Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Miro Gavran u Beču zatvara Godinu kulture: Austrija – Hrvatska 2017.

Kulturnu godinu 2017. iniciralo je pod geslom „Zajedno u kulturi“  austrijsko ministarstvo za Europu, integraciju i vanjske poslove s hrvatskim Ministarstvom vanjskih i europskih poslova i veleposlanstvom RH u Austriji.
19. prosinca 2017. u 09:19 0 komentara 692 prikaza
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/3

Iako je jučer na svečanosti u hrvatskom veleposlanstvu u Beču službeno zatvorena Godina kulture: Austrija – Hrvatska 2017., praktički će njen kraj biti tek u srijedu 20. prosinca kada će se uručiti prestižna europska nagrada „Alois Mock“ za ovu godinu suvremenom hrvatskom književniku Miri Gavranu u austrijskom ministarstvu za Europu, integraciju i vanjske poslove.

USUSRET BOŽIĆU Ministar Pavić oduševljen hrvatskim Božićnim koncertom u Beču

Kulturnu godinu 2017. iniciralo je pod geslom „Zajedno u kulturi“  austrijsko ministarstvo za Europu, integraciju i vanjske poslove s hrvatskim Ministarstvom vanjskih i europskih poslova i veleposlanstvom RH u Austriji.

„Bilateralni projekt Godina kulture: Austrija – Hrvatska 2017. bio je posebna prilika da se naše dvije zemlje, koje inače imaju dobre i prijateljske odnose, još bolje upoznaju i više kulturno približe“, rekla je hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković u svom uvodnom obraćanju gostima i uzvanicima. Istakla je kako je u fokusu austrijsko-hrvatske kulturne godine bilo žensko stvaralaštvo.

„Ove smo godine samo u Austriji imali 102 različite priredbe i manifestacije koje su dodatno povezale Hrvate i Austrijance, a u Hrvatskoj ih je bilo još veći broj“, dodala je. Kao posebnost istakla je na obje strane sjajno posjećenu  izložbu „Izazov moderne: Zagreb – Beč oko 1900.“, koja je jedina kulturna manifestacija održana u istoj godini u obje države. Prvo u Klovićevim dvorima u Zagrebu, a potom i u bečkom Belvedereu, gdje je otvorena do veljače sljedeće godine.

Dr. Cvjetković također je istaknula kako je velika čast za Hrvatsku da je naš najizvođeniji književnik u inozemstvu dobio nagradu koja nosi ime velikog austrijskog državnika i hrvatskog prijatelja, pokojnog Aloisa Mocka. S austrijske strane mnoštvo pohvala hrvatskom veleposlanstvu u Austriji i veleposlanici dr. Cvjetković, te svima koji su dali svoj doprinos provedbi programa Godine austrijsko-hrvatske kulture uputila je voditeljica Odjela za kulturu u austrijskom Ministarstvu za Europu, integraciju i vanjske poslove, veleposlanica Teresa Indjein.

„Bio je to veliki korak u daljnjem jačanju austrijsko-hrvatske kulturne suradnje, koja je Austriju još intenzivnije približila  Hrvatima i Hrvatsku Austrijancima“, rekla je dr. Indjein. Konstatirala je kako je Austrija blisko i prijateljski povezana s Hrvatskom, koja pripada istom srednjoeuropskom kulturno-umjetničkom miljeu.

Susanne Ranetzky, voditeljica Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu, istaknula je prijateljstvo i povezanost dviju partnerskih zemalja. To je, kako je istaknula, osnova za još intenzivniji rad na zajedničkim projektima, a jedan od njih bila je i uspješna Godina kulture: Austrija-Hrvatska. Dodala je kako je potvrda tome i više od stotinu priredbi kojima su se austrijski umjetnici s različitih kulturnih područja ove godine predstavili Hrvatima i s njima dodatno zbližili. Riječ je o deset područja, koja su obilježile brojne priredbe, a predstavili su ih predsjednik Austrijsko-hrvatskog društva u Beču i zastupnik u austrijskom saveznom Parlamentu Niklaus Berlakovich, koji je govorio o nagradi PAN koju je dobilo ovo Društvo od austrijskog ministarstva vanjskih poslova.  Ana Petrović referirala je o održanim izložbama u sklopu Godine kulture: Austrija-Hrvatska, Sandra Hrašćanec o glazbenim priredbama, Jadranka Klabučar Gros o programima suradnje hrvatskih Udruga u Austriji i Domagoj Marić, nadležan za kulturu u Veleposlanstvu RH u Beču o 22 književne i izdavačke manifestacije. Priredbe gradišćanskih Hrvata predstavio je Davor Frkat.

Domagoj Marić izrazio je zadovoljstvo visokom razinom hrvatske kulturne ponude i velikim odazivom Austrijanaca na hrvatske priredbe. Svi govornici bili su suglasni da je jačanje interkulturalnosti i međukulturne suradnje put u bolje sutra. To je potvrdila i Godina kulture: Austrija-Hrvatska 2017., koja je otvorila nove mogućnosti suradnje dviju država. 

GODINA KULTURE Austrija – Hrvatska 2017. Književna i turističko-gastronomska ponuda Novalje oduševila Bečane Izložba Kramarić „OUTDOOR WALLS“ Izložbeni postav Lene Kramarić očarao Bečane U ČAST VELIKANA HRVATSKE OPERE U Beču otkrivena dvojezična spomen-ploča Ivanu pl. Zajcu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.