Beč

Austrija kao drugi najveći strani ulagač u hrvatsko gospodarstvo

Marija Pejčinović Burić
Foto: Savezno ministarstvo za Europu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije
1/3
05.06.2017.
u 09:13

Državna tajnica za europske poslove MVEP-a istaknula je da Hrvatska i dalje radi na privlačenju austrijskih ulaganja te na promociji izvoza

Državna tajnica za europske poslove Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Marija Pejčinović-Burić sastala se u Beču s glavnim tajnikom austrijskog Ministarstva za Europu, integraciju i vanjske poslove Michaelom Linhartom.

"Zaključili smo, iako su bilateralni odnosi između naših dviju zemalja, kako politički tako i gospodarski gledano tradicionalno izvrsni, da ih trebamo i dalje unapređivati", rekla je Pejčinović-Burić, dodavši: "Složili smo se da Hrvatska i Austrija imaju još mnogo potencijala u smislu razvijanja bilateralnih odnosa, posebno na području gospodarske razmjene, ali i unutar Europske unije".

Državna tajnica za europske poslove MVEP-a istaknula je da Hrvatska i dalje radi na privlačenju austrijskih ulaganja te na promociji izvoza.

Na upit o kojim je još temama, između ostalog, bilo riječi, naša sugovornica spomenula je potporu Hrvatske i Austrije zemljama jugoistočne Europe na njihovu europskom putu.

"Ove godine s Hrvatskom, najmlađom članicom Europske unije, slavimo 25. obljetnicu njezina međunarodnog priznanja", naglasio je glavni tajnik austrijskog Ministarstva za Europu integraciju i vanjske poslove Michael Linhart.

"U Hrvatskoj posluje više od 700 austrijskih tvrtki, a Austrija je drugi najveći strani ulagač u hrvatsko gospodarstvo", dodao je.

Potvrdio je kako je na sastanku sa svojom hrvatskom kolegicom dogovorio "područja i mogućnosti identifikacije, gdje se austrijsko-hrvatski gospodarski odnosi mogu dalje intenzivirati".

Spomenuo je obnovljive izvore energije, zaštitu okoliša, obrazovanje...

"Složili smo se da u sklopu Europske unije imamo mnoge zajedničke interese i izazove i da ćemo se oko njih jače dogovarati kako bismo bili još glasniji", istaknuo je naš sugovornik.

Vezano uz zatvaranje tzv. balkanske rute, priznao je da je "Hrvatska bila izuzetno važan partner i Austrija joj je jako zahvalna na naporima koje je uložila u rješenje tog problema".

Komentara 3

AN
anticenzura
14:50 05.06.2017.

Austrija je drugi po redu najveci izrabljivac hrvatskog gospodarstva, a kontam je Njemacka prvi. Austrija ima preko 700 svojih poduzeca u Hrvatoj, i preko 500 u Srbiji i po citavoj regiji. Koristi nase resurse, nasu jeftinu radnu snagu i jeftine poreze i iznosi miliarde eura iz nase zemlje. Nijemci, Austrijanci i Turci su opljackali do gole kosti narode na tim prostorima, iznose na tone kapitala iz tih drzava, i sve to ne bi bilo lopovski nastrojeno, da i te zemlje imaju toliko poduzeca u njihovim zemljama. A obzirom da to tako nije, znaci da oni samo pljackaju tudje zemlje i narode i iznose novce iz njihovih zemalja. Sto Austrijanci ne dodju ovdje u Svicarsku otvarati svoja poduzeca? Ne dolaze zato sto ovdje moraju izgraditi svoje tvrtke iz temelja, a ne krasti narodu domace tvrtke, i zato sto moraju dati placu radnicima od 4'000 franaka minimalca i platiti masno porez drzavi. Ta EU-ropska unija je napravljena samo zato obogati jos vise bogate i da osiromasi joj vise sirotinju.

DU
Deleted user
15:27 05.06.2017.

Austrougarska je bila nekad preteca EU. Cinjenica je da se razvijene zemlje (mislim na zemlje kod kojih postoji visak kapitala) zele siriti u podrucjima slicnim Hrvatskoj. To je, zeljeli mi to ili ne, normalno za kapitalizam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije