Naslovnica Vijesti

Premijeri Australije i Novog Zelanda o posjetu Grabar-Kitarović

Službeni dio posjeta Australiji počinje u nedjelju, 13. kolovoza, u Sydneyu i završava pet dana poslije u Port Lincolnu. Predsjednica će također boraviti u Canberri, Melbourneu i Adelaideu
11. kolovoza 2017. u 13:39 4 komentara 2208 prikaza
Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Premijeri Australije i Novog Zelanda pozdravili su u petak predstojeći državni posjet hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović tim dvjema zemljama. 

Kolinda Grabar-Kitarović U kolovozu Predsjednica će posjetiti Hrvate u Sydneyu, Melbourneu i Geelongu

Australija jako cijeni svoje srdačne odnose s Hrvatskom, a ove godine obilježava se 25. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja, poručio je na internetskoj stranici svoje vlade premijer Malcom Turnbull. 

"Posjet hrvatske predsjednice prigoda je za obilježavanje velikog doprinosa australsko-hrvatske zajednice australskom multikulturalnom društvu. Više od 43 tisuće ljudi rođenih u Hrvatskoj živi u Australiji, a još ih 133 tisuće ima hrvatsko porijeklo", rekao je Turnbull i najavio da će s Grabar-KItarović razgovarati o jačanju poslovnih i drugih veza s Hrvatskom. 

Novi Zeland ima tople i konstruktivne odnose s Hrvatskom, objavio je novozelandski premijer Bill English u odvojenom priopćenju. 

"Velika hrvatska zajednica koja je na Novom Zelandu našla svoj dom brojne godine snažno doprinosi našem gospodarstvu, kulturnom i političkom životu", naglasio je English i najavio brojne teme razgovora s Grabar-Kitarović, uključujući "njezino viđenje nedavnih događaja u Europi i prigoda da Novi Zeland ojača odnose s tom regijom". 

Predsjednica Grabar-Kitarović iskoristit će skorašnje službene posjete Australiji i Novom Zelandu kako bi s čelnicima tih zemalja razgovarala o razvoju političkih i gospodarskih odnosa i obišla brojnu hrvatsku zajednicu koja ondje živi, najavljeno je s Pantovčaka u srijedu.

Prvu službenu obavezu ima u nedjelju u Sydneyu. Bit će to prvi boravak nekog šefa hrvatske države Australiji i Novom Zelandu nakon 22 godine i posjeta Franje Tuđmana.

Na Pantovčaku ističu kako će Grabar-Kitarović naglasiti da Hrvatska s obje zemlje želi jačati bilateralne odnose, a manjinske hrvatske zajednice odličan su temelj za to. 

Australija i Novi Zeland članice su Commonwealtha i stoga pozorno prate događanja oko Brexita te tragaju za novim partnerima u EU-u. Kako kažu u predsjedničinu uredu, Hrvatska je jedna od članica na koju mogu računati, posebice imajući u vidu činjenicu da hrvatska zajednica predstavlja zajedničku sponu.

Službeni dio posjeta Australiji počinje u nedjelju, 13. kolovoza, u Sydneyu i završava pet dana poslije u Port Lincolnu. Predsjednica će također boraviti u Canberri, Melbourneu i Adelaideu.

Posjet Novom Zelandu počinje 19. kolovoza u Aucklandu. Na itineraru joj je i Wellington, a u Zagreb se vraća 23. kolovoza. 

Na Pantovčaku kažu da se na pripremanju posjeta radilo posljednje dvije godine. Razmjene posjeta između dviju zemalja relativno su rijetke, a u njihovo organiziranje uvijek su uključeni i australski i novozelandski Hrvati. 

Bivši hrvatski premijer Zoran Milanović službeno je boravio u tim dvijema zemljama 2014., kao prvi hrvatski premijer uopće. 

Gospodarski odnosi su na niskim razinama. Tako je 2016. robna razmjena Hrvatske s Australijom iznosila 27,5 milijuna američkih dolara, a s Novim Zelandom mizernih šest milijuna dolara.

Cilj posjeta je potaknuti nova partnerstva, otvaranje tržišta i ulaganje u Hrvatsku, kažu na Pantovčaku.

U Australiji će se predsjednici pridružiti predsjednik HGK Luka Burilović koji će potpisati memorandum o suradnji s australskim mješovitim komorama njihove četiri savezne države.

Kolinda Grabar-Kitarović Državnički posjet Hrvatska predsjednica putuje u Australiju i zbog jačanja zajedništva naših iseljenika Kolinda Grabar-Kitarović Zajedništvo Salzburški Hrvati zamolili predsjednicu: Stvorite ozračje povoljno za povratnike Kolinda Grabar-Kitarović Prikupljeno 140 tisuća dolara Hrvati u Kanadi pozorno slušali predsjednicu, a ona im poručila: Domovina nikad nije bila pregažena!

Elipso

  • Avatar sidhara
    sidhara:

    Koliko kostaju porezne obveznike ove njene eskurzije okolo po svijetu? 5 dana u Australiji sa pratnjom, osiguranjem i bancenjem po hotelima od 5 zvjezdica?