Široki Brijeg

'Šišanje u Njemačkoj stoji 20, a ovdje 5 eura'

Novci
Duško Jaramaz/PIXSELL
13.08.2018.
u 11:48

U napuhanom bazenu kupaju se njihova djeca, a bude tu i neko dijete iz susjedstva. Večer je rezervirana za starije, gdje se uz roštilj popije i koje pivo pa i zapjeva ganga

"Ovdje sam svake godine za blagdan Velike Gospe, tako planiram odmor. Nije to baš lako, svatko bi na odmor u kolovozu, a još moram uskladiti da mi i supruga dobije godišnji u to vrijeme", kaže jedan Širokobriježanin koji ovih dana boravi u svojoj kući koju mu je još pokojni otac izgradio, također radeći u Njemačkoj. 

Spuštene rolete 

Kuća oživi svake godine početkom kolovoza pa sve negdje do pred kraj mjeseca. Nakon toga spuštaju se rolete na prozorima i tako ostaju sve do Božića, a zatim do sljedećega kolovoza. Inače, ovih dana u gradu možete sresti ljude koje viđate pred Gospu i za Božić. Njihov dolazak osjete mnogi. Raduje im se rodbina, ali zadovoljno trljaju ruke i trgovci, frizeri, stomatolozi i mnogi drugi. 

"Pa nije nam osnovni cilj posjet trgovinama i usluge koje navodite, ali zašto ne otići stomatologu ako su ovdje povoljniji i po nekoliko puta u odnosu na Njemačku, a nisu ništa lošiji. Pa, naravno, tamo je šišanje 20-ak eura, a ovdje se ošišam za pet. Tako je i sa ženskim frizurama. Može se povoljno i pristojno jesti u restoranima, za desetak eura. A što se tiče kupnje odjeće ili hrane, to je isto kao i tamo, možda je tamo čak i povoljnije. Tamo su samo usluge skupe", objašnjava naš sugovornik pred čijom je kućom živo cijeli dan, ali i do kasnih večernjih sati.

U napuhanom bazenu kupaju se njihova djeca, a bude tu i neko dijete iz susjedstva. Večer je rezervirana za starije, gdje se uz roštilj popije i koje pivo pa i zapjeva ganga. 

BiH ima jednu od najbrojnijih dijaspora u svijetu u odnosu na ukupan broj stanovnika. Prema podacima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, izvan granica danas živi više od 1,35 milijuna osoba bh. podrijetla. Većinu čine mladi ljudi s prosjekom od 30 godina u SAD-u i 40,5 godina u zemljama EU, što predstavlja radno najaktivniji dio populacije. Neslužbeno se spominje i broj od dva milijuna. 

Potpora iz inozemstva 

Dijaspora je uvijek tu kad je najteže. Bez obzira na krizu, svi su svjesni kako znatna količina novca stiže od iseljeništva svake godine i predstavlja jednu od glavnih socijalnih i ekonomskih stavki u potpori BiH. 

Dijaspora je pokretač bh. ekonomije. Prema službenim podacima, doznake iz iseljeništva svake godine u prosjeku iznose dvije milijarde dolara. Uz službene, procjenjuje se kako neformalnim kanalima dijaspora u BiH unosi dodatnih 1,5 milijardi dolara. Veliku količinu novca rodbina izravno donese, a pojedini šalju. Tako doznake dijaspore čine oko 18 posto BDP-a BiH. BiH je među pet vodećih zemalja u svijetu prema visini financijskih doznaka migranata u odnosu na bruto društveni proizvod. Prema neslužbenim podacima, gotovo četvrtinu BDP-a čine sredstva iz dijaspore, odakle godišnje u BiH stižu oko 3 mlrd. 

Centralna banka BiH izdala je podatak da je više od 12 mlrd. KM vrijednost štednje građana te da ista iz godine u godinu raste. Pretpostavlja se da je tu najvećim dijelom štednja dijaspore jer je malo moguće da građani BiH s ovakvim plaćama uštede 12,5 mlrd. KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije