Moja Hrvatska
Naslovnica Vijesti

'Hrvati Lašvanske doline nisu sami i nisu ostavljeni'

Nova lamela od 1250 četvornih metara omogućit će proširenje smještajnih kapaciteta i uvođenje novih usluga čime se osiguravaju bolji uvjeti za boravak, liječenje i rad u bolnici
25. travnja 2019. u 21:32 0 komentara 569 prikaza
Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Pogledajte galeriju 1/4

Jučer je svečano otvorena Šesta lamela/blok u Hrvatskoj bolnici "Dr. fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj čiju je izgradnju, najvećim dijelom, pomogla Vlada Republike Hrvatske. Tom prigodom, Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i izaslanik predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića, čestitao je ravnatelju, liječničkom, medicinskom i drugom osoblju bolnice na požrtvovnosti, ljubavi i skrbi koju ulažu u pomaganju najpotrebitijima.

Sporazum o suradnji Posebne upisne kvote za pripadnike hrvatske nacionalne manjine i hrvatskog iseljeništva

"Iznikla iz boli, ratnih strahota i ljudske patnje ova bolnica s ponosom nosi naziv Hrvatska. Ona nije samo dar – kako stoji na ulazu u ovaj kompleks. Ona je simbol trajne i neraskidive povezanosti hrvatskog naroda u dvije domovine", rekao je državni tajnik Milas koji se prisjetio i svih onih koji su zaslužni za njegu izgradnju.  

"Predsjednika Tuđmana, koji je prije 25 godina, u najtežim danima za Hrvate Lašvanske doline došao ovdje. Vidjevši stanje i uvjete rada, smještaja bolesnika u crkvi-bolnici obećao je da će Hrvatska izgraditi novu, suvremenu bolnicu. Pet godina nakon toga, nova bolnica je izgrađena. Obećanje predsjednika Tuđmana vratilo je nadu, optimizam Hrvatima Središnje Bosne te je bilo jasna poruka da nisu niti će biti ostavljeni. I danas, hrvatska Vlada na čelu sa premijerom Plenkovićem, slijedeći prvog hrvatskog predsjednika, čini isto: izvršava obećanje i šalje poruku Hrvatima Lašvanske doline kako nisu sami niti će biti ostavljeni", poručio je državni tajnik Milas izrazivši uvjerenje kako će šesti blok osigurati još bolji pristup zdravstvenoj njezi i zaštiti Hrvatima ovog kraja, ali i njihovim sugrađanima. 

Zagreb i Pakrac Žele samo kvalitetniji život i razvoj manjinskih zajednica

Nova lamela od 1250 četvornih metara omogućit će proširenje smještajnih kapaciteta i uvođenje novih usluga čime se osiguravaju bolji uvjeti za boravak, liječenje i rad u bolnici.

Svečanom otvorenju prisustvovali su i prof. dr. Dragan Čović, prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HNS-a BiH, Zdravka Bušić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, dužnosnici sa svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini, gospodarstvenici, čelnici javnih ustanova i brojni drugi predstavnici iz društvenog i javnog života.  

Nakon svečanog otvaranja održana je i promocija monografije Hrvatske bolnice "Dr. fra Mato Nikolić". Monografiju su promovirali prof.dr.sc. Mihovil Biočić, ratni ravnatelj splitske bolnice, dr. Velimir Valjan, ravnatelj Hrvatske bolnice "Dr. fra Mato Nikolić" u Novoj Biloj i autor Zvonimir Čilić.  

Rezultati javnog natječaja Za 46 projekata u dijaspori osigurano više od 2,3 milijuna kuna

Tijekom dvodnevnog boravka u Središnjoj Bosni, državni tajnici Milas, Bušić i Mažar posjetili su Gradsko kazalište mladih u Vitezu te su sudjelovali na svečanosti otvorenja pogona za preradu jagodičastog i bobičastog voća na gospodarstvu obitelji Miličević u Lugu pored Kiseljaka. Tom prilikom državni tajnik Milas naglasio je kako primjer obitelji Miličević ohrabruje i daje poticaj svima da se može uspjeti i u svojoj zemlji. 

"Nadam se da će, kao takvi, biti primjer drugima koji će ostati tu – u svom Kiseljaku, u svojoj Središnjoj Bosni i ovdje graditi svoje bolje, ali bolje danas i bolje sutra svoje domovine", poručio je. 

Zagreb Dijaspora želi učiti hrvatski jezik, najveći interes iz Južne Amerike

Uz nova radna mjesta koja otvara, pogon pruža priliku i osigurava tržište brojnim drugim proizvođačima jagodičastog i bobičastog voća u Središnjoj Bosni. Pogon je završen uz potporu Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.