Tečaj

Bez njih su računala običan komad metala

HiT-1
Foto: Matica
1/3
18.09.2017.
u 13:00

Glavna e-lektorica tečaja Marija Bošnjak, ujedno i jedna od autorica, ističe da se i u ovome ciklusu radi o zemljama gotovo svih vremenskih zona u odnosu na hrvatsko vrijeme pa će organizacija i provođenje nastave uživo zahtijevati veliku fleksibilnost

Petnaesti ciklus Hrvatskog internetskog tečaja HiT-1, e-tečaja hrvatskoga kao inoga jezika koji je nastao u suradnji Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske matice iseljenika i Sveučilišnog računskog centra Srce, a uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, započeo je prošli tjedan.

Ovaj jesenski semestar upisalo je 15-ero polaznika (od kojih šestero stipendista Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske) iz 12 zemalja svijeta (Argentina, Bolivija, Čile, Južna Afrika, Kanada, Kina, Kostarika/Rumunjska, Njemačka, Sjedinjene Američke Države, Škotska, Urugvaj). Svi će se oni na tečaj uključivati iz svojih domova, ureda, iz vlaka, u stankama između predavanja...

Od prvog proljetnoga tečaja 2011. do danas održano je 14 semestara, a školu je pohađalo čak 149 polaznika iz 35 zemalja s različitih kontinenata, od Australije i Novoga Zelanda, preko Azije, Afrike i Europe do Sjeverne i Južne Amerike. 

Glavna e-lektorica tečaja Marija Bošnjak, ujedno i jedna od autorica, ističe da se i u ovome ciklusu radi o zemljama gotovo svih vremenskih zona u odnosu na hrvatsko vrijeme pa će organizacija i provođenje nastave uživo zahtijevati veliku fleksibilnost.

Za nju i njezine kolegice Mašu Musulin, Zrinku Kolaković i Lidiju Cvikić, također autorice tečaja, nastava uživo putem Skypea koja traje od sedam do 23 sata gotovo je svakodnevna. 

No ona je, kako prof. Bošnjak naglašava, izuzetno važna jer omogućuje individualizirani pristup i prilagođavanje sadržaja potrebama i mogućnostima svakoga pojedinca. 

"Mnogima je to i jedina prilika da dvaput tjedno razgovaraju s izvornim govornicima hrvatskoga, odnosno jedina mogućnost da progovore na hrvatskome, što je jako važno, posebno u učenju jezika", objašnjava Bošnjak. 

Upravo je nastava uživo, uz zanimljiv i raznovrsni sadržaj u e-sustavu, pridonijela vrlo malome postotku odustajanja na HIT-u, o čemu svjedoče i sami polaznici u svojim završnim vrednovanjima. 

"Mogu reći kao informatičar s dugogodišnjim iskustvom da je vaš sustav za e-učenje izvrstan, ali računala bi bila samo običan komad metala bez vašega truda i zalaganja", napisao je jedan od polaznika.

S obzirom na dosadašnju uspješnost tečaja i zadovoljstvo polaznika, svakako bi u bliskoj budućnosti trebalo napraviti i e-tečajeve za više razine znanja hrvatskoga od početničke budući da, osim polaznika koji su završili HiT-1, organizatori svakodnevno dobivaju upite mnogobrojnih zainteresiranih kandidata, čija je razina znanja viša od početničke. 

Osim što ovaj tečaj pruža mogućnost učenja hrvatskoga jezika svima onima koji to žele, a ne mogu doći pohađati neki od tečajeva u Hrvatskoj, danas učenje jezika hrvatskim iseljenicima na neki način postaje i uvjetovano. Naime, za dobivanje hrvatskog državljanstva posljednjih nekoliko godina nije dovoljno samo imati potvrdu o hrvatskome podrijetlu, nego je nužno poznavati i osnove jezika u govoru i pismu, a to im upravo ovaj tečaj omogućuje. 

Hrvatski internetski tečaj – HiT-1 prvi je sveučilišni online tečaj hrvatskoga kao drugoga i stranoga jezika u Republici Hrvatskoj, pokrenut inicijativom Hrvatske matice iseljenika. 

Izrada tečaja trajala je tijekom 2009. i 2010., a započeo je s probnim radom u ožujku 2011. Sastoji se od sedam nastavnih cjelina za čije ovladavanje polaznici imaju na raspolaganju ukupno 12 tjedana. 

Upravo započeti ciklus trajat će do 3. prosinca 2017. kada će svi koji polože završni ispit dobiti Potvrdu o sudjelovanju i Prijepis ocjena Sveučilišta u Zagrebu. 

Organizatori najavljuju sljedeće termine održavanja tečaja: proljetni semestar 5. ožujka do 27. svibnja 2018. (prijave do 23. veljače 2018.) te jesenski semestar 10. rujna do 2. prosinca 2018. (prijave do 1. rujna 2018.). 


Lada Kanajet Šimić

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije