Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Njemački institut za gospodarstvo: Najveći broj došljaka s Balkana ima srednje kvalifikacije

Važno je i dobro poznavanje njemačkog jezika: u nekim područjima je dovoljno znati osnove jezika, za zapošljavanje je potrebna razina B1, a za mjesto u obrazovanju B2
26. kolovoza 2019. u 11:21 0 komentara 463 prikaza
Gradilište
Foto: Josip Maljak/PIXSELL

U Njemačkoj je tijekom 2018. godine podneseno ukupno 50 514 zahtjeva za priznanje inozemnih diploma o stručnoj kvalifikaciji. Najviše njih iz Sirije – 6498, na drugom mjestu je Bosna i Hercegovina s 4392, a na trećem – Srbija s 3291 zahtjevom, piše Deutsche Welle.

Član njemačkog parlamenta 'U Njemačku su pretežito došli stariji radnici pa postoji opasnost da nam padnu na teret'

Tako na listi prednjače zemlje koje su izvan Europske unije. Slijede Poljska i Rumunjska, potom ponovno zemlja izvan EU-a – Filipini, a poslije Ukrajine, Albanije i Rusije dolazi Hrvatska s 1251 zahtjevom.

I dalje dug put do vize

Iako njemačko Ministarstvo vanjskih poslova smatra da je olakšan postupak stjecanja boravišne dozvole u Njemačkoj za ljude sa Zapadnog Balkana, procedura oko izdavanja vize i dalje nije kratka. Svaki kandidat svoj zahtjev za vizu sa svim potrebnim dokumentima i potvrdom poslodavca mora da podnijeti u njemačkom predstavništvu u svojoj zemlji. Dokumenti se potom provjeravaju i to može potrajati – bez obzira na to što već gotovo dvije godine nije potrebna preliminarna suglasnost njemačke Agencije za rad.

Posebno je kada su u pitanju fakultetske diplome potrebno voditi računa o razlici između "nošenja akademske titule" i potpunog priznanja diplome. Priznanje diplome podrazumijeva da se ona tretira jednako kao diploma njemačkog sveučilišta i to nije laka procedura posebno kada je riječ o društvenim znanostima.

Gradilište Tržište rada Radnici s Balkana u Njemačkoj najviše rade kao građevinari, ugostitelji i medicinari

"Nošenje akademske titule" je, pak, moguće, tako što se pokraj naziva titule u zagradi obavezno ispisuje ime grada gdje je sjedište dotičnog sveučilišta. To znači da nije potrebno izjednačavanje razine akademskog znanja, ali i da njemačka država ne odgovara za kvalitetu diplome; na poslodavcima je da odluče hoće li i pod kojim uvjetima zaposliti takve stručnjake (npr. ako se radi o liječnicima).

Pravila za starije od 45 godina

Prema informacijama Njemačkog instituta za gospodarstvo najveći broj došljaka s Balkana ima srednje kvalifikacije, dakle nema diplomu visoke škole, nego je uglavnom riječ o diplomama neke zanatske škole.

Važno je i dobro poznavanje njemačkog jezika: u nekim područjima je dovoljno znati osnove jezika, za zapošljavanje je potrebna razina B1, a za mjesto u obrazovanju B2.

Svaki deseti liječnik odlazi Liječnica usporedila njemački i crnogorski zdravstveni sustav

Stariji od 45 godina će još u svojoj domovini morati dokazati da su dovoljno uplaćivali u mirovinsko osiguranje. To je jedna mogućnost. Druga je da na novom radnom mjestu u Njemačkoj zarađuju najmanje 3600 eura bruto. Pozadina ove mjere je da se zbog novog zakona o useljavanju ne dogodi da stariji od 45 godina dolaze u Njemačku i već poslije nekoliko godina padnu na teret njemačkog socijalnog sustava.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.