Moja Hrvatska
Naslovnica Priče

Čakovečki Pinklec „Bremenskim sviračima“ oduševio bečke mališane

Glumac „Pinkleca“ Davor Dokleja rekao je za Večernji list kako je ovo prvo gostovanje ove kazališne družine u Austriji s ovom predstavom koja je na repertoaru već pet godina.
31. siječnja 2020. u 11:16 0 komentara 87 prikaza
Predstava
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/3

Potvrda stalnog i sustavnog zalaganja Hrvatskog centra gradišćanskih Hrvata u Beču za njegovanje i očuvanje hrvatskog jezika i kulture bio je i nastup Kazališne družine „Pinklec“ iz Čakovca s dramsko-glazbenom predstavom za djecu i odrasle „Bremenski svirači“ redatelja Romana Bogdana, održane u četvrtak poslijepodne u dupkom punoj dvorani ovog Centra u središtu austrijskog glavnog grada.

Mato Ružić BALSKA TRADICIJA Ružić: Dođite i uživajte s nama na 29. hrvatskom balu AHZ-a u Beču

Ovu, posebno za iseljene Hrvate zanimljivu priču braće Grimm o četiri životinje koje „trbuhom za kruhom“ odlaze u svijet, šaljivim tekstovima popraćenim glazbom sjajno su mališanima predstavili glumci „Pinkleca“, Karolina Horvat, Davor Dokleja, Igor Baksa i Bruno Kontrec, koji djeluju pri Centru za kulturu Čakovca kao profesionalna Kazališna družina.

Goste iz Čakovca uvodno je pozdravila Čakovčanka s bečkom adresom Jelena Tyran koja je bila glavna poveznica  za ovaj projekt između Hrvatskog centra u kojem djeluje i Čakovčana.

„Ovo je projekt za koji smo dobili potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji nam je djelomično i  financijski pomogao s obzirom na to da je riječ o profesionalnom kazalištu“, rekla je Tyran, zahvalivši gostima na odazivu. Istaknula je kako je predstava imala za cilj, između ostalog, male Bečane „upoznati s bogatstvom hrvatskog jezika i njegovih narječja“. Svoju suradnju s gradišćanskim Hrvatima ocijenila je odličnom i izuzetno zanimljivom, a s njima je, kako je rekla, već 17 godina u kontaktu i bavi se od svog studija etnologije i kroatistike.

grad Beč VELIKA INOVACIJA Ne voze li Bečani automobil dva tjedna, nagrade ih besplatnim žetonom za kulturni događaj

Glumac „Pinkleca“ Davor Dokleja rekao je za Večernji list kako je ovo prvo gostovanje ove kazališne družine u Austriji s ovom predstavom koja je na repertoaru već pet godina.

„Važno nam je i izvan granica naše zemlje predstaviti bogatstvo hrvatskog jezika i dijalekata, a djeca u ovoj priči braće Grimm, koju izvodimo u obliku malog mjuzikla, upravo kroz likove četiriju životinja upoznaju naše kajkavsko, štokavsko, dalmatinsko i romsko narječje.“, dodao je. Istaknuo je kako je Kazališna družina „Pinklec“ već dugo na hrvatskoj dramskoj sceni i da je prije tri godine svečano proslavila 30. obljetnicu svoga postojanja i djelovanja.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.