Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Kakva želja! Iseljenici iz cijelog svijeta uče hrvatski jezik preko Skypea

Ovaj ciklus upisalo je 11 polaznika iz sedam zemalja (Argentina, Čile, Hong Kong, Kanada, Kolumbija, SAD, Švedska), a Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske odobrio je pet stipendija za ovaj semestar
14. studenoga 2016. u 14:30 3 komentara 1462 prikaza
Hrvatski jezik
Foto: Matica
Pogledajte galeriju 1/3

Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska matica iseljenika i Sveučilišni računski centar Srce započeli su u rujnu 2016. novi ciklus Hrvatskoga internetskog tečaja HiT-1, trinaesti po redu.

Riječ je o e-tečaju hrvatskoga jezika kao inoga koji je nastao u suradnji ovih triju institucija, a uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

Ovaj ciklus upisalo je 11 polaznika iz sedam zemalja (Argentina, Čile, Hong Kong, Kanada, Kolumbija, SAD, Švedska), a Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske odobrio je pet stipendija za ovaj semestar.

Kako je riječ o zemljama gotovo svih vremenskih zona u odnosu na hrvatsko vrijeme, nastava će se održavati od 7 sati do 23 sata.

Hrvatski jezik | Autor : Matica Foto: Matica

"Budući da polaznici dolaze iz različitih zemalja svijeta, organizacija i provođenje nastave uživo zahtijeva veliku profesionalnost i fleksibilnost, ne samo nastavnika nego i polaznika. No, upravo je nastava uživo preko Skypea i Webinara ono po čemu je ovaj tečaj jedinstven i prepoznatljiv jer omogućuje individualizirani pristup polaznicima te nudi sadržaj prilagođen potrebama i mogućnostima svakoga pojedinca", ističe Marija Bošnjak, jedna od autorica i glavna e-lektorica tečaja.

Od ožujka 2011. do lipnja 2016. održano je 12 semestara, a nastavu je pohađalo 106 polaznika iz 34 zemlje.

S obzirom na dosadašnju uspješnost tečaja i zadovoljstvo polaznika, svakako bi u bliskoj budućnosti trebalo izraditi i e-tečajeve za više razine znanja hrvatskoga od početničke.

"Osim naših polaznika koji su završili HiT-1, svakog dana dobivamo upite mnogobrojnih zainteresiranih kandidata, čija je razina znanja viša od početničke", dodaje Bošnjak.

Hrvatski jezik | Autor : Matica Foto: Matica

Osim što ovaj tečaj pruža mogućnost učenja hrvatskoga jezika svima onima koji to žele, a nisu u mogućnosti pohađati neki od tečajeva u Hrvatskoj ili u svojim zemljama nemaju organizirane tečajeve, danas učenje jezika hrvatskim iseljenicima na neki način postaje i uvjetovano.

Naime, za dobivanje hrvatskog državljanstva posljednjih nekoliko godina nije dovoljno samo imati potvrdu o hrvatskome podrijetlu, nego je nužno znati i osnove jezika u govoru i pismu, a to im upravo ovaj tečaj omogućuje.

Hrvatski internetski tečaj – HiT-1 prvi je sveučilišni online tečaj hrvatskoga kao drugoga i stranoga jezika u Republici Hrvatskoj, pokrenut inicijativom Hrvatske matice iseljenika.

Vinko Grubišić Vinko Grubišić Četiri desetljeća hrvatskog jezika u srednjim školama Ontarija Milas i Hugo Tečaj za 30 polaznika Hrvat iz Paragvaja u Zagrebu: Raste interes za učenjem hrvatskog jezika

Izrada tečaja trajala je tijekom 2009. i 2010., a započeo je s probnim radom u ožujku 2011. Sastoji se od sedam nastavnih cjelina, za čije ovladavanje polaznici imaju na raspolaganju ukupno 12 tjedana, u čemu im, osim Marije Bošnjak, pomažu iskusni lektori te stručnjaci za hrvatski kao ini jezik – Maša Musulin, Zrinka Kolaković i Lidija Cvikić, ujedno i autorice tečaja.

U rujnu započeti ciklus trajat će do 4. prosinca 2016. kada će svi koji polože završni ispit dobiti Potvrdnicu o sudjelovanju i Prijepis ocjena Sveučilišta u Zagrebu.

Organizatori najavljuju sljedeći termin održavanja tečaja od 6. ožujka do 28. svibnja 2017., a iscrpnije informacije mogu se pronaći na službenoj stranici Hrvatske matice iseljenika.


Lada Kanajet Šimić

 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar ohs126
  ohs126:

  interesira me kako su se doma sporazumijevali, ili su njihovi preci uputili se u dijasporu poznavajuć jezik tam kamo idu.

 • Tomislav:

  Je li to tecaj za premijere?

 • jole.brajin:

  Bili ovu riječ početnički mogli ikako zamijeniti sa nekom drugo?