Četiri desetljeća postojanja

'Različitost jezika nije bila prepreka da se ne razumijemo'

Foto: Adolf Polegubić
1/6
12.06.2018.
u 16:32

Nakon zahvalne riječi, voditelj misije fra Josip gostima je predao prigodni dar uime misije, posebno mons. Geerlingsu, križ koji je izradio akademski slikar Ivica Matijević

Hrvatska katolička misija Donja Rajna – Moers sa sjedištem u Moersu u biskupiji Münster svečano je u subotu 9. lipnja proslavila 40. obljetnicu svog djelovanja. 

Misno slavlje u crkvi Sv. Martina predvodio je umirovljeni pomoćni biskup biskupije Münster Dieter Geerlings u zajedništvu s delegatom za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivicom Komadinom, tajnikom Franjevačke provincije Bosne Srebrene iz Sarajeva fra Damirom Pavićem, domaćim njemačkim župnikom župe sv. Martina u Moersu Heinrichom Bösingom, bivšim voditeljem misije fra Markom Jukićem, domaćinom – voditeljem Hrvatske katoličke misije Moers fra Josipom Filipovićem te s još četvoricom hrvatskih redovničkih i biskupijskih svećenika. 

Misnom slavlju prisustvovao je i generalni konzul Republike Hrvatske iz Düsseldorfa dr. Ivan Bulić te Franz-Thomas Sonka, koji je na čelu Referata dušobrižništvo za katolike drugih materinskih jezika u toj biskupiji. Više je vjernika u misnom slavlju sudjelovalo u hrvatskim narodnim nošnjama. 

Pozdravljajući okupljene, fra Josip je istaknuo da je 1978. godine biskup Münstera Heinrich Tenhumberg izdao dekret s kojim je život te zajednice počeo kucati. Prvi voditelj misije bio je fra Pavao Obrdalj, nakon kojega je misiju vodio fra Marko Jukić. Fra Marka zamijenio je fra Luka Šarčević, a od 2016. godine vodstvo misije povjereno je fra Josipu. 

Mons. Geerlings u propovijedi je istaknuo da ta zajednica danas živi u njemačkom društvu i Crkvi u Njemačkoj, koja je u pokretu. 

"Ne smijemo ostati slijepi za stvarnost u kojoj živimo i djelujemo. Otkrivati Evanđelje u svakom vremenu, velika je zadaća Crkve. Ne možemo sve obnoviti, ali možemo kao kršćani pokušati živjeti jedni s drugima", istaknuo je mons. Geerlings, potaknuvši vjernike u misiji neka njeguju vjeru na svome jeziku i svoju kulturu u zajedništvu s njemačkim zajednicama u jedinstvu u različitosti i različitosti u jedinstvu. 

"Crkva je satkana od različitih jezika i naroda povezana u jednu opću Crkvu na duhovskom iskustvu. Naša biskupija živi od vašeg svjedočenja vjere. Želim vam da i nadalje u ovoj misiji imate svoju domovinu po ispovijedanju i življenju svoje vjere. Neka Bog blagoslovi našu zajedničku budućnost", napomenuo je mons. Geerlings u propovijedi te je uputio srdačne čestitke za 40. obljetnicu misije u svoje i uime biskupa Felixa Genna. 

Na kraju misnog slavlja prigodnu riječ uputio je vlč. Bösing koji je istaknuo dugogodišnju plodonosnu suradnju između te njemačke župe i hrvatske misije. Čestitku je uputio i Franz-Thomas Sonka. Uime Franjevačke provincije Bosne Srebrene, provincijala fra Joze Marinčića i u svoje osobno ime čestitku je uputio tajnik provincije fra Damir Pavić. 

Podsjetio je kako u misiji od njezina početka djeluju franjevci te Provincije. Zahvalu je uputio predstavnicima domovinske Crkve i Crkve u Njemačkoj, na uspješnoj suradnji s Provincijom. 

