Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Književna i turističko-gastronomska ponuda Novalje oduševila Bečane

Publiku je posebno očarao autoričin mističan odnos prema tom otočnom kraju i  jedinstvene umjetničke impresije koje nastaju u njenim dugim šetnjama i obilascima većinom zabačenih i turistima nedostupnih mjesta
14. prosinca 2017. u 13:49 0 komentara 980 prikaza
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/6

U sklopu Godine kulture Austrija – Hrvatska 2017., u hrvatskom veleposlanstvu u Beču održana je „Novaljska večer“. U sjajnoj promociji književnih, turističko-gastronomskih i enoloških potencijala drugog po veličini grada na otoku Pagu sudjelovali su višestruko nagrađivana hrvatska književnica i fotografkinja Andriana Škunca, gradonačelnik Novalje Ante Dabo, vlasnik hotela i vinskog podruma „Boškinac“ Boris Šuljić i Mario Bernatović, šef bečkog restorana „Kussmaul“.

Goste je uvodno pozdravio gradonačelnik Dabo istaknuvši kako mu je čast da ima priliku upravo u Godini kulture Austrija – Hrvatska 2017. predstaviti u Beču svoj grad i najpoznatiju novaljsku pjesnikinju Andrianu Škuncu. Promociji su, između ostalih, bili nazočni hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković, njen zamjenik Branimir Lončar i direktor podružnice Hrvatske turističke zajednice u Beču Ranko Vlatković.  

Promociju je otvorila književnica Škunca, predstavivši Bečanima svoj bogati pjesnički opus: devet zbirki pjesama objavljenih na hrvatskom i stranim jezicima, monografiju o lunjskim maslinicima i vlastitu antologiju hrvatskog pjesništva. Posebno mjesto u promociji ostavila je za zbirku  „Novaljski svjetlopis“,  koja  sadrži pjesme u prozi, a objavljena je 1999. godine u Zagrebu. Nju je dvojezično predstavila brojnim, okupljenim Bečanima, čitajući svoje jedinstvene Novaljom i otokom Pagom nadahnute pjesme u prozi na hrvatskom jeziku, dok ih je na njemačkom čitao Domagoj Marić, nadležan za kulturu u veleposlanstvu RH u Beču. Prepjeve na njemački jezik potpisuje Matthias Jacob.

Publiku je posebno očarao autoričin mističan odnos prema tom otočnom kraju i  jedinstvene umjetničke impresije koje nastaju u njenim dugim šetnjama i obilascima većinom zabačenih i turistima nedostupnih mjesta, gdje pronalazi, kako je rekla, vlastiti mir i pjesničko-fotografsku inspiraciju. Inspiraciju koju pretače u svoja umjetnička djela, nudeći čitateljima njima nepoznati, iskonski otok Pag u riječi i slici. Posebno mjesto u stvaralačkom opusu Andriane Škunce, koja živi i stvara u Novalji i Zagrebu, zauzimaju lunske masline i maslinici koje je opjevala u svojoj monografiji „Sveta zemlja lunskih maslina“.  Što za pjesnikinju znači otok Pag, govore njene poruke izrečene u Beču: „Otok Pag nevidljiva je ruka kojom pišem“ i „Otok Pag otok je kontinenata, otok cijeloga svijeta“.

U nastavku večeri  vlasnik hotela i vinarije „Boškinac“ Boris Šuljić predstavio je Austrijancima, inače vjernim hrvatskim turističkim gostima, prvorazrednu novaljsku hotelijersku i enološku ponudu. U sjajno organiziranoj turističko-gastronomskoj promociji  svi nazočni imali su se prilike na licu mjesta uvjeriti u veličanstvene okuse, mirise i boje ponuđenih hrvatskih kulinarskih specijaliteta i vina. Vinsku ponudu krasila su vrhunska  vina Boškinac bijelo, Ocu, Prošek, Boškinčić i Gegić.

Kulinarsku ponudu svog  bečkog restorana i hrvatske delicije koje oduševljavaju ne samo stanovnike austrijskog glavnog grada nego i njihove brojne strane goste predstavio je Mario Bernatović. Oko njega i njegove priručne kuhinje u veleposlanstvu stalno je stajalo mnoštvo oduševljenih  gostiju kako bi kušali specijalitete koje je im je nudio sa svojim teamom. Glazbeni okvir promociji dali su Dario Grašo (gitara)  i Branko Barbir (mandolina) iz klape „Sol“.


 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.