenju različitih projekata. Ujedno je bio i spona za suradnju s njemačkim vjernicima i vjernicima drugih katoličkih misija na području ove nadbiskupije. Hvala ti fra Borise na 11 godina službe u našoj biskupiji, neka te Gospodin obdari radošću i blagoslovom u tvom daljnjem životu", poručio je mons. Hoffmann.

Uime župnog vijeća od fra Borisa se oprostio predsjednik Dinko Grgić koji mu se zahvalio na neumornom radu sa svim naraštajima hrvatskih iseljenika. Na kraju misnog slavlja mons. Hoffmann je odlukom kardinala Marxa u službu voditelja hrvatske katoličke župe uveo fra Petra Klapeža kojemu je poželio uspješan i blagoslovljen rad među iseljenim Hrvatima. Novi župnik se kratko predstavio okupljenim vjernicima ističući svoju zahvalnost što je izabran za voditelja najveće hrvatske iseljeničke župe.

Danas počinju radovi Lijepe vijesti za Hrvatsku katoličku misiju Koblenz

"Želim nastaviti sve ono što su moji prethodnici na ovom mjestu već 70 godina uspješno realizirali. Želim održati kontinuitet očuvanja našeg vjerskog i nacionalnog identiteta", naglasio je fra Petar Klapež.

U kratkom govoru na kraju misnog slavlja fra Boris se oprostio od svojih vjernika, ističući da je na Gospodnjoj njivi još uvijek puno posla i kako se nada da je svojim djelima mogao privući brojna srca k Gospodinu. 

Baština Pedeseta obljetnica Hrvatske katoličke misije Berlin

Veliki pljesak okupljenih bio je potvrda dubokog traga koji je fra Boris ostavio među vjernicima u Münchenu. Fra Borisu je, uime župnog vijeća, prigodni poklon darovao dopredsjednik župnog vijeća Ante Moro. Misno slavlje svojim su pjevanjem uljepšali članovi župnog mješovitog zbora pod ravnanjem sestre Nikoline Bilić.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.