Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

Plenković: Razgovaramo s Italijom o priznavanju hrvatskog jezika u Furlaniji

"Talijani su nacionalna manjina koja u Hrvatskoj uživa sva prava. Stoga izražavam zadovoljstvo što je zastupnik talijanske manjine Furio Radin, doajen hrvatskog parlamenta, sada i potpredsjednik Hrvatskog sabora"
14. srpnja 2017. u 11:09 4 komentara 1703 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Vlada Republike Hrvatske
Pogledajte galeriju 1/2

Hrvatski premijer Andrej Plenković drugog dana boravka u Trstu sastao se u četvrtak s predsjednikom Hrvatske zajednice u Trstu Damirom Murkovićem, a u izjavi za novinare nakon susreta rekao je kako je status priznavanja hrvatskog jezika u regiji Furlaniji na dnevnom redu između Hrvatske i Italije.

Andrej Plenković Vukovar Plenković: Moramo poraditi na tehnološkim rješenjima da na izbore izađe što više iseljenika

"Talijani su nacionalna manjina koja u Hrvatskoj uživa sva prava. Stoga izražavam zadovoljstvo što je zastupnik talijanske manjine Furio Radin, doajen hrvatskog parlamenta, sada i potpredsjednik Hrvatskog sabora. To su važni politički signali koje Hrvatska kao zrela europska zemlja upućuje u svojoj politici prema manjinama i očekujemo da u širem kontekstu razgovora s Italijom učinimo daljnje napore u zaštiti prava Hrvata koji žive u Italiji", poručio je premijer Plenković.

Ustvrdivši kako predsjednik Saveza hrvatskih zajednica u Italiji Murković već godinama brine o položaju 15 tisuća Hrvata koji žive u regiji Furlanija-Julijska krajina, premijer Plenković naglasio je kako su upravo oni "angažirani i brinu se za svoja kulturna prava i položaj hrvatskoga jezika te nastoje okupljati i baštiniti nasljeđe onih Hrvata koji su autohtoni u ovom dijelu Italije, ali i onih koji su novopridošli tijekom proteklih dvadesetak godina". 

Murković je izjavio kako je Hrvatska zajednica pokrenula pitanje o priznanju manjinskog jezika, hrvatskog kao petog jezika ove regije, jer smatra da zakonski ima na to pravo. 

"To je jedna procedura koja je sada na političkoj razini. Jednom prihvaćena može se u vrlo kratkom roku riješiti. Nadam se da će to biti kao u slučaju provedbe sporazuma o kulturnoj suradnji između Hrvatske i Italije koji je potpisan između hrvatskog i talijanskog ministra kulture 2015. godine ponajviše zahvaljujući angažmanu Hrvata u Italiji", napomenuo je Murković.  

Uz premijera Plenkovića na razgovorima je bila i potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.  

Slovenija Ljubljana Kada će Hrvati u Sloveniji dobiti status nacionalne manjine? Hrvatski jezik HiT-1 Kakva želja! Iseljenici iz cijelog svijeta uče hrvatski jezik preko Skypea Izbor Tomislavgrad Najljepša Hrvatica u narodnoj nošnji je Cindy Šoštarić iz Italije
 • Avatar PURGERICA1
  PURGERICA1:

  Ajde, ajde, ne pametujte, ionak smo svi uništili hrvatski jezik, nigdje se ne piše niti ne govori zato često govorim kak nam hitno treba neko vijeće za normu hrvatskog standardnog jezika, pa onda Zakon o hrvatskom jeziku, kako bi se ... prikaži još! sve moglo provesti za izradbu jedinstvenoga i općeprihvaćenog hrvatskog pravopisa, koji će biti u javnoj uporabi, a ne samo u osnovnim i srednjim školama. To treba srediti u Hrvatskoj, gdje je Furlanija!

 • Avatar anticenzura
  anticenzura:

  Ljudi nemojte slusati ovoga gubitnika, Italijani su vam gore na sjeveru zadrti desnicari, nema sanse da ce vam oni priznati jos jedan jezik. Oni su krcati stranaca i izbjeglica, ne podnose vise nikoga zivoga. Gdje mu je tikvanu bas sada ... prikaži još! palo na pamet mudrovati o Hrvatskom jeziku po tudjim zemljama zatrpanim izbjeglicama. Vidi se po tome da nema blage veze o politici, taktici i diplomaciji.

 • Deleted user:

  judi..meni..ovaj nas.."hrvatski politicki par"..iz dana u dan..izgleda sve vise i vise..uvjerljiv..bar sta se vanjske politike tice..a sta vi mislite..ne..ili sta..