HiT-1

Kakva želja! Iseljenici iz cijelog svijeta uče hrvatski jezik preko Skypea

Hrvatski jezik
Foto: Matica
1/3
14.11.2016.
u 14:30

Ovaj ciklus upisalo je 11 polaznika iz sedam zemalja (Argentina, Čile, Hong Kong, Kanada, Kolumbija, SAD, Švedska), a Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske odobrio je pet stipendija za ovaj semestar

Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska matica iseljenika i Sveučilišni računski centar Srce započeli su u rujnu 2016. novi ciklus Hrvatskoga internetskog tečaja HiT-1, trinaesti po redu.

Riječ je o e-tečaju hrvatskoga jezika kao inoga koji je nastao u suradnji ovih triju institucija, a uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

Ovaj ciklus upisalo je 11 polaznika iz sedam zemalja (Argentina, Čile, Hong Kong, Kanada, Kolumbija, SAD, Švedska), a Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske odobrio je pet stipendija za ovaj semestar.

Kako je riječ o zemljama gotovo svih vremenskih zona u odnosu na hrvatsko vrijeme, nastava će se održavati od 7 sati do 23 sata.

Foto: Matica

"Budući da polaznici dolaze iz različitih zemalja svijeta, organizacija i provođenje nastave uživo zahtijeva veliku profesionalnost i fleksibilnost, ne samo nastavnika nego i polaznika. No, upravo je nastava uživo preko Skypea i Webinara ono po čemu je ovaj tečaj jedinstven i prepoznatljiv jer omogućuje individualizirani pristup polaznicima te nudi sadržaj prilagođen potrebama i mogućnostima svakoga pojedinca", ističe Marija Bošnjak, jedna od autorica i glavna e-lektorica tečaja.

Od ožujka 2011. do lipnja 2016. održano je 12 semestara, a nastavu je pohađalo 106 polaznika iz 34 zemlje.

S obzirom na dosadašnju uspješnost tečaja i zadovoljstvo polaznika, svakako bi u bliskoj budućnosti trebalo izraditi i e-tečajeve za više razine znanja hrvatskoga od početničke.

"Osim naših polaznika koji su završili HiT-1, svakog dana dobivamo upite mnogobrojnih zainteresiranih kandidata, čija je razina znanja viša od početničke", dodaje Bošnjak.

Foto: Matica

Osim što ovaj tečaj pruža mogućnost učenja hrvatskoga jezika svima onima koji to žele, a nisu u mogućnosti pohađati neki od tečajeva u Hrvatskoj ili u svojim zemljama nemaju organizirane tečajeve, danas učenje jezika hrvatskim iseljenicima na neki način postaje i uvjetovano.

Naime, za dobivanje hrvatskog državljanstva posljednjih nekoliko godina nije dovoljno samo imati potvrdu o hrvatskome podrijetlu, nego je nužno znati i osnove jezika u govoru i pismu, a to im upravo ovaj tečaj omogućuje.

Hrvatski internetski tečaj – HiT-1 prvi je sveučilišni online tečaj hrvatskoga kao drugoga i stranoga jezika u Republici Hrvatskoj, pokrenut inicijativom Hrvatske matice iseljenika.

Izrada tečaja trajala je tijekom 2009. i 2010., a započeo je s probnim radom u ožujku 2011. Sastoji se od sedam nastavnih cjelina, za čije ovladavanje polaznici imaju na raspolaganju ukupno 12 tjedana, u čemu im, osim Marije Bošnjak, pomažu iskusni lektori te stručnjaci za hrvatski kao ini jezik – Maša Musulin, Zrinka Kolaković i Lidija Cvikić, ujedno i autorice tečaja.

U rujnu započeti ciklus trajat će do 4. prosinca 2016. kada će svi koji polože završni ispit dobiti Potvrdnicu o sudjelovanju i Prijepis ocjena Sveučilišta u Zagrebu.

Organizatori najavljuju sljedeći termin održavanja tečaja od 6. ožujka do 28. svibnja 2017., a iscrpnije informacije mogu se pronaći na službenoj stranici Hrvatske matice iseljenika.


Lada Kanajet Šimić

Komentara 3

DU
Deleted user
11:36 05.07.2018.

interesira me kako su se doma sporazumijevali, ili su njihovi preci uputili se u dijasporu poznavajuć jezik tam kamo idu.

TO
Tomislav
16:31 14.11.2016.

Je li to tecaj za premijere?

JB
jole.brajin
19:54 14.11.2016.

Bili ovu riječ početnički mogli ikako zamijeniti sa nekom drugo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije