Naslovnica Vijesti

Na zanimljiv način povezani mladi Hrvati iz Borova naselja, Širokog Brijega i Dublina

Učenici Osnovne škole Blage Zadre iz Borova naselja, Druge osnovne škole "Široki Brijeg" te Hrvatske škole u Dublinu nakon predstavljanja održali su prezentacije o svojim gradovima i školama koje su bile praćene prigodnim tradicionalnim kulturno-glazbenim sadržajima
26. lipnja 2018. u 07:37 0 komentara 80 prikaza
Foto: Iva Lugarić

U sklopu projekta "Korijeni", čiji je nositelj Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i cilj mu je povezivanje iseljene i domovinske Hrvatske, u subotu je održana videokonferencija u kojoj su sudjelovali Osnovna škola Blage Zadre iz Borova naselja, Druga osnovna škola "Široki Brijeg" te Hrvatska škola u Dublinu.

Korijeni Što spaja Vukovar, Široki Brijeg i Chicago?

Iz Borova naselja sudionike trostrane videokonferencije pozdravio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas te rekao da je sudjelovanje u ovom projektu sjajan način pronalaženja svih elemenata hrvatskog identiteta koji spajaju djecu osnovnoškolske dobi diljem svijeta.

"Umrežavanje škola predstavlja najpogodniji način upoznavanje djece i učitelja iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i svih naših iseljeničkih zajednica diljem svijeta te se tako globalno podiže svijest o pripadnosti jednom, nedjeljivom hrvatskom narodu, ma gdje živio", poručio je Milas.

Sudionike je iz Dublina pozdravio predsjednik Donjeg doma irskog Parlamenta Seán Ó Fearghaíl koji je iskazao veliku potporu i pohvalu projektu "Korijeni", istaknuvši važnost ovakvog načina očuvanja jezika i kulture. Naglasio je da hrvatska iseljenička zajednica u Irskoj predstavlja snažan doprinos irskom društvu te da će njihova zemlja i ubuduće podržavati projekte hrvatske zajednice u kojima se njeguje hrvatski jezik, identitet i kultura, a posebno one usmjerene na djecu.

Pozdrave prisutnima iz Širokog Brijega uputio je gradonačelnik Miro Kraljević, izrazivši podršku tog grada projektu "kojim se jačaju spone između hrvatskog naroda diljem svijeta i pruža kontinuirana potpora hrvatskim učiteljima u iseljeništvu u njegovanju hrvatskog identiteta". 

Veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Irskoj Ivan Mašina istaknuo je da će ovakvi projekti, kojima se potiče povezivanje iseljene i domovinske Hrvatske, uvijek imati podršku veleposlanstva. 

Učenici Osnovne škole Blago Zadro iz Borova naselja, Druge osnovne škole Široki Brijeg te Hrvatske škole u Dublinu, nakon međusobnog predstavljanja održali su prezentacije o svojim gradovima i školama koje su bile praćene prigodnim tradicionalnim kulturno-glazbenim sadržajima. 

Sljedeća videokonferencija ove mreže održat će se početkom sljedeće školske godine.

Matica Razgovor s Puljankom Anom Fonović 'Roditelji, govorite sa svojom djecom hrvatski jezik!' Vesna Bailey Vesna Bailey iz Kanade Tema o kojoj se malo priča: Djeca useljenici prolaze kroz vrlo složen proces žongliranja s dva identiteta tijekom svoga školovanja Lutke Luksemburg Na zanimljiv način potaknut interes djece za učenjem hrvatskog jezika u inozemstvu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.