Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Ministar Horvat posjetio Međunarodni sajam graditeljstva

Najavio je i dolazak u Beč na predstavljanje strategije digitalne transformacije Austrije.
21. veljače 2020. u 18:30 0 komentara 65 prikaza
Ministar Darko Horvat posjetio Bečki sajam graditeljstva
Foto: Snježena Herek
Pogledajte galeriju 1/6

I dok su se u petak prijepodne još mnogi domaći i inozemni gosti i uzvanici odmarali od u četvrtak navečer u Bečkoj državnoj operi održanog 64. tradicionalnog bala, hrvatski ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, koji je bio gost austrijske kolegice Margarete Schramböck na ovom prestižnom austrijskom kulturno-političkom događaju, požurio je u posjetu Međunarodnom specijaliziranom sajmu graditeljstva i energije u Beču, na kojem između 500 izlagača izlaže i hrvatska tvrtka Grad-Export Petra Šimića iz Vinkovaca.

Gradilište Zatvaranje pogona Gubi li njemačko gospodarstvo tlo pod nogama?

Kako je rekla direktorica menadžmenta Reed Messe Wien GmbH Barbara Leithner, koja je kroz sajamski prostor provela hrvatsko izaslanstvo na čelu s ministrom Horvatom, a u kojem je bio i hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić i opunomoćeni ministar Silvio Kus, na ovoj sajamskoj priredbi koja traje od 20. do 23. veljače očekuje se oko 40 tisuća posjetitelja.

Nakon razgledavanja štanda vinkovačke tvrtke Grad-Eport i impresivnih uzoraka gotovih ulaznih vrata s ugrađenim specijalnim dekorativnim panelima, koje ova zapadnoeuropski usmjerena tvrtka proizvodi u Hrvatskoj, ministar Horvat je dao i kratak osvrt na teme o kojima je četvrtak na radnom ručku razgovarao austrijskom ministricom Schramböck.

„Pozvani smo učestvovati na događaju koji ministrica priprema, a vezan je uz segment digitalne transformacije gospodarstva. Kako Hrvatska radi strategiju digitalne transformacije, a radi to i Austrija, oni će 1. i 2. travnja napraviti prezentaciju te strategije, na koju sam potvrdio svoj dolazak“, rekao je hrvatskim novinarima ministar Horvat dodavši: „Imaju vrlo interesantnu priču i Austrija je jedna od rijetkih zemalja koja ima izlaznu strategiju. Oni već dvije godine imaju dokument koji su osmislili i organizirano metodološki pristupaju izvoznoj politici i točno znaju što mogu izvoziti, koje su im ciljne destinacije i u koje industrije investiraju kako bi im taj izvoz sukcesivno rastao. Taj je problem u Hrvatskoj, još neistražen. Dakle, bez obzira što u ovom trenutku imamo povećanje izvoza za 6 posto nemamo sistematičan pristup izvozu i ne znamo koji su to izvozni potencijali Hrvatske te naša ciljana tržišta. Mi bi rado da izvozimo tržišne viškove, a ne najkvalitetniji proizvod, koji bi i u Hrvatskoj mogli prodati. To nam je u ovom trenutku naše izvozne politike, rekao bi, rak rana“.

Gradnja Beč Austrijska ulaganja značajna za hrvatsko gospodarstvo

Ministar hrvatskog gospodarstva, poduzetništva i obrta je posebno naglasio kako se u rješavanje tog problema treba uključiti i Obrtnička i Gospodarska komora i Udruga poslodavaca. „Mi smo našu strategiju pametne specijalizacije s 26, suzili na pet područja i želimo da tih pet područja slijedećih godina potaknemo jačim investicijama“, pojasnio je. Napomenuo j kako sve to skupa mora doprinijeti realizaciji četiri ključna cilja: rastu industrijske proizvodnje, rastu investicija u istraživanje i razvoj, većoj i jačoj inovativnoj mreži i kumulativno povećanju izvoza.

„Austrijanci imaju sličnu filozofiju kao i mi, ali rade puno brže i to je njihova najveća komparativna prednost“, konstatirao je hrvatski ministar. Kao najveću zamjerku austrijskih poduzetnika koji posluju u Hrvatskoj naveo je administrativne prepreke, koje se, kako je rekao, bržom digitalizacijom procesa na lokalnoj i državnoj razini moraju što je moguće brže otkloniti.

„Mi u ožujku idemo na Vladu s paketom Akcijskih planova: 4. Akcijskim planom za uklanjanje administrativnih barijera, 2. Akcijskim planom za liberalizaciju tržišta usluga i prijedlogom 1. Akcijskog plana za ukidanje djela neporeznih davanja, kojima Hrvatska obiluje“, najavio je ministar Horvat. Izuzetno važnim je istakao sustav dualnog obrazovanja u Hrvatskoj i aktivno učešće poduzetnika u smišljenom stvaranju radne snage.

Marija Pejčinović Burić Beč Austrija kao drugi najveći strani ulagač u hrvatsko gospodarstvo

„Osigurali smo 250 milijuna kuna za stipendijske naknade i naknade poduzetnicima koji plaćaju učenike na praksi i mentora koji ih uči stjecanju praktičkih znanja. Osim toga gradimo 25 Centara izvrsnost, koje u Austriji i Njemačkoj nazivaju cehovima,i gdje srednje strukovne škole pretvaramo u takove Centre i investiramo preko milijardu i 300 milijuna kuna u njihovo opremanje.

Dakle, dobra prilika mladim ljudima da nakon školovanju imaju osigurano radno mjesto i ostanu u Hrvatskoj“, rekao je ministar Horvat, pohvalivši vinkovačku tvrtku Grad-Export, koja već treću godinu uspješno sudjeluje u tom projektu.

Vlasnik tvrtke Grad-Export Petar Šimić, zahvalivši ministru Horvatu na dolasku i potpori rekao je novinarima kako je tvrtka osnovana u Vinkovcima 1992. godine, da ima 193 zaposlenika prosječne starosti između 26 i 27 godina te da gotovo 90 posto svoje proizvodnje izvozi u EU i 31 država svijeta.

„Proizvodnja i punjenje PVC i aluminijskih ulaznih vrata i dekorativnih panela kao poluproizvoda za ta ulazna vrata postavljena je na prostoru od oko 45 tisuća kvadratnih metara i iznimno sam ponosan da smo investirali u napredne tehnologije. Jedni smo od rijetkih koji imamo robotsku liniju za ekološki prihvatljivu plastifikaciju aluminija“, napomenuo je Šimić.

Gradilište Pravila za starije od 45 godina Njemački institut za gospodarstvo: Najveći broj došljaka s Balkana ima srednje kvalifikacije

Posebno je istakao važnost sinergije Državne uprave i poduzetnika u ostvarenju uspješnih gospodarskih postignuća koja, kako je rekao, ne samo da generiraju gospodarski rast, nego i nova i dobro plaćena radna mjesta, primamljiva mladim ljudima, koji žele ostati u svojoj zemlji, ako im se stvore povoljni uvjeti.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.