Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Enes Kišević oduševio svojim stihovima brojnu publiku Hrvatskog centra u Beču

Druženje s Kiševićem u Beču oduševilo je sve nazočne, i velike i male. U prvom dijelu programa pjesnik je čitao svoje impresivne stihove djeci, a u drugom su dijelu programa djeca imala priliku razgovarati s pjesnikom koji je, kako nam je rekla Adrijana Markon Jurčić, priznao da je pritom imao tremu  jer su djeca „najiskreniji kritičari“.
12. veljače 2020. u 12:17 0 komentara 86 prikaza
Foto: arhiv udruge Obzor
Pogledajte galeriju 1/4

Hrvatski centar gradišćanskih Hrvata u Beču ponovno je okupio brojnu djecu, roditelje, djedove i bake koji su došli na susret s Enesom Kiševićem, jednim od najboljih i najomiljenijih suvremenih hrvatskih pjesnika i dramskih umjetnika. 

Matica hrvatska za Ruhrsko područje obilježila je u Bochumu 28. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske Matica hrvatska za Ruhrsko područje U Bochumu obilježena 28. obljetnica međunarodnog priznanja RH

„Enes Kišević nije pjesnik za djecu ili pjesnik za odrasle. On je jednostavno pjesnik za svakoga, on je uvijek iskren, ne podilazi publici, ali s njom toplo i ljudski komunicira. Kada smo u suradnji s Hrvatskim centrom i udrugom Riječ-boja-ton iz Beča dogovorili gostovanje Enesa Kiševića, shvatili smo da se koncept naše udruge i Hrvatskog centra u radu s djecom i mladima počeo razvijati onako kako smo od početka željeli, a to je osigurati našoj djeci uz nastavu hrvatskoga jezika i kvalitetne kulturne sadržaje koji će ih pridobiti da zavole hrvatsku pisanu riječ“, rekla je za Večernji list  Adrijana Markon Jurčić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti i predsjednica Udruge za poticanje kreativnog razvoja „Obzor“, koja sa svojim stručnim suradnicama Ines Krizmanić i Maidom Arslanagić vodi Kreativne radionice hrvatskog jezika i kulture za djecu i mlade u Hrvatskom centru u Beču.

1 / 4

Markon Jurčić ispričala  je kako je Enes Kišević gostovao i u njenoj školi u Zagrebu kada je bila mala i da joj je taj susret ostao u doživotnom sjećanju, kao i mnogim nazočnim roditeljima koji su kasnije potvrdili da je Enes svoje stihove čitao  i u njihovim školama.

PO TEKSTU MIRE GAVRANA 'Traži se novi suprug' u Beču

„Stoga se nadam da će i našu djecu ovaj susret pozitivno oblikovati i pokazati im da se u poeziji može uživati od malih nogu“, dodala je predsjednica „Obzora“.

Druženje s Kiševićem u Beču oduševio je sve nazočne, i velike i male. U prvom dijelu programa pjesnik je čitao svoje impresivne stihove djeci, a u drugom su dijelu programa djeca imala priliku razgovarati s pjesnikom koji je, kako nam je rekla Adrijana Markon Jurčić, priznao da je pritom imao tremu, jer su djeca „najiskreniji kritičari“.

Dugotrajan i buran pljesak najbolja su potvrda zahvalnosti nazočne publike Kiševiću na „iskrenim, vedrim i toplim stihovima“.

Na kraju svog sjajnog nastupa Enes Kišević darovao je nekoliko svojih pjesničkih zbirki za djecu biblioteci Franjo Rotter u Hrvatskom centru, misleći pritom i na sve nastavnice koje ondje djecu i mlade nizom tečajeva i kreativnih radionica podučavaju standardnom i gradišćanskohrvatskom jeziku i kojima su materijali za rad s djecom uvijek dobrodošli.

prijavite se Otvorene su prijave za programe učenja hrvatskoga jezika

Tko je zapravo Enes Kišević  kojeg obožavaju i veliki i mali u domovini i izvan nje slikovito govori, između ostalog, i njegova pjesma „Velik kao dijete“, kojom je započeo čitanje svojih stihova u Beču. 

VELIK KAO DIJETE
 
Znaš li što ću ja postati
kada odrastem,
za tvoju ljepotu svijete?

Ja kada odrastem
jako veliki,
ja ću postati dijete.

Najljepše je kad odrasteš,
a ostaneš dječji stvor,
pa svi misle da si velik
zato što si profesor.

Što si doktor od imena,
stručnjak za rakete-
a ne znaju da si velik
zato što si dijete.

Možeš biti pilot, rudar...
slavni pisac knjiga -
djetetu je svaki pos'o
lagan kao igra.

Ma nosio ja u glavi
i sve fakultete,
kad odrastem jako velik,
ja ću ostat' dijete. 
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.