Prigodnu riječ uputio je bivši voditelj misije fra Marko Jukić. 

"Kao i prvi kršćani ovdje smo se našli iz mnogih naroda u zemlji Njemačkoj i nastojali razumjeti jedni druge. Prihvatili smo kao dar Crkvu u ovom podneblju, a i ona je prihvatila kao dar nas koji smo ovdje došli iz daleka, iz hrvatskoga govornog područja. Različitost jezika nije bila prepreka da se ne razumijemo i da molimo u istom duhu, kao i kod prvih kršćana. Ovaj blagoslov traje punih četrdeset godina. Čuvajmo jedinstvo u ljubavi i molimo za dar razumijevanja u Isusovu duhu. I donijet ćemo plodove. Preko nas će Bog blagosloviti nas, naše obitelji i ovaj kraj u kojem živimo", dodao je o. Jukić. 

Generalni konzul dr. Ivan Bulić zahvalio je mons. Geerlingsu na pastoralnoj skrbi biskupije Münster za Hrvate u toj biskupiji. 

"Slaviti 40 godina misije, znači slaviti 40 godina žive vjere, stalne brige svećenika u ovoj misiji, te zajedničkog nastojanja svećenika i hrvatskog naroda u svezi očuvanja hrvatskog jezika, kulture i hrvatskog identiteta. Isus se prije javnog nastupa četrdeset dana povukao u pustinju i živio isposnički. Tako ojačan bio je sposoban oduprijeti se svim zamkama. Neka nam posebno taj primjer bude poticaj da i naše iskustvo tijekom ovih četrdeset godina ovdje u misiji da snagu u ljubavi prema vjeri naših pradjedova, u ljubavi prema domovini Hrvatskoj i ljubavi prema domovini Bosni i Hercegovini, hrvatskom jeziku, kulturi i identitetu", potvrdio je konzul dr. Bulić. 

Delegat Komadina pročitao je čestitke pomoćnog biskupa biskupije Münster mons. Rolfa Lohmanna i ravnatelja Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. vlč. Tomislava Markića. 

"Pogledajmo zajedno na proteklo vrijeme zahvalnim srcem i prepoznajmo trenutke Gospodnjega pohoda i vodstva. Neka dragi Bog i nadalje blagoslovi hod ove Hrvatske katoličke misije, svih njezinih vjernika i pastira", napomenuo je dr. Markić.
 
Potom je delegat Komadina uputio čestitku uime Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta, svih njegovih djelatnika te u svoje osobno ime. 

"Kad vidimo sve aktivnosti koje ste danas pokazali, sretni smo da imamo takvih zajednica", naglasio je delegat Komadina, uputivši čestitku fra Josipu Filipoviću, pastoralnom suradniku Darku Lovrinoviću, tajnici Štefici Sabo, članovima misijskog vijeća i svim vjernicima koji se okupljaju u toj hrvatskoj misiji. 

Nakon zahvalne riječi, voditelj misije fra Josip sve je pozvao na ručak u obližnjem dvorištu misije, a prije toga gostima je predao prigodni dar uime misije, posebno mons. Geerlingsu, križ koji je izradio akademski slikar Ivica Matijević, koji živi i djeluje u Moersu, a rođen je u Maglaju u Bosni i Hercegovini. 

Misno slavlje animirao je mješoviti pjevački zbor iz Lembecka pod vodstvom Branka Bafa. Prije misnog slavlja u crkvi Sv. Martina priređen je prigodni slavljenički koncert na kojem su nastupili misijski zbor mladih i misijski mješoviti zbor pod vodstvom pastoralnog suradnika Darka Lovrinovića. 

Nastupili su i mješoviti pjevački zbor iz Lembecka pod vodstvom Branka Bafa i Klapa "Bandira" iz Hrvatske katoličke misije Düsseldorf pod vodstvom Frane Milića. Program je vodio voditelj HKM Aachen fra Pavo Filipović. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije