Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Manji porezi u Njemačkoj? Može! Ali prvo vjenčanje...

U gradskoj upravi ovakva vjenčanja zabilježena su i tijekom (proteklog) radnog tjedna kada je održano jedno sklapanje braka, a protekle subote bio je to njihov svojevrstan rekord čemu, očito, pridonosi i vrijeme godišnjih odmora
21. kolovoza 2018. u 10:07 0 komentara 1241 prikaza
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Poput nekih prošlih vremena, kada je uz crkveno vjenčanje obvezno slijedilo i ono pred matičarom, prošlog su se subotnjeg popodneva u Maloj vijećnici Grada Đakova izmjenjivala vjenčanja jednog mladog para za drugim. Kao na pokretnoj traci, što bi se "tvorničkim" rječnikom reklo, piše Glas Slavonije.

Stroža kontrola Za petero djece u Njemačkoj čak 1038 eura mjesečno

Naime, samo prošle subote, počevši od 18 sati, u Maloj su vijećnici održana čak četiri vjenčanja, što neveliko Đakovo ne pamti već dugi niz godina, a riječ je o mladim parovima iz Đakova i Đakovštine koji su novi život i (bolji, bolje plaćeni) posao potražili u inozemstvu, najčešće u Njemačkoj i Irskoj, a u zavičaj su se vratili nakratko, samo da bi se vjenčali, a veliko svadbeno vjenčanje s crkvenim obredom tek naknadno slijedi, naravno, također kod kuće, ne u inozemstvu.

Novci Široki Brijeg 'Šišanje u Njemačkoj stoji 20, a ovdje 5 eura'

Kako su nam rekli ti novopečeni bračni parovi, vani, u Njemačkoj, život samca poprilično je skup, i to u smislu poreza i drugih davanja koje moraju dati državi. Upravo zato naši ljudi, mladi parovi, dolaze kući, u Hrvatsku, formalno se vjenčati i tako si manjim porezima i drugim smanjenjima financijski olakšati život u inozemstvu. A za novi početak u životu svaki euro itekako je bitan. Dio tih mladih parova takvo vjenčanje obavi uoči odlaska u Njemačku.

"Odete li kao par, a da niste vjenčani, u Njemačku, idete u, kako oni kažu, 'prvu skupinu', dakle prvu skupinu poreza, a to je porezna jedinica u kojoj vam jako puno skidaju s mjesečne plaće jer samci plaćaju najviši porez u Njemačkoj. Stoga su se moj sin i tada njegova djevojka, a sada naša mlada snaha u samo tjedan dana odlučili na odlazak u Njemačku, ali i na vjenčanje prije toga ovdje, u Đakovu, i to samo pred matičarom, toliko da zadovolje zakonsku formu i službeno budu vjenčani", kaže nam jedna žena iz okolice Đakova čiji je sin prošle godine, kako ona kaže, imao upravo takvo, "brzinsko vjenčanje".

"Uza sina i snahu, na njemu smo bili samo mi, roditelji, i kumovi", dodaje naša sugovornica.

Omalovažavanja Njegovatelji s ovih prostora rade u težim uvjetima nego njemački kolege

"Vjenčanjem, postavši bračni par, u Njemačkoj su odmah ušli u nižu, drugu poreznu skupinu u kojoj su porezna davanja znatno manja. Sin tvrdi da mu je time razlika na plaći zasigurno od 300 do 400 eura. Dodaje da je kojim slučajem kao samac, nevjenčan, ostao u prvoj skupini, plaća bi mu bila možda oko 1100 eura, a ovako je 1580 eura", otkriva njegova majka. Mladi par novi život i posao pronašao je u okolici Pforzheima.

"U početku život i posao u novoj sredini nije bio lak, no u međuvremenu su stvari počele sjedati na svoje mjesto i sada su oboje jako zadovoljni", zaključuje ova gospođa.

dr. sc. Marijan Brajinović 'Bez znanja njemačkog jezika ne bih uspio i utopio bih se u moru prosječnih'

U gradskoj upravi ovakva vjenčanja zabilježena su i tijekom (proteklog) radnog tjedna kada je održano jedno sklapanje braka, a protekle subote bio je to njihov svojevrstan rekord čemu očito pridonosi i vrijeme godišnjih odmora. I naš bračni par iz okolice Phorzheima naknadno planira crkveno vjenčanje s velikim svadbenim veseljem, i to nagodinu, nadaju se, s tri stotine uzvanika...

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.