Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Iseljenici za dobivanje državljanstva više neće morati znati hrvatski jezik

Cilj je olakšati stjecanje državljanstva skupinama koje su se žalile da, iako su potomci hrvatskih iseljenika i etnički Hrvati, nailaze na niz prepreka žele li se vratiti u Lijepu Našu jer su tek treći ili četvrti naraštaj iseljenika
03. srpnja 2018. u 00:55 6 komentara 3605 prikaza
Foto: G.I.Tepeš

Iako nisu predviđene zakonodavnim planom za 2018., Vlada će u javnu raspravu uskoro poslati izmjene Zakona o hrvatskom državljanstvu koje bi trebale olakšati stjecanje državljanstva potomcima hrvatskih iseljenika. Tu mogućnost sada imaju samo oni čiji su roditelji ili bake i djedovi imali hrvatsko državljanstvo, a ubuduće će to moći i oni kojima su se iz Hrvatske iselili srodnici u daljem koljenu, ali u uspravnoj lozi, poput pradjedova ili šukundjedova.

Hrvatski jezik HiT-1 Kakva želja! Iseljenici iz cijelog svijeta uče hrvatski jezik preko Skypea

Uklanjanje prepreka

U prethodnoj procjeni učinaka propisa, o kojoj je javno savjetovanje već provedeno, MUP ističe da se radi o dijelu Vladina programa koji predviđa zaustavljanje iseljavanja, afirmaciju hrvatskog iseljeništva i lakše stjecanje državljanstva za pripadnike hrvatskog naroda u inozemstvu.

Cilj je olakšati stjecanje državljanstva skupinama koje su se žalile da, iako su potomci hrvatskih iseljenika i etnički Hrvati, nailaze na niz prepreka žele li se vratiti u Lijepu Našu jer su tek treći ili četvrti naraštaj iseljenika. Od njih se za dobivanje državljanstva traži i poznavanje hrvatskog jezika, na što je u mjerama populacijske politike upozorila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Žarko Katić kaže da jezik iseljenicima više neće biti uvjet za državljanstvo. Uz to najavljuje i da će se onima za koje roditelji iseljenici do 18. godine života nisu zatražili upis u knjigu hrvatskih državljana omogućiti da to učine sami nakon stjecanja punoljetnosti.

"Takvu odredbu imaju i neke druge države, gdje je rok između 21. i 24. godine života", kaže Katić. Primjedbe na ovakva rješenja u javnom savjetovanju iznijela je pučka pravobraniteljica Lora Vidović. Iako ne spori da Hrvatska ima pravo olakšati stjecanje državljanstva etničkim Hrvatima, ona traži da se to učini i u odnosu na neke koji nisu Hrvati ni hrvatski državljani, ali imaju čvrstu poveznicu s Hrvatskom, primjerice ako su dugo živjeli u Hrvatskoj i u nju su se vratili. No, Katić kaže kako je riječ o preširokoj poveznici i kako nije realno očekivati takve izmjene.

U SAD-u 1,2 milijuna Hrvata

Procjenjuje se da u svijetu danas živi gotovo tri milijuna iseljenih Hrvata i njihovih potomaka, samo milijun manje nego što Hrvatska ima stanovnika. Prije tri godine, kad je predstavljen Leksikon hrvatskog iseljeništva i manjina, koji je radio Institut Ivo Pilar za Hrvatsku maticu iseljenika, podaci i procjene stručnjaka pokazivali su da najmanje 2,6 milijuna iseljenih Hrvata i njihovih potomaka živi u 26 zemalja. Najviše ih je u SAD-u, oko 1,2 milijuna, Argentini 250 tisuća, Australiji, između 150 i 300 tisuća, u Kanadi oko 200 tisuća, Čileu oko 150 tisuća...

Posljednjih godina pojačan je val iseljavanja u Njemačku, Irsku i Austriju, broj iseljenika i potomaka približio se broju od tri milijuna. 
Samo je u Njemačkoj lani živjelo 367 900 hrvatskih državljana, prema podacima Saveznog statističkog zavoda u Wiesbadenu, a prije sedam godina bilo ih je gotovo 150 tisuća manje. Hrvatsko državljanstvo najviše traže polaznici programa učenja hrvatskog jezika u RH iz Južne Amerike, koji su treći i četvrti naraštaj iseljenika.

Skype Do 30. srpnja 2018. Evo kako možete do stipendije za internetsko učenje hrvatskog jezika Četiri desetljeća postojanja 'Različitost jezika nije bila prepreka da se ne razumijemo' Matica Razgovor s Puljankom Anom Fonović 'Roditelji, govorite sa svojom djecom hrvatski jezik!'
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Dolinski:

  Ovo je dobra vijest, dobar korak. Iseljenici su naša jedina realna šansa da kompenziramo demografski minus. a ima njih dosta sada nezadovoljnih u južnoj americi. Poljaci su nešto još radikalnije od ovoga napravili "Karta Polaka" čime su privukle solidan broj ... prikaži još!j ljudi iz Ukrajina i Bjelorusije

 • stomiovotreba:

  Ovo je znak ocaja. Hrvat koji ne zna hrvatski?

 • Avatar vidikurza
  vidikurza:

  Šta je bilo susjedi, sve vas je manje?