BEČ

Ministar Horvat na bečkom Opernballu s visokim europskim dužnosnicima

Foto: Snježana Herak
1/2
VL
Autor
Snježana Herak
20.02.2020.
u 22:48

Ministar Darko Horvat u petak će posjetiti specijalizirani sajam građevinarstva i energetike u Beču i susresti se s hrvatskim izlagačima.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske Darko Horvat počasni je gost svoje austrijske kolegice, ministrice digitalizacije i gospodarstva Margarete Schramböck na ovogodišnjem balu u Bečkoj državnoj operi (Opernball), koji se održava večeras u Beču.

Bečki bal balova tradicionalno okuplja austrijski državni vrh, uglednike iz političkog, gospodarskog i kulturnog života Austrije i njihove goste iz inozemstva. Održava se pod pokroviteljstvom austrijskog predsjednika Alexandera Van der Bellena.

Uoči početka Opernballa ministar Horvat za Večernji list rekao je kako je vrlo često bio gost u Beču, ali da je prvi put na balu u Bečkoj državnoj operi  zahvaljujući pozivu austrijske ministrice Schramböck, a vezano uz hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije. Rekao je kako ju je pozvao da posjeti Hrvatsku.

Austrijsko-hrvatske odnose ocijenio je izuzetno dobrima, uz opasku da ima prostora za njihovo daljnje unapređenje.  

„Austrija je jedan od najvećih stranih ulagača u Hrvatsku. Siguran sam da će međutrgovinska razmjena Hrvatske s Austrijom i u 2020. rasti i onda će premašiti iznos od dvije milijarde eura“, dodao je.

Osim sa svojom austrijskom kolegicom Schramböck, ministar Horvat bit će, kako je rekao, i  u društvu s potpredsjednikom Europske komisije i povjerenikom za promicanje europskog načina života Margaritisom Shinasom, njemačkom ministricom digitalizacije Dorotheom Bär, makedonskom potpredsjednicom vlade i drugim političkim i gospodarskim uglednicima iz Austrije i Europe. 

„Večeras nisam samo gost austrijske ministrice na jednom od najznačajnijih kulturnih događaja u Austriji nego ću imati priliku i  na radnoj večeri razmijeniti iskustva s njom i vidjeti koji su u ovom trenutku ključni prioriteti Austrije i na koji način Austrija želi dati svoj doprinos u realizaciji ciljeva postavljenih kroz Zeleni plan u segmentu sinkronizacije industrijskih strategija, odnosno prvo prezentacije i verifikacije industrijske strategije Europe, pa nakon toga sinkronizacije nacionalnih strategija s tim krovnim dokumentom Europske unije“, rekao je hrvatski ministar dodavši:

„Također završavamo dokument uz pomoć kojega želimo usmjeriti digitalnu transformaciju gospodarstva prema klimatski neutralnim gospodarstvima, što planiramo postići do 2050. godine, a još ambiciozniji cilj ima austrijska Vlada koja to želi postići 2040.“

Između ostalog, istaknuo je i važnost umjetne inteligencije kao dijela procesa digitalizacije te novog strateškog dokumenta na razini Europe, koji će, kako je rekao, postaviti nove temelje razvoja malih i srednjih trgovačkih društava.

„Jedno od prioritetnih područja u segmentu gospodarstva bit će i analiza postojećeg europskog zakonodavstva i određenim uhodanim europskim priznatim metodama mjerenje opterećenja za poduzetnički sektor, a nakon toga sinkronizacija i prijedlog djelomičnog ukidanja zakonodavnog okvira, kako bi se omogućilo kroz jednostavnije i fleksibilnije gospodarstvo što prije doći do postavljenih ciljeva 2030., 2040., 2050. u transformaciji gospodarstva prema klimatski neutralnom gospodarstvu“, napomenuo je.

Ministar Horvat istaknuo je kako će na radnom ručku imati priliku razgovarati s europskim povjerenikom, a za istim stolom će biti i njemačka ministrica za digitalizaciju i potpredsjednica makedonske Vlade i da će tema, između ostalog biti, hrvatski prioritet br. 1 – Europa koja raste i razvija se, a u sklopu nje i ključna zadaća transformacije industrije.

„Prije svega važno je na razini Unije stvoriti zajedničku industrijsku politiku i strategiju“, rekao je.

Napomenuo je kako je „izuzetno važno da se povežemo s našim europskim susjedima“ želimo li iskoristiti prilike koje nudi globalno gospodarstvo.

Ministar Horvat istaknuo je povijesnu važnost hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, napomenuvši kako je to „novi moment kojega u ovom trenutku možda i nismo svjesni“.

Osvrnuo se je i na ulogu i doprinos hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u šestomjesečnom razdoblju, posebno značajnom za Hrvatsku.

"Predsjednik Vlade Plenković uspio je postići veliki uspjeh u segmentu kohezijske politike i ispregovarati možda ne ono što je bilo željeno, ali dobiti osjetno povećanje proračunskih sredstava na razini Europe za vrstu projekata koji su u ovom trenutku Hrvatskoj izuzetno važni“, napomenuo je. 

Na kraju je istaknuo primjere dobre suradnje s brojnim austrijskim tvrtkama, osvrnuvši se posebno na nedavnu investiciju FACC-a u Jakovlju „tešku“ oko 350 milijuna kuna, koja će omogućiti 200 novih radnih mjesta. 

Ministar Darko Horvat u petak će posjetiti specijalizirani sajam građevinarstva i energetike u Beču i susresti se s hrvatskim izlagačima.
  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije