USUSRET BOŽIĆU

Ministar Pavić oduševljen hrvatskim Božićnim koncertom u Beču

Foto: Snježana Herek
1/5
19.12.2017.
u 08:00

Predsjednik Hrvatskog centra Jugović zaželio uime gradišćanskih Hrvata svima nazočnima sretan Božić i novu godinu.

„Bilo je apsolutno predivno. Taj spoj hrvatskih tradicionalnih božićnih pjesama, ali i austrijskih, u predivnom prostoru i uz mnoštvo ljudi stvarno je pravi doživljaj“, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Republike Hrvatske Marko Pavić za Večernji list nakon hrvatskog Božićnog koncerta održanog u subotu navečer u bečkom Kursalonu, kojim je završio njegov posjet Beču. 

Zahvalio je Matici hrvatskoj i Hrvatskom centru na sjajnoj organizaciji koncerta. Istaknuo je kako je svrha njegova radnog posjeta Beču izvidjeti mogućnosti suradnje Hrvatske i Austrije u sklopu austrijskih programa za prekvalifikaciju i zapošljavanje.

„Hrvatskoj su Vladi izuzetno važni  kontakti i povezanost sa zajednicom Hrvata u inozemstvu i to ne samo na kulturnom nego i na poslovnom području“, napomenuo je Pavić.

Ministra Pavića i hrvatsku veleposlanicu u Austriji dr. Vesnu Cvjetković uvodno su pozdravili organizatori  koncerta, predsjednica Matica hrvatske u Beču dr. Željka Caparin Vučur i predsjednik Hrvatskog centra Tibor Jugović, zahvalivši hrvatskom ministru na dolasku, a  vlasniku bečkog Kursalona Josipu Šušnjari što im je omogućio održavanje  koncerta.
„Naš koncert danas prvi put osvjetljava Betlehemsko svjetlo mira koje smo dobili od austrijskog radija i televizije ORF. Ponesite svjetlo,  taj simbol Božića, mira i ljubavi u vaše domove i obitelji“, rekla je Caparin Vučur.

Predsjednik Hrvatskog centra Jugović zaželio je uime gradišćanskih Hrvata svima nazočnima sretan Božić i novu godinu. Pozvao ih je u Centar da potpišu Minority SafePack, inicijativu europskih narodnih manjina te da dođu na Hrvatski bal koji će se održati 20. siječnja 2018. u Beču.

Na koncertu su nastupili Mješoviti zbor gradišćanskih i ostalih austrijskih Hrvata „Otvorena srca“, bečki Simfonijski orkestar „Ton der Jugend“, mladi ruski virtuoz na violini Yuri Revich koji svira na Stradivarijevoj violini i splitska mezzosopranistica Evya Doris Maye, pod ravnanjem mladog Splićana Giuseppea Terzea.

Na programu su bile poznate  hrvatske i austrijske adventske i božićne pjesme te svjetski božićni evergrini kojima su Zbor, simfoničari i solisti oduševili nazočne, njih oko 700 u prepunoj dvorani Johanna Straussa u Kursalonu. Publika je izvođače nagradila burnim i dugotrajnim pljeskom.

Nakon koncerta, na prigodnom prijamu svi nazočni imali su priliku kušati izvrsna gradišćanska vina i delicije iz Hrvatske.
„Sretan sam da je naš 10. jubilarni Božićni koncert došlo  čuti tako mnogo Hrvata i njihovih austrijskih prijatelja“, rekao je dirigent zbora "Otvorena srca" Terze.

Vlasnik Kursalona Šušnjara rekao je kako mu je veliko zadovoljstvo pomagati  hrvatske udruge u Beču u njihovim projektima očuvanja materinskog jezika, kulture i tradicije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije