Trst

Plenković: Razgovaramo s Italijom o priznavanju hrvatskog jezika u Furlaniji

Andrej Plenković
Foto: Vlada Republike Hrvatske
1/2
14.07.2017.
u 11:09

"Talijani su nacionalna manjina koja u Hrvatskoj uživa sva prava. Stoga izražavam zadovoljstvo što je zastupnik talijanske manjine Furio Radin, doajen hrvatskog parlamenta, sada i potpredsjednik Hrvatskog sabora"

Hrvatski premijer Andrej Plenković drugog dana boravka u Trstu sastao se u četvrtak s predsjednikom Hrvatske zajednice u Trstu Damirom Murkovićem, a u izjavi za novinare nakon susreta rekao je kako je status priznavanja hrvatskog jezika u regiji Furlaniji na dnevnom redu između Hrvatske i Italije.

"Talijani su nacionalna manjina koja u Hrvatskoj uživa sva prava. Stoga izražavam zadovoljstvo što je zastupnik talijanske manjine Furio Radin, doajen hrvatskog parlamenta, sada i potpredsjednik Hrvatskog sabora. To su važni politički signali koje Hrvatska kao zrela europska zemlja upućuje u svojoj politici prema manjinama i očekujemo da u širem kontekstu razgovora s Italijom učinimo daljnje napore u zaštiti prava Hrvata koji žive u Italiji", poručio je premijer Plenković.

Ustvrdivši kako predsjednik Saveza hrvatskih zajednica u Italiji Murković već godinama brine o položaju 15 tisuća Hrvata koji žive u regiji Furlanija-Julijska krajina, premijer Plenković naglasio je kako su upravo oni "angažirani i brinu se za svoja kulturna prava i položaj hrvatskoga jezika te nastoje okupljati i baštiniti nasljeđe onih Hrvata koji su autohtoni u ovom dijelu Italije, ali i onih koji su novopridošli tijekom proteklih dvadesetak godina". 

Murković je izjavio kako je Hrvatska zajednica pokrenula pitanje o priznanju manjinskog jezika, hrvatskog kao petog jezika ove regije, jer smatra da zakonski ima na to pravo. 

"To je jedna procedura koja je sada na političkoj razini. Jednom prihvaćena može se u vrlo kratkom roku riješiti. Nadam se da će to biti kao u slučaju provedbe sporazuma o kulturnoj suradnji između Hrvatske i Italije koji je potpisan između hrvatskog i talijanskog ministra kulture 2015. godine ponajviše zahvaljujući angažmanu Hrvata u Italiji", napomenuo je Murković.  

Uz premijera Plenkovića na razgovorima je bila i potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.  

Komentara 4

Avatar PURGERICA1
PURGERICA1
08:26 16.07.2017.

Ajde, ajde, ne pametujte, ionak smo svi uništili hrvatski jezik, nigdje se ne piše niti ne govori zato često govorim kak nam hitno treba neko vijeće za normu hrvatskog standardnog jezika, pa onda Zakon o hrvatskom jeziku, kako bi se sve moglo provesti za izradbu jedinstvenoga i općeprihvaćenog hrvatskog pravopisa, koji će biti u javnoj uporabi, a ne samo u osnovnim i srednjim školama. To treba srediti u Hrvatskoj, gdje je Furlanija!

Avatar anticenzura
anticenzura
23:02 16.07.2017.

Ljudi nemojte slusati ovoga gubitnika, Italijani su vam gore na sjeveru zadrti desnicari, nema sanse da ce vam oni priznati jos jedan jezik. Oni su krcati stranaca i izbjeglica, ne podnose vise nikoga zivoga. Gdje mu je tikvanu bas sada palo na pamet mudrovati o Hrvatskom jeziku po tudjim zemljama zatrpanim izbjeglicama. Vidi se po tome da nema blage veze o politici, taktici i diplomaciji.

DU
Deleted user
23:04 14.07.2017.

judi..meni..ovaj nas.."hrvatski politicki par"..iz dana u dan..izgleda sve vise i vise..uvjerljiv..bar sta se vanjske politike tice..a sta vi mislite..ne..ili sta..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije