Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Za petero djece u Njemačkoj čak 1038 eura mjesečno

Broj isplata dječjih doplataka u EU, u inozemstvo, u posljednjih godinu dana drastično se povećao te sada iznosi 268 tisuća, što je deset posto više nego u istom razdoblju prošle godine
20. kolovoza 2018. u 09:47 0 komentara 1053 prikaza
Foto: GettyImages

Njemački vicekancelar i ministar financija Olaf Scholz (SPD) zatražio je strožu kontrolu isplata dječjeg doplatka za djecu koja žive izvan Njemačke, a čiji su roditelji u Njemačkoj, javlja dnevnik Bild.

Novci Široki Brijeg 'Šišanje u Njemačkoj stoji 20, a ovdje 5 eura'

"Mi radimo na jačanju kontrola i na novom zakonu koji bi poboljšao učinkovitost kontrola", rekao je Olaf Scholz za nedjeljno izdanje dnevnika Bild.

On je ustvrdio kako većina isplata dječjeg doplatka za djecu koja žive u nekoj od zemalja Europske unije protječe u redu.

"U više od  90 posto slučajeva isplate su u redu, no činjenica je da se moramo boriti protiv postojeće zloupotrebe", naglasio je Scholz, dodavši kako se njegova socijaldemokratska stranka bori za to da se dječji doplatak za djecu u EU, u inozemstvu, prilagodi doplatku zemlje u kojoj dijete živi, a ne da se isplaćuje doplatak kao za djecu koja žive u Njemačkoj.

"No to je Europska komisija odbila, upozoravajući na pravilo o jednakom tretmanu svih građana EU", napomenuo je naš sugovornik.

Omalovažavanja Njegovatelji s ovih prostora rade u težim uvjetima nego njemački kolege

Pozadina rasprave oko isplate dječjeg doplatka za djecu u EU i to u inozemstvu, apel je nekoliko gradonačelnika njemačkih gradova koji su upozorili na nagli rast isplata u inozemstvo i povećan broj zlouporaba pravila građana istočnoeuropskih članica EU.

"Njemačka vlada jednostavno ignorira činjenicu da unutar EU postoje ekonomski migranti. Prije šest godina imali smo oko šest tisuća Sinta i Roma iz Rumunjske i Bugarske u Duisburgu, a sada ih je 19 tisuća", otkrio je gradonačelnik Duisburga Soeren Link (SPD).

dr. sc. Marijan Brajinović 'Bez znanja njemačkog jezika ne bih uspio i utopio bih se u moru prosječnih'

Broj isplata dječjih doplataka u EU, u inozemstvo, u posljednjih godinu dana drastično se povećao te sada iznosi 268 tisuća, što je deset posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

"Prijava obitelji ovdje u Njemačkoj je jednostavna. Gdje žive ta djeca koja su prijavljena i postoje li uopće, to je sasvim drugo pitanje", rekao je Link.

I gradonačelnici drugih njemačkih gradova govore o organiziranom dovođenju obitelji Roma iz Bugarske i Rumunjske te njihovo prijavljivanje u Njemačkoj s isključivom svrhom prikupljanja dječjeg doplatka.

On u Njemačkoj iznosi po 194 eura za prvo i drugo dijete, 200 za treće te od četvrtog djeteta po 225 eura mjesečno. Za petero djece obitelji tako mogu samo na temelju dječjeg doplatka mjesečno primiti 1038 eura.

Mara Sušac Baka Mara U Njemačku sa 100 godina

Statistike za isplate doplatka u inozemstvo za lipanj ove godine pokazuju da se na prvom mjestu po broju isplata nalazi Poljska sa 117 tisuća isplata, Češka s 21 tisućom, Hrvatska i Rumunjska s 19 tisuća, Francuska i Mađarska sa 16 tisuća i Bugarska sa sedam tisuća isplata dječjeg doplatka.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.