PREDSTAVLJANJE

Veleposlanik Glunčić austrijskim Hrvatima: 'Nađite ono što nas povezuje, a ne ono što nas dijeli'

Foto: Snježana Herek
1/6
19.02.2020.
u 15:31

U utorak navečer održano je predstavljanje u Veleposlanstvu RH u Beču. Novi hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić obratio se predstavnicima hrvatskih i gradišćanskohrvatskih udruga i zajednica.

„Nađite ono što nas povezuje, a ne ono što nas dijeli“, poručio je novi hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić predstavnicima hrvatskih i gradišćanskohrvatskih udruga i zajednica u ovoj nam prijateljskoj alpskoj zemlji, na međusobnom upoznavanju održanom u utorak navečer u Veleposlanstvu RH u Beču dodavši: „Radite na jačanju zajedništva i ne zaboravite da nas Austrijanci gledaju“. Simbolične riječi za sve one koji kormilare u nekom drugom smjeru.

U svom nastupnom govoru pred oko stotinjak predstavnika hrvatske i gradišćanskohrvatske zajednice iz svih dijelova Austrije, koji su došli iz prve ruke čuti što im ima poručiti novi hrvatski veleposlanik, Glunčić se je prvotno svima srdačno zahvalio na dolasku i velikom odazivu. Posebno je pozdravio voditelja Hrvatske katoličke misije u Beču fra Josipa Korena i njegovu pratnju. 

„I ja sam Hrvat rođen u iseljeništvu“, rekao je. Ukratko iznijevši kako je rođen u Njemačkoj i ostale pojedinosti iz svog životopisa naglasio je da je „izuzetno ponosan na svoje roditelje“. Napomenuo je da je studirao teologiju i da mu je „poveznica s Katoličkom crkvom, ali i židovskim narodom važna“.

„Zadaća diplomacije je da vam nudimo platformu da se međusobno upoznajete, surađujete i umrežavate se, stvarajući tako još jaču vezu Hrvata i gradišćanskih Hrvata s Domovinom“, rekao je hrvatski veleposlanik. Dodao je kako gradišćanski Hrvati imaju austrijske putovnice, ali kako su kao hrvatska zajednica „opstali već 500 godina u Austriji i nisu izgubili poveznicu s Domovinom“.

Glunčić je također predstavnicima udruga skrenuo pozornost na moguće vidove suradnje s Veleposlanstvom, kojoj se, kako je istako, „jako veseli“.

„Vi ste udruge civilnog društva i od nas nećete dobivati odobrenja za vaše aktivnosti i projekte nego samostalno raditi. Mi vam možemo biti podrška, pokrovitelji, ali ne i suorganizatori“, pojasnio je hrvatski veleposlanik istaknuvši kako mu je „velika čast“ obnašati veleposlaničku dužnost u prijateljskoj nam Austriji.

Potom je uslijedilo osobno predstavljanje predstavnika hrvatskih udruga i pojedinaca iz hrvatske zajednice u ovoj zemlji.

Uvodno je nazočni skup pozdravio zamjenik veleposlanika Branimir Lončar u nazočnosti opunomoćenog ministra u Veleposlanstvu RH u Austriji Silvia Kusa te ostalog diplomatskog osoblja.

Nakon upoznavanja razgovor je nastavljen u ugodnoj atmosferi na prigodnom domjenku.

GALERIJA Susret veleposlanika Glunčića s hrvatskim udrugama

1/6

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije