Baština

Pedeseta obljetnica Hrvatske katoličke misije Berlin

IKA
20.05.2019.
u 10:59

"Raduje me kad vas vidim oko oltara. Raduje me da ste sačuvali vjeru svojih otaca"

Završno slavlje proslave 50. obljetnice Hrvatske katoličke misije Berlin u nedjelju 19. svibnja predvodio je vrhbosanski nadbiskup i metropolit kardinal Vinko Puljić u punoj crkvi sv. Sebastijana.

Kardinal Puljić misu je predvodio u zajedništvu s ravnateljem Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. vlč. Tomislavom Markićem, delegatom za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivicom Komadinom, generalnim vikarom Berlinske nadbiskupije o. Manfredom Kolligom, SSCC, misijskim dušobrižnicima fra Mijom Šabićem i fra Tomislavom Brekalom te s još desetoricom svećenika, uglavnom franjevaca Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja koji su djelovali u misiji u Berlinu, i uz asistenciju dvojice đakona. Na misnom slavlju bili su i veleposlanik Republike Hrvatske u Njemačkoj dr. Gordan Grlić Radman te više Školskih sestara franjevki Krista Kralja – Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina, koje su dugo godina djelovale u misiji

"Raduje me kad vas vidim oko oltara. Raduje me da ste sačuvali vjeru svojih otaca. Raduje me da ovdje svjedočite vjeru. Ta je vjera skupo koštala naš hrvatski narod bez obzira iz kojih je krajeva. Ljudi su za tu vjeru ginuli, umirali, svjedočili, podnosili zatvore, ali su ostali vjerni. Zato vas želim ohrabriti u ovom jubileju da istinski pokušate ustrajati u toj vjeri, ali ne samo vi, nego tu vjeru valja ostaviti u baštinu mlađim naraštajima, jer je obitelj prva škola vjere", u propovijedi je istaknuo kardinal Puljić. 

Na kraju su prigodnu riječ uputili generalni vikar o. Manfred Kollig, SSCC, veleposlanik dr. Gordan Grlić Radman i predsjednica župnog vijeća njemačke župe sv. Sebastijana Anita Wursthorn, u čijoj se crkvi Hrvati iz misije okupljaju na središnje misijsko misno slavlje, koji su ujedno uputili čestitku za 50. obljetnicu misije. 

Voditelj misije fra Edvard zahvalio je svima na pomoći oko organizacije događaja. Misno slavlje, koje su animirali župni mješoviti zbor pod vodstvom Martije Ćosić i pratnjom na glasoviru Ane Draganović te klapa "Poverello" pod vodstvom Marina Tadina, završilo je zahvalnom pjesmom "Tebe Boga hvalimo" i pjesmom "Kraljice neba". Nakon misnog slavlja za sve je priređen ručak u dvorištu misije uz pjesmu i druženje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije