Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Salzburški Hrvati zamolili predsjednicu: Stvorite ozračje povoljno za povratnike

Župnik Špehar naglasio je kako se iseljeništvo osjeća dijelom domovine i očekuje da mu i Hrvatska pomogne na najvišoj političkoj i nacionalnoj razini
18. srpnja 2017. u 12:21 6 komentara 2550 prikaza
Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/8

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je u ponedjeljak u Salzburg. Dvodnevni boravak u Mozartovu rodnom gradu čelnica hrvatske države započela je susretom s predstavnicima hrvatske zajednice u prostorijama tamošnje Hrvatske katoličke župe bl. Alojzija Stepinca, na čijem je čelu franjevac Zlatko Špehar.

Kolinda Grabar-Kitarović Prikupljeno 140 tisuća dolara Hrvati u Kanadi pozorno slušali predsjednicu, a ona im poručila: Domovina nikad nije bila pregažena!

"Radost svakog Hrvata, a nas je u saveznoj pokrajini Salzburg oko 15 tisuća, velika je kada u goste dođe predsjednica države. Drago nam je da nas niste zaobišli, jer to je potvrda onoga što ste rekli u svom inauguracijskom govoru da želite biti predsjednica svih Hrvata i o svima voditi brigu", naglasio je fra Zlatko. 

Napomenuo je kako na nedjeljne svete mise u Salzburg i osam podružnica dolazi oko 1700 hrvatskih vjernika, čiji je prosjek starosti između 35 i 37 godina. 

Župnik Špehar istaknuo je i borbu za uvođenje materinskog hrvatskog jezika u austrijske škole, pohvalivši posebno zalaganje veleposlanice dr. Vesne Cvjetković u rješavanju tog važnog pitanja. 

Naglasio je kako se iseljeništvo osjeća dijelom domovine i očekuje da mu i Hrvatska pomogne na najvišoj političkoj i nacionalnoj razini.

Kolinda Grabar-Kitarović | Autor : Snježana Herek Foto: Snježana Herek

"Izuzetno cijenim vaš rad kojim kroz mnoge aktivnosti pridonosite očuvanju hrvatskog identiteta, kulture, tradicije, običaja i jezika, kao i vaše brojne kontakte koje imate s maticom domovinom", rekla je u svom obraćanju prisutnima predsjednica Grabar-Kitarović.

Obećala je kako će činiti sve da se nadležna hrvatska tijela više posvete povezivanju s iseljeništvom u europskim zemljama i diljem svijeta. 
 
Uz fra Zlatka Špehara, koji je predsjednicu zamolio za stvaranje ozračja povoljnog za povratnike u kojem se na njih u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini neće gledati kao na strance već će se cijeniti njihov doprinos, nazočnima se obratio i predsjednik Hrvatskog centra u Salzburgu Jure Mustač.

"Desetak udruga vodi brigu o očuvanju hrvatskog jezika, kulture, sporta i tradicije i ponosno promovira naše korijene", zaključio je Mustač dodavši kako salzburški Hrvati svojim radom i aktivnostima izražavaju ljubav prema domovini.

Andrej Plenković Vukovar Plenković: Moramo poraditi na tehnološkim rješenjima da na izbore izađe što više iseljenika Kolinda Grabar-Kitarović U kolovozu Predsjednica će posjetiti Hrvate u Sydneyu, Melbourneu i Geelongu Andrej Plenković Trst Plenković: Razgovaramo s Italijom o priznavanju hrvatskog jezika u Furlaniji
 • Deleted user:

  to je nemoguca misija..jer to su dva razlicita svita..danas jos vise razlicita nego prije..ne zelim nabrajati..zasto ..kako i koliko..jer vecina..ne bi razumila.

 • Deleted user:

  Hm. Hrvati bi da im netko drugi stvori Švicarsku, pa da se vrate.

 • Avatar anticenzura
  anticenzura:

  Pop se zalaze iz petnjih zila da mu se uvede Hrvatski jezik u austrijsku skolu, tako da i tamo zanovetaju djeci, umjesto da se djeca uce visokom obrazovanju i da se sto manje druze sa popinama. Da oni sto znaju, ... prikaži još! vec bi obrazovali i nasu djecu u Hrvatskoj, ne bi ucinili dzunglu od drzave zajedno sa politicarima